E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Broodpudding van brioche

Emma

Recept van
Emma

Brood
(3) reviews

Ingrediënten

Voorbereiding

  • 50 gram boter
  • 100 gram kristalsuiker

Bessencompote

  • 400 gram bessen
  • 3 eetlepels water
  • 50 gram kristalsuiker
  • 0.5 theelepel kaneel (gemalen)
  • rasp van sinaasappels
  • citroensap

'Rauwe' custard en saus

  • 500 milliliter volle melk
  • 500 milliliter slagroom
  • 6 eidooiers
  • 100 gram kristalsuiker
  • 3 vanillestokjes

Broodbloemen

  • brioche brood
  • 50 gram suiker

Broodpudding

  • 500 gram brioche brood
  • 50 gram rietsuiker
  • aardbeien
  • 8 verse frambozen
  • 8 verse bramen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Vet soufflévormpjes in met boter en bestuif met een laag kristalsuiker.

Bessencompote

  • U kunt verschillende soorten bessen gebruiken: blauwe bessen, bosbessen en/of bramen.
  • Doe de bessen in een pan.
  • Voeg, indien nodig, wat eetlepels water toe.
  • Voeg de suiker toe en laat koken totdat de compote wat ingedikt is.
  • Voeg de kaneel, rasp van 1-2 sinaasappels een een klein beetje citroensap toe en roer door.
  • Let op! De bessen moet niet volledig uit elkaar vallen.
  • Laat afkoelen.

‘Rauwe’ custard en saus

‘Rauwe’ custard

  • Mix 3 eidooiers met 50 gram suiker luchtig.
  • Meng 250 ml volle melk en 250 ml slagroom door elkaar en voeg het eimengsel toe.
  • Roer met een spatel om tot een geheel.
  • Zet weg tot gebruik.

De custard saus

  • Doe de 250 ml volle melk, 250 ml slagroom en 25 gram suiker in een pan en breng langzaam aan de kook.
  • Voeg de meng van de vanillestokjes toe.
  • Klop in een grote kom 3 eidooiers en 25 gram suiker met een handmixer tot het glad en romig is.
  • Zodra het zuivelmengsel bijna kook, giet 1/3 bij de eidooiers en klop goed door.
  • Schenk vervolgens alles terug in de pan en blijf roeren terwijl het langzaam opwarmt.
  • Kook op een zeer lage temperatuur en blijf roeren met een houten lepel totdat het mengsel aan de lepel blijft ‘plakken’.
  • Haal de pan van het vuur en zeef boven een schaal.
  • Bedek met huishoudfolie en laat afkoelen.

Broodbloemen

  • Snijd de brioche in dunne repen.
  • Rol ze uit met deegroller.
  • Rol de stukken in elkaar op tot een bloemvorm. Maak de onderkant eventueel een beetje nat zodat het blijft plakken.
  • Bak de bloemen op 150°C tot ze zijn opgedroogd.
  • Haal uit de oven en besprenkel met suiker.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 170°C.

Broodpudding

  • Snijd de brioche in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Snijd er met een uitsteekvorm ronde vormen ter grootte van de soufflévormpjes uit. Zorg ervoor dat u voor ieder bakje twee vormpjes heeft.
  • Leg op de bodem van de soufflévormpjes een briocherondje en druk er een kuiltje in.
  • Giet een beetje compote in het kuiltje.
  • Dek af met het tweede briocherondje en druk de zijkanten aan. De compote moet er niet aan de zijkant uitlopen.
  • Giet de rauwe custard op de brioche in de vormpjes.
  • Strooi wat rietsuiker over de custard en bak de puddinkjes ongeveer 20 minuten in de oven.
  • Keer de soufflébakjes om op een mooi bord en tik de puddinkjes er uit.
  • Giet de warme custard over de puddinkjes.
  • Maak af met de overige bessencompote en decoreer met verse bessen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.