E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Brood en Spelen

Thijs gaat voor een Italiaans broodspektakel: het Colosseum. Dat Colosseum zelf is van dood deeg, dus dat kun je niet eten. Maar daarbij komt een echte Italiaanse focaccia met een vulling van courgette, gruyère en rozemarijn. Met paneermeel voor een lekker krokant korstje. Super lekker, aldus Thijs zelf.

Thijs

Recept van
Thijs

Brood
(6) reviews

Ingrediënten

Siroop

  • 759 gram suiker
  • 422 gram water

Sierdeeg

  • 1000 gram Roggebloem
  • 1000 gram Roggemeel
  • 70 gram zout
  • 20 gram verse gist
  • 100 gram boter
  • 620 gram suikersiroop
  • 620 milliliter water
  • extra bloem voor het werkblad

Focaccia

  • 150 gram tarwebloem
  • 150 gram semolina
  • 7 gram verse gist
  • 20 milliliter olijfolie
  • 7 gram zout
  • 200 gram water
  • 0.5 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • grof zeezout
  • peper
  • 150 gram gruyère kaas
  • 50 gram paneermeel

Karamel

  • 400 gram suiker
  • 80 gram glucosestroop
  • 80 gram water

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Deegroller
  • Bakplaten
  • Bakpapier
  • Springvorm ø 22 centimeter
  • Ring van ø 30 centimeter
  • Knoflookpers
  • Foodprocessor
  • Thermometer
  • Bak met ijswater
  • Mallen voor het Colosseum

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet een springvorm van ø 22 centimeter in.

Siroop

  • Kook de siroop tot de suiker opgelost is.
  • Zet een kom in ijswater klaar, koel de siroop daar snel in terug.

Sierdeeg

  • Meng de ingrediënten van het sierdeeg door elkaar.
  • Laat het deeg 20 minuten rusten.
  • Snijd de volgende elementen van het Colosseum uit:
    • 1 cirkel van ø 30 centimeter uit.
    • 2 ringen van ø 30 centimeter en 4 centimeter breed.
    • 2 halve cirkels van ø 30 centimeter en 3 centimeter breed.
    • 44 poortjes
    • 4 hele muren
    • 4 muren met een gat
    • 4 schuine muren
    • 10 stutjes
    • 11 pilaren
  • Prik de achterkant in met een vork.
  • Leg alle onderdelen op de bakplaat.
  • Bak de elementen op 180 graden in 20 minuten gaar.

Focaccia

  • Maak een starter met een 40 milliliter water (30 graden), gist en bloem.
  • Laat de starter even staan.
  • Meng het tarwebloem, semolina, starter, de rest van het water, zout en olijfolie met de staande mixer, laat 10-15 minuten kneden.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen.
  • Vouw het deeg 2 keer dubbel en verdeel over de ingevette springvorm.
  • Dek af en laat nog een uur rijzen.
  • Rasp de courgette en laat een uur in een theedoek liggen.
  • Rasp de gruyère, pluk de rozemarijn en pers de knoflook.
  • Vermeng de courgette, gruyère, rozemarijn en knoflook na een uur met elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven op 240 graden.
  • Verdeel het mengsel over de focaccia en strooi er paneermeel over.
  • Zet het brood in de oven.
  • Zet oventemperatuur terug naar 220 graden en bak in ongeveer 25-30 minuten gaar.

Karamel

  • Laat suiker, water en glucosestroop karamelliseren in kookpan.

Opbouw

  • Plak de onderdelen van het Colosseum met de karamel aan elkaar.
  • Gebruik de ring van 30 centimeter ter ondersteuning.
  • Leg de focaccia in het midden.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.