E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bossche toren

Esther tover de Sint Jan uit Den Bosch om tot een taart. De Bossche toren maakt ze van chocoladecake, soezen, koffiecrème en nougatine. Een hoogwaardig taartje, niet alleen in lengte, maar ook in smaak.

Esther

Recept van
Esther

Taart
(4) reviews

Ingrediënten

Soezendeeg

  • 100 gram tarwebloem
  • 100 gram melk
  • 100 gram water
  • 100 gram roomboter
  • snuf zout
  • 4 eieren

Chocoladecake

  • 110 gram Griekse yoghurt
  • 235 milliliter karnemelk
  • 3 grote eieren
  • 350 milliliter espresso (warm)
  • 175 milliliter zonnebloemolie
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 360 gram tarwebloem
  • 530 gram kristalsuiker
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel baking soda
  • 1 theelepel zout

chocoladeglazuur

  • 375 gram kristalsuiker
  • 120 gram water
  • 190 gram pure chocolade callets

Koffiecrème

  • 200 milliliter volle melk
  • 3 eetlepels volle melk
  • 25 gram custardpoeder
  • 20 gram suiker
  • 200 gram roomboter
  • 25 gram poedersuiker
  • 6 gram espressopoeder
  • cacao nibs

Slagroom

  • 800 milliliter slagroom
  • 6 eetlepels suiker
  • 2 zakjes slagroomversteviger

Nougatine

  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 90 gram kristalsuiker

Trempeersiroop

  • 75 gram kristalsuiker
  • 75 milliliter water
  • 50 milliliter hazelnootlikeur

Samenstellen

  • 100 gram bramen
  • bladgoud

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Handmixer
  • Bakplaat
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Spuitzakken
  • Spuitmondje van ø 1,5 centimeter
  • Kwastje
  • Taartkartons van ø 15, ø 10 en ø 8 centimeter
  • Taartrooster
  • Uitsteker van ø 2 centimeter
  • Rechthoekige bakvorm van 30 x 20 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg een spuitzak met een rond spuitmondje klaar. Leg ook een spuitzak met een klein rond spuitmondje klaar.
  • Bekleed een rechthoekige bakvorm van 30 x 20 centimeter met bakpapier en vet in.

Soezendeeg

  • Verwarm de melk met het water en de boter tot de boter is gesmolten.
  • Voeg de bloem toe en roer stevig door.
  • Haal het beslag van het vuur en roer een voor een de eieren erdoor tot een mooi glad beslag.
  • Doe het beslag in de spuitzak met rond spuitmondje.
  • Spuit soezen op een de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de soezen in 25 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rek.

Chocoladecake

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 175 graden.
  • Zeef en meng de droge ingrediënten.
  • Meng de natte ingrediënten met elkaar.
  • Roer beide mengsels door elkaar met een garde.
  • Giet het beslag in de bakvorm.
  • Bak in 40 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rek.

chocoladeglazuur

  • Verwarm de suiker met het water tot de suiker volledig is opgelost.
  • Giet de suikersiroop over de chocolade en roer goed door.
  • Verwerk het glazuur bij een temperatuur van 60 graden.

Koffiecrème

  • Klop de custardpoeder los met 3 eetlepels melk.
  • Breng de rest van de melk aan de kook kookt.
  • Giet een klein beetje warme melk over de custard en roer goed door.
  • Giet het mengsel terug in de pan en breng opnieuw aan de kook tot het begint in te dikken.
  • Giet in een platte schaal en dek af met folie.
  • Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Klop de roomboter luchtig met de poedersuiker en het espressopoeder.
  • Klop de banketbakkersroom hier in delen doorheen.

Slagroom

  • Klop de slagroom met de suiker en slagroomversteviger op.
  • Schep in een spuitzak met een kleine ronde spuitmond.

Nougatine

  • Rooster de amandelen.
  • Karamelliseer de suiker in een pan.
  • Voeg de de amandelen toe aan de karamel.
  • Roer door en giet uit op een bakplaat met bakpapier.
  • Spreid uit met spatel.
  • Laat afkoelen.
  • Steek mooie cirkels van ø 2 centimeteruit de nougatine.

Trempeersiroop

  • Verwarm het water met de suiker tot de suiker volledig is opgelost.
  • Haal van het vuur en roer de hazelnootlikeur er doorheen.

Samenstellen

  • Doop de soezen in de chocolade glazuur van 60 graden.
  • Laat iets hard worden en vul de soezen met slagroom.
  • Snijd de chocoladecake in drie cirkels van ø 15, ø 10 en ø 8 centimeter.
  • Trempeer de cirkels met de siroop.
  • Spuit wat toefjes koffiecrème op de onderste cake en plaats hier een ring soesjes op.
  • Stapel hier vervolgens nog een ring soesjes op.
  • Plak ze met behulp van wat glazuur vast.
  • Plaats een kleinere cirkel cake hierop
  • Spuit opnieuw wat koffiecrème op de cake en vervolg met twee lagen soesjes.
  • Plaats hier de kleinste cake op, herhaal met koffiecreme en sluit af met de laatste soesjes.
  • Versier de bramen met bladgoud.
  • Versier de toren met stukjes nougatine en bramen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.