Buche met amarena-kersen
Aan de binnenkant van deze buche vind je, wanneer je hem doorsnijdt, een verrassing. In midden van de mousse van amarena-kersen zitten namelijk kersjes opgerold. Volgens Robèrt is het niet makkelijk om de crème op deze manier op te spuiten. Een recept voor de gevorderde bakker!
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Deegkrabber
- Spuitzakken
- Rond spuitmondje van 10 millimeter
- Glaceermes
- Bakpapier
- Suikerthermometer
- Latjes met een dikte van 10 millimeter
- Penselen
- Koekuitstekers kerst
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte, hetelucht.
Amandelbiscuit
- Ontvet de kom van de staande mixer.
- Splits 4 eieren en doe het eiwit samen met 30 gram suiker en een snuf zout in de kom van de staande mixer.
- Klop het eiwit op tot stevige pieken.
- Doe de 4 eidooiers, het hele ei en de overige suiker in een kom klop goed schuimig met een garde.
- Roer hier de bloem en het amandelmeel doorheen.
- Neem een kwart van het eiwit en maak familie met het bloem-dooiermengsel.
- Spatel de rest van het eiwit er vluchtig door zodat het mengsel zijn luchtigheid behoudt.
- Leg een bakpapier op de werkbank en plak de hoeken vast met een beetje beslag.
- Gebruik de latjes om het beslag 10 millimeter dik uit te spreiden over het bakpapier.
- Bak het biscuit in 8-10 minuten goudgeel af.
- Zet de oven naar 175 graden boven- en onderwarmte.
Chocoladecrème
- Doe de melk samen met een uitgeschraapt vanillestokje en de peul in een steelpan, houd een klein beetje melk apart.
- Breng de melk aan de kook.
- Doe de dooier, suiker, maizena en een klein beetje melk in een kom en roer goed door elkaar heen tot het gemengd is.
- Voeg, zodra de melk kookt, een klein beetje melk toe aan het suikermengsel en roer goed door.
- Voeg al roerend het mengsel toe aan de pan met hete melk.
- Blijf goed roeren tot de melk een paar keer bubbelt en haal dan van het vuur.
- Stort de room in een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen.
- Klop de boter wit en luchtig met de vlinder in een staande mixer voor minimaal 20 minuten.
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Voeg de poedersuiker toe aan de boter en klop 15 minuten tot het een mooie zalf is geworden.
- Haal de peulen van de vanille uit de afgekoelde banketbakkersroom.
- Voeg de banketbakkersroom in kleine delen toe aan het boter-suikermengsel.
- Laat het geheel nog eens 15 minuten kloppen op middelhoge stand zodra de room volledig is toegevoegd.
- Haal een klein deel van de botercrème uit de kom en doe het in een spuitzak.
- Zet de mixer weer aan op middelhoge stand en voeg in een langzame straal de gesmolten chocolade toe.
- Zorg ervoor dat alles mooi opgenomen is in de crème.
- Doe nu de chocoladecrème in een ruime spuitzak en leg weg.
Amarena-mousse
- Laat ongeveer 24 amarena-kersen uitlekken en vang het sap op.
- Klop de slagroom lobbig en spatel hier ongeveer 10 grote eetlepels amarena-sap doorheen.
- Breng de room op kleur met bramensap.
- Hak 10 amarena-kersen fijn en spatel ze door de mousse.
Krokantje
- Meng alle ingrediënten door elkaar met de hand.
- Rol het deeg uit op een dikte van 3-4 millimeter ter grootte van de boomstronk.
- Strooi de amandelstukjes over het deeg en rol ze voorzichtig met een deegroller het deeg in.
- Bak het deeg goudbruin op 175 graden voor 8-10 minuten.
- Haal de koek uit de oven en snijd hem ter grootte van de boomstronk, laat afkoelen.
Decoratie
- Kleur een deel van het marsepein rood en het andere deel groen.
- Maak hoedjes voor de paddenstoelen van de rode marsepein, rol hier mooie rondjes van en druk een beetje plat.
- Maak nu een pil van de witte marsepein voor de voet.
- Kleur deze eventueel wat bij met cacaopoeder.
- Rol de groene marsepein uit en vorm hier 3-4 hulstblaadjes van, maak kleine rode balletjes voor op de hulstblaadjes.
Opmaak
- Snijd het biscuit en maak een mooie rechthoekige plak.
- Leg nu de plak met de korte kant naar je toe en verdeel de mousse over het afgekoelde biscuit, laat onderaan 2 centimeter vrij.
- Leg nu de amarena-kersen strak naast elkaar aan de rand van de rol en rol het biscuit strak op, de kersen liggen nu precies in het midden.
- Leg de rol, met de naad naar beneden, voor minimaal 30 minuten in de vriezer.
- Haal de bûche uit de vriezer en snijd hem in een vorm naar wens.
- Leg het krokantje op een mooie schaal en leg de boomstronk hierop.
- Bespuit de kopse kanten met witte crème en strijk glad met een glaceermes.
- Teken hier mooie ronde jaarringen in en gebruik een penseel om de jaarringen te accentueren met wat cacaopoeder.
- Spuit mooie banen chocoladecrème over de bûche en strijk een beetje vlak.
- Zorg ervoor dat de crème wat grof blijft.
- Pak nu een lijmkam of een groot penseel en maak de nerven in de stam, zodat de bûche op een echte boomstronk lijkt.
- Decoreer de bûche met hulstblaadjes en sterretjes en een paar amarena-kersen. Plaats op een mooie schaal, of een houten plank en zet de paddenstoelen hierop.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.