De bolussen
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwarm de melk tot lauwwarm in een pannetje.
- Verkruimel de gist in een schaaltje en voeg een scheutje warme melk toe. Laat de gist oplossen zodat een klein papje ontstaat.
- Doe de bloem in een kom en strooi zout over de rand. Maak in midden van de bloem een kuiltje en schenk hier de suiker en het gistmengsel in.
- Schenk de overige melk er bij en kneed goed door.
- Kneed op het laatst de boter erdoorheen.
- Doe het deeg in een schone kom, dek af met plastic folie en laat op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Deel het deeg op in kleine stukjes van 60 gram. Rol deze uit tot lange slierten.
- Verwarm de marmelade met een scheutje water in een pannetje op laag vuur.
- Meng de basterdsuiker, kaneel en sinaasappelrasp met elkaar.
- Bestrijk de deegrolletjes met de warme marmelade en rol vervolgens door het suikermengsel.
- Rol iedere sliert op en leg op de beklede bakplaat.
- Dek af met folie en laat opnieuw rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
- Bak de bolussen in 10 minuten gaar.
- Haal de bolussen uit de oven en zet ze direct op een rooster. Laat afkoelen.
De chocolade roombroodjes
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Warm 125 milliliter melk tot lauwwarm.
- Doe de gist in een kommetje en roer een klein beetje warme melk er bij en laat de gist hier in oplossen.
- Doe de bloem in een kom en strooi zout langs de rand.
- Maak een kuiltje in de bloem en strooi hier de basterdsuiker in en het gistpapje.
- Voeg de rest van de warme melk en 15 gram ei toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
- Kneed als laatste 12 gram roomboter er doorheen. Dek het deeg af en laat rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Snijd 50 gram chocolade in kleine stukjes en kneed dit door het gerezen deeg. Deel het deeg vervolgens op in 10 gelijke stukken.
- Rol elk deel uit tot een ronde plak van ongeveer 1 centimeter dik.
- Vouw deze plak dubbel en leg op de bakplaat.
- Laat het opnieuw afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
- Bak de broodjes ongeveer 10 minuten in de warme oven.
- Laat afkoelen op een rooster.
Banketbakkersroom
- Meng in pannetje 250 milliliter melk met 2 eetlepels suiker. Breng aan de kook op matig vuur.
- Roer in een kom de eierdooier en het halve ei door elkaar.
- Meng de resterende suiker met de maizena en roer door het eimengsel tot een glad mengsel.
- Als de melk begint te koken, schenk dit voorzichtig bij het eimengsel onder voortdurend roeren.
- Schenk vervolgens alles terug in pannetje en breng al roerend aan de kook.
- Haal de pan van het vuur zodra het mengsel begint te koken en indikt.
- Roer 12 gram boter en de vanille-extract erdoorheen.
- Smelt de overige 75 gram pure chocolade au bain-marie en roer dit vervolgens door de nog warme banketbakkersroom.
- Schenk in een kom, dek af met folie en laten koud worden.
- Klop de slagroom op en spatel door de koude banketbakkersroom.
- Doe in een spuitzak.
- Snijd de koele broodjes in en vul met de banketbakkersroom.
- Bestuif met poedersuiker.
De karnemelkbroodjes met abrikozen en nootjes
- Laat de abrikozen in een beetje water zachtjes koken zodat ze zacht worden. Giet af, dep droog en snijd in kleine stukjes.
- Hak ook de hazelnoten in kleine stukjes. Doe samen met de abrikozen in een schaaltje en zet weg.
- Warm de karnemelk tot lauwwarm op laag vuur.
- Zeef de bloem en meel boven een kom en strooi het zout langs de randen.
- Kruimel het gist in een schaaltje en schenk een beetje warme karnemelk er bij. Laat het gist hierin oplossen.
- Maak een kuiltje in het bloemmengsel en doe hier de gistoplossing, suiker, eierdooier, de rest van de karnemelk en boter in.
- Kneed het deeg goed door tot een soepel geheel.
- Laat afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Haal het deeg uit de kom en kneed de noten en abrikozen erdoorheen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes en bol ze mooi op. Leg ze op de beklede bakplaat.
- Bestrijk de deegballetjes met een opgeklopt ei. Laat nogmaals een uur rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 240°C.
- Bak de broodjes in 10 -12 minuten af in de hete oven.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.