E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Brabantse worstenbroodjes

Bekijk 't recept voor echte Brabantse worstenbroodjes. Vul het deeg met een romig soezenbeslag en een heerlijke gehaktvulling. Keilekker!

Manuela

Recept van
Manuela

Brood
(192) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gram Amerikaanse patent bloem
  • 50 gram verse gist
  • 9 gram zout
  • 10 gram basterdsuiker
  • 40 gram reuzel
  • 10 gram roomboter
  • 50 gram ei
  • 250 gram water

Soezenbeslag

  • 50 gram melk
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 50 gram ei

Gehaktvulling

  • 1000 gram varkensgehakt
  • 150 gram soezenbeslag
  • 50 gram ei
  • 100 gram paneermeel
  • 16 gram zout
  • 2 gram peper
  • 1 gram nootmuskaat
  • 0.5 losgeklopt ei

Bereidingswijze

Deeg

  • Meng alle ingrediënten, behalve het zout, reuzel en roomboter (houd deze nog even opzij).
  • Voeg na het mengen zout toe.
  • Pas na goed kneden de reuzel en boter toevoegen.
  • Kneed het deeg af tot een soepel deegje. Controleer of het glutennetwerk goed ontwikkelt.
  • Maak een bolletje van het deeg en probeer er een dun egaal vliesje van te trekken met je vingertoppen. Zodra dit kan is het deeg goed gekneed.
  • Bol het deeg op en laat het ca. 15-20 minuten rijzen (afhankelijk van de temperatuur).
  • Verdeel het deeg daarna in 20 gelijke stukjes en bol de deegstukjes op.
  • Laat het deeg weer even rusten.
  • Ontgas de bolletjes deeg, druk de lucht eruit.

Soezenbeslag

  • Breng melk en boter in een pan aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Voeg de bloem toe en meng dit goed door.
  • Zet de pan terug op het vuur, laat dit door verhitten en garen.
  • Laat het beslag afkoelen.
  • Meng het beslag met de rest van de ingrediënten door het gehakt.
  • Draai er 20 pilletjes van ca. 10 cm (ca. 45-50 g per stuk). Je zult er een paar over hebben, die kun je invriezen.

Gehaktvulling

  • Rol de deegbolletjes uit tot ovale plakjes.
  • Leg er een gehaktpilletje in en vouw dit goed in. De sluiting goed dichtknijpen.
  • Rol het broodje nog even na en leg op een ingevette bakplaat.
  • Afstrijken met eistrijksel en nog ca. 30 tot 45 minuten laten rijzen.
  • Afbakken op 230ºC ca. 8-10 minuten.

Worstenbroodjes van Robèrt

Ben je ook benieuwd naar de Brabantse worstenbroodjes van onze eigen Robèrt van Beckhoven?

Worstenbroodjes van Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.