Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 150˚C.
- Leg een abrahamvorm klaar of snijd een vorm uit bakpapier.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Amandelspijs
- Hak in een keukenmachine de amandelen fijn.
- Voeg suiker toe, zet keukenmachine aan en meng goed door.
- Was de citroenen en rasp de schil.
- Voeg eieren en 2 eetlepels citroenrasp toe aan het mengsel. Mix goed door tot een egale amandelspijs.
Extra vulling
- Hak hazelnoten en walnoten fijn met een scherp mes of in een vijzel. Zet opzij in een kommetje.
Speculaasdeeg
- Zeef bloem boven een grote mengkom.
- Voeg basterdsuiker, speculaaskruiden en zout toe en meng dit goed door.
- Snijd roomboter in blokjes. Voeg samen met melk toe aan de droge ingrediënten. Kneed goed door tot een soepel deeg.
- Deel het deeg in twee gelijke delen.
- Bestuif werkblad met wat bloem en rol beide delen uit tot twee lappen van 25 bij 40 centimeter en 1 centimeter dik.
- Steek of snijd twee Abrahamvormen uit. Leg het overige deeg apart.
- Leg een Abrahamvorm op de bakplaat.Verdeel amandelspijs over de vorm. Houdt 1 centimeter vrij aan de randen.
- Sluit de pop met de tweede Abrahamvorm. Druk de randen goed aan. Sluit de pop niet goed, gebruik het overgebleven deeg om eventuele gaatjes op te vullen. Snijd met een mesje figuurtjes op de pop. Prik eventueel een paar gaatjes in het deeg waaruit luchtbelletjes kunnen ontsnappen.
- Klop het ei los in een schaaltje.
- Bestrijk de pop met het losgeklopte ei. Gebruik hiervoor een bakkwastje.
- Bak de pop in het midden van de oven in circa 30 tot 40 minuten bruin.
- Laat afkoelen op een rooster.
Garnering
- Meng poedersuiker met een paar druppels water en klop met een vork of garde tot een dik glazuur.
- Doe glazuur in een spuitzak met gekartelde spuitmond (diameter 1 cm) of decoreerpen.
- Garneer de pop met glazuur, amandelen en cranberries.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.