E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Geruite vlaai

Trakteer jezelf, je vrienden of familie op een overheerlijk stukje bramen vlaai! Gevuld met sappige bramen, een vleugje anijs en een banketbakkersroom gemaakt met verse melk.

Pien

Recept van
Pien

Taart
(14) reviews

Ingrediënten

Vlaai bodem

  • 500 gram patentbloem
  • 30 gram verse gist
  • 100 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 200 milliliter volle melk, lauwwarm

Banketbakkersroom

  • 450 milliliter melk
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gram maïzena

Bramenvulling

  • 500 gram verse bramen
  • 100 milliliter water
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 3 gram gemalen anijs
  • 35 gram maïzena
  • Citroensap van 2 citroenen

Decoratie

  • 1 ei
  • 50 gram parelsuiker

Bereidingswijze

Er gaat niets boven een zelfgemaakte vlaai. Deze bramen vlaai is makkelijk om zelf te maken en smaakt heerlijk!

Bakbenodigdheden Pien - geruite vlaai

  • Vlaaivorm met een diameter van 22 centimeter
  • Vlaairooster
  • Vershoudfolie
  • Theelepel
  • Vork
  • Spatel
  • Steelpan
  • Staande mixer met toebehoren
  • Zeef
  • Rooster
  • Mes
  • Keukenthermometer
  • Timer
  • Keukenweegschaal
  • Staafmixer
  • Deegroller

Voorbereiding van de vlaai

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vlaai bodem

  • Kneed de bloem, gist, boter, suiker, zout en melk in 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Maak van het deeg een bal, dek het af met vershoudfolie en laat het 60 minuten rijzen op een warme plek.

Banketbakkersroom

  • Verwarm de melk en het merg van een vanillestokje in een steelpan.
  • Meng de suiker en eidooiers in een kom goed door.
  • Zeef de maïzena boven de kom met de eidooiers en meng dit goed door.
  • Giet een beetje van de warme melk bij het eidooiermengsel en meng dit goed door.
  • Giet het mengsel terug in de steelpan en meng dit door tot er een puddingstructuur ontstaat.
  • Dek de banketbakkersroom af met vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.

Bramenvulling

  • Verwarm de bramen, water en de suiker in een steelpan.
  • Voeg de anijs en maïzena toe aan het mengsel en wacht tot het indikt.
  • Voeg naar smaak citroensap toe.

Opbouw van de vlaai

  • Rol het deeg uit, bedek hiermee de vlaaivorm en verwijder het overtollige deeg.
  • Giet de banketbakkersroom over de vlaaibodem.
  • Giet de bramenvulling over de banketbakkersroom.
  • Rol van het overgebleven deeg stroken en maak hiermee een rooster op de bovenkant van de vlaai.
  • Bestrijk het rooster met een losgeklopt ei en strooi er een beetje parelsuiker overheen.
  • Bak de vlaai gaar in 18 minuten in de voorverwarmde oven.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.