E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mary christmas

Deze Bûche de Noël van Guus en Manon Meeuwis krijgt een verrassend zomers tintje. De taart is gevuld met een frisse lemon curd en een knapperige crunch van frambozen. Om het extra feestelijk te maken, wordt de taart omhuld met een laagje meringue en afgebrand met een gasbrander.

Taart
(8) reviews

Ingrediënten

Frambozen crunch

  • 40 gram gevriesdroogde frambozen
  • 10 gram witte chocolade

Lemon curd

  • 130 gram citroensap
  • 200 gram kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram ei

Trempeersiroop

  • 300 gram limoncello
  • 150 gram kristalsuiker

Biscuit

  • 220 gram ei
  • 100 gram kristalsuiker
  • 10 gram citroenrasp
  • 55 gram patentbloem
  • 55 gram Moskovisch meel
  • 50 gram witte chocolade

Meringue

  • 200 gram eiwit
  • 440 gram kristalsuiker
  • 1600 gram water

Frambozencompote

  • 100 gram diepvries frambozen
  • 20 gram kristalsuiker
  • 20 gram water

Koekjes

  • 226 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1,5 theelepel citroen-extract
  • 1 ei
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 360 gram patentbloem

Decoratie

  • Poedersuiker

Bereidingswijze

Guus en Manon Meeuwis in de Heel Holland Bakt tent tijdens kerst.

Guus en Manon Meeuwis

Guus bakt samen met zijn vrouw Manon. Guus is zanger en heeft maar liefst 75 keer het Phillips Stadion op zijn kop gezet met zijn concertreeks ‘Groots met een zachte G’. Manon is geen onbekende in de wereld van glitter en glamour. Als stylist van bekende Nederlanders en presentatrice van het programma ‘Modepolitie’ weet zij precies hoe je tijdens kerst stijlvol voor de dag komt.

Guus en Manon delen een grote liefde voor lekker eten. Waar Guus zich het liefst uitleeft met hartige gerechten, is Manon meer in haar element als het om bakken gaat. Zoete lekkernijen zijn haar specialiteit en die passie zal haar zeker van pas komen in deze bakwedstrijd.

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Kommen
  • Schaaltjes
  • Citruspers
  • Rasp
  • Bakpapier
  • Siliconen bakmat
  • Theedoek
  • Spatel
  • Keukenthermometer
  • Steelpan
  • Gasbrander
  • Uitsteekvormpjes kerstkrans
  • Ovenschaal
  • Vershoudfolie
  • Kwast

Voorbereiding van de Bûche de Noël

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Frambozen crunch

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie.
  • Spatel de gevriesdroogde frambozen er doorheen.
  • Laat de frambozen crunch afkoelen tot de opbouw van de Bûche de Noël.

Lemon curd

  • Rasp 1 citroen en pers 2 citroenen uit.
  • Verwarm de citroenrasp, citroensap, suiker en boter in een steelpan en roer dit goed door.
  • Voeg het ei toe en roer dit door tot een samenhangend geheel.
  • Giet de lemon curd in een ovenschaal en dek het af met vershoudfolie.

Trempeersiroop

  • Doe de limoncello en suiker in een steelpan, breng dit aan de kook en laat het 2 minuten doorkoken.
  • Zet de trempeersiroop koel tot de opbouw van de Bûche de Noël.

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Klop de eieren op en mix de suiker en citroenrasp toe aan het ei.
  • Zeef de bloem boven het eimengsel en spatel dit er voorzichtig doorheen.
  • Mix het beslag 7 tot 10 minuten.
  • Verdeel het beslag over een beklede bakplaat en strijk dit dun uit.
  • Bak het biscuit in 7 minuten gaar.
  • Haal het biscuit uit de oven, leg het ondersteboven op een plank en leg err een vochtige theedoek bovenop.
  • Verwijder het bakpapier voorzichtig van het biscuit.
  • Rol het biscuit op, vanaf de korte kant, met de theedoek erin.
  • Laat het biscuit afkoelen in de koelkast tot de opbouw van de Bûche de Noël.

Italiaanse meringue

  • Kook het water met 400 gram suiker in een steelpan tot 120 graden.
  • Doe het eiwit in de mixer en klop dit luchtig als de suikersiroop 117 graden is.
  • Voeg 40 gram suiker toe aan het eiwit als het luchtig begint te worden.
  • Giet de suikersiroop langzaam bij het eiwit als de siroop 120 graden is. Blijf doorkloppen tot de meringue stevig is.

Frambozencompote

  • Verwarm de frambozen, water en kristalsuiker in een steelpan en laat dit 2 minuten koken.
  • Laat de frambozencompote afkoelen.

Koekjes

  • Mix de boter met de suiker in ongeveer 3 minuten.
  • Voeg het citroen-extract en ei toe.
  • Doe de bloem, zout en bakpoeder in een kom en meng dit goed door.
  • Voeg de droge ingrediënten beetje bij beetje toe aan de natte ingrediënten.
  • Bestuif het werkblad met bloem en maak je handen nat, zodat het deeg niet blijft plakken.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 3 tot 4 millimeter dik.
  • Steek de helft van de koekjes uit met een kerstkrans met gat en de andere helft met een kerstkrans zonder gat.
  • Besmeer de helft van de koekjes met eiwit en eigeel en bestrooi ze met pistachenootjes.
  • Besmeer de andere helft van de koekjes met frambozencompote.
  • Druk de koekjes op elkaar.
  • Bak de koekjes in 6 tot 8 minuten gaar.

Opbouw van de Bûche de Noël

  • Haal de biscuitrol uit de oven.
  • Verwijder de theedoek uit de biscuitrol.
  • Smeer de bovenkant van de biscuitrol in met limoncellosiroop, smeer er vervolgens de gesmolten witte chocolade en daarna de lemoncurd overheen.
  • Zorg ervoor dat je een paar centimeter van het uiteinde vrij laat van lemon curd, zodat het er niet uit kan lopen.
  • Verdeel de frambozen crunch over de lemon curd.
  • Rol het biscuit weer op.
  • Laat het biscuit afkoelen.
  • Smeer het biscuit in met meringue.
  • Giet 200 gram limoncello, vlak voor het serveren, over de Bûche de Noël en steek dit aan met een gasbrander.
  • Decoreer de Bûche de Noël met poedersuiker.

Dit recept komt uit de kerstspecial van Heel Holland Bakt 2024. Aflevering gemist?

Kijk het hier terug!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.