E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Brosse appeltaart met amandelspijs

Deze brosse appeltaart met amandelspijs is zo lekker en geeft net weer een twist aan de gebaksklassieker.

Rutger

Recept van
Rutger

Taart
(69) reviews

Ingrediënten

Abrikozenmoes

  • 125 gram gedroogde abrikoos
  • 125 milliliter water
  • 90 gram geleisuiker
  • 85 gram kristalsuiker
  • 0.5 citroensap

Deeg

  • 285 gram patisserie bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 185 gram roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 25 gram ei
  • 1 citroen (rasp)
  • mespuntje zout

Amandelspijs

  • 65 gram blanke amandelen
  • 65 gram kristalsuiker
  • 0.5 citroen (rasp)
  • 1 ei

Vulling

  • 1500 gram appels (bij voorkeur Goudrenet)
  • 0.5 citroen (sap)
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 1 theelepel kaneel (gemalen)

Bereidingswijze

Abrikozenmoes

  • Wel de gedroogde abrikozen met het water voor minimaal 1 uur.
  • Breng de abrikozen, de geleisuiker en de kristalsuiker aan de kook.
  • Kook de moes voor 2 minuten door.
  • Pureer de abrikozen tot een moes.

brosse appeltaart deeg

  • Vet een bakvorm met een diameter van ongeveer 24 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de bloem, de bakpoeder, de boter, de basterdsuiker, het ei, de citroenrasp en het zout in een kom.
  • Kneed het tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg uit om een met bloem bestoven werkbank.
  • Bekleed de bodem en de zijkanten van de bakvorm met het brosse appeltaart deeg.
  • Zet de bakvorm in de koelkast tot gebruik.

Amandelspijs

  • Vermaal de amandelen, de kristalsuiker en de citroenrasp.
  • Voeg net zoveel ei toe tot het smeerbaar is.

Vulling

  • Schil de appels en ontdoe van het klokhuis.
  • Haal de appels door een fritessnijder of snij in dunne plakjes.
  • Meng de appelfrites met het citroensap, de suiker, de custardpoeder en de kaneel.

Samenstellen

  • Haal de bakvorm uit de koelkast.
  • Smeer de amandelspijs op de bodem van het deeg.
  • Doe de appelvulling erop en zorg dat het midden hoger is dan de zijkanten.
  • Bak de brosse appeltaart voor 50 minuten op convectiestand en daarna 10 minuten op onderwarmte.
  • Draai de oven uit na de baktijd en laat de taart een halfuur koelen in de oven.
  • Doe plasticfolie over de taart en keer het om op een bord.
  • Keer de taart vervolgens weer om op het serveerbord.
  • Bestrijk de brosse appeltaart met de abrikozenmoes.

Toch de klassieker maken?

Wij hebben het recept voor de klassieke appeltaart

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.