E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Janny ondersteboven

Een kleurrijke taart, door de roze, oranje en groene Swiss meringue botercrème. De tamarine maakt deze taart net even anders dan anders!

Katlleen

Recept van
Katlleen

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Tamarinde curd

  • 150 gram verse tamarinde
  • 100 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram water

Biscuit

  • 10 eieren
  • 240 gram kristalsuiker
  • 50 gram maïzena
  • 200 gram bloem
  • 20 gram bakpoeder
  • Rasp van 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 1 theelepel citroensap

Swiss meringue botercrème

  • 200 gram eiwit
  • 300 gram kristalsuiker
  • 400 gram ongezouten roomboter
  • 4 theelepels rozenwater

Decoratie

  • 200 gram suikerspin suiker
  • Kleurstof groen en oranje

Bereidingswijze

Het spektakelstuk van Katlleen van binnen.

In dit recept wordt tamarinde gebruikt. Dit is een peulvrucht die normaal wat zurig smaakt. Het wordt veel gebruikt in de Indiase en Indonesische keuken. Katlleen gebruikt een zoetzure versie en maakt er een curd van.

Robèrt vindt vooral de laagjes opbouw van deze taart “heel mooi om naar te kijken”. Janny noemt de smaak van de tamarinde “heel lekker”.

Wil je meer weten over tamarinde? 

Dat lees je hier! 

Bakbenodigdheden

  • Mengkom
  • Weegschaal
  • Thermometer
  • Staande mixer met toebehoren
  • Spatel
  • Garde
  • Paletmes
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Bakspray
  • Bakvorm

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de bakvorm in en bestrooi met bloem.

Tamarinde curd

  • Pel de tamarinde en verwijder de draadjes die aan de tamarinde vastzitten.
  • Warm de tamarinde op in een pan met water. Laat het niet koken.
  • Gebruik een stamper om de pitjes uit het mengsel te stampen.
  • Zeef de tamarinde en doe het terug in de pan. Voeg de suiker toe en laat op een laag vuurtje oplossen.
  • Voeg het snufje zout en de eieren toe en roer goed door.
  • Haal na 3 minuten van het vuur. Laat het afkoelen op kamertemperatuur.

Biscuit

  • Scheid de eieren.
  • Voeg de helft van de suiker toe aan het eiwit. Klop tot de eiwitten stijf zijn.
  • Voeg de helft van de suiker toe aan het eigeel. Mix tot het een lichtgeel glad mengsel wordt.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en maïzena in een kom. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het eigeel mengsel.
  • Voeg vervolgens de eiwitten beetje bij beetje toe. Mix tussendoor goed door.
  • Voeg het sinaasappelrasp, -sap en citroensap toe aan het beslag en roer kort door.
  • Doe het beslag in een bakvorm.
  • Bak het biscuit in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Swiss meringue botercrème

  • Verwarm de eiwitten met de suiker au bain-marie. Blijf roeren tot de suiker is gesmolten en het geheel een temperatuur van 70 graden heeft bereikt.
  • Klop het mengsel 10 minuten lang tot het stijf wordt.
  • Voeg de boter stukje voor stukje toe. Meng goed door.
  • Verdeel de botercrème over 2 kommen. Voeg aan de ene kom rozenwater toe. Voeg aan de andere kom de tamarinde curd toe.

Opbouw van de taart met tamarinde curd

  • Snijd het biscuit in drie lagen.
  • Vul alle lagen met de tamarinde botercrème.
  • Snijd de taart in de vorm van een jurk.
  • Strijk de taart af met de rozen botercrème.
  • Decoreer de taart met suikerspin op de jurk als tule.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.