Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bolvormige bakvorm van ø 20 centimeter
- 2x springvorm van ø 18 centimeter
- Cakeblik
- Zeef
- Bakplaat
- Bakpapier
- Thermometer
- Hakmolen
- Deegroller
- Kwastje
- Serveerplank
- Brilletje
Voorbereiding
- Vet de bakblikken goed in en bekleed ze met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Chocoladebiscuit
- Klop de eiwitten met het zout luchtig.
- Voeg al mixend de helft van de suiker toe.
- Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker luchtig.
- Spatel het opgeklopte eiwit in delen door het eigeel.
- Zeef de bloem, maizena en cacao en spatel door het beslag.
- Rasp de sinaasappel en voeg dit samen met het sap toe aan het beslag.
- Verdeel het beslag over een cakeblik en het bolvormige bakblik. Strijk glad.
- Bak de bolle cake in 20 – 25 gaar, bak de cake in 30 – 35 minuten gaar.
- Stort ze direct na het bakken op een rooster en laat afkoelen.
Vanillebiscuit
- Klop de eiwitten met het zout luchtig.
- Voeg al mixend de helft van de suiker toe.
- Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Klop in een andere kom het vanillemerg met de eidooiers en de rest van de suiker luchtig.
- Spatel het opgeklopte eiwit in delen door het eigeel.
- Zeef de bloem en custard en spatel door het beslag.
- Stort het beslag in de 2 springvormen en strijk glad.
- Bak de biscuits in 20 – 25 minuten gaar.
- Stort ze direct na het bakken op een rooster en laat afkoelen.
Hazelnootpraliné
- Rooster de hazelnoten 15 minuten in de warme oven.
- Breng de suiker en het water aan de kook.
- Voeg de noten toe en blijf het mengsel zeer stevig doorroeren.
- De suikersiroop gaat kristalliseren, droogt op en vormt suiker rondom de noten, blijf verwarmen en roeren.
- Na enkele minuten begint de suiker weer te smelten tot een karamel. Ga net zo lang door met roeren tot alle kristallen zijn gesmolten.
- Stort de noten op een bakplaat met bakpapier en laat afkoelen.
- Breek in stukken en vermaal dit helemaal fijn tot een pasta.
- Voeg likeur 43 toe.
- Klop de slagroom lobbig.
- Voeg de praline toe en klop het wat steviger.
Karamel
- Breng water en suiker aan de kook in een pan en laat het karamelliseren tot een bruine karamel van ongeveer 180 graden.
- Verwarm de slagroom en blus de karamel hier mee af.
- Voeg de boter toe en roer dit mooi egaal.
- Laat afkoelen.
Mascarpone
- Breng de helft van de frambozen met de vanillesuiker aan de kook.
- Druk door een zeef en laat de saus afkoelen.
- Klop de mascarpone met de helft van de suiker tot een stevige massa.
- Klop de slagroom met de merg van het vanillestokje en de andere helft van de suiker lobbig.
- Roer de lobbige slagroom door de mascarpone en voeg de afgekoelde frambozensaus toe.
Botercrème
- Verwarm de suiker en het eiwit au bain-marie, roer 5 minuten tot de suiker is opgelost.
- Haal van de warmtebron en mix in ongeveer 10 minuten luchtig.
- Voeg de boter beetje voor beetje toe.
- Voeg de likeur 43 en de merg van het vanillestokje toe en klop dit nog eens 10 minuten op tot een romige massa.
Opbouwen
- Snijd de chocoladebiscuit uit de cakevorm 2x door.
- Verdeel een dun laagje karamel over de onderste plak en daarop een dikke laag slagroom praliné.
- Leg de volgende cakeplak erop en herhaal dit.
- Zet het geheel op een plank.
- Snijd de vanillebiscuits ook 2x door.
- Verdeel er een laag mascarpone over en leg daar wat frambozen op.
- Leg de volgende cakeplak erop en herhaal dit voor alle cakes.
- Zet deze cakes op de chocoladecake.
- Snijd de bolle chocoladebiscuit 2x door en maak deze hetzelfde op als de andere chocoladetaart.
- Snijd de vanilletaart in de vorm van een gezicht en smeer na het opbouwen alles in met botercrème.
- Laat dit goed opstijven in de koeling.
- Rol de fondant dun uit en bekleed de buste met het fondant. Gebruik beige voor het gezicht, zwart voor de hoed en bruin en groen voor de kleding.
- Meng de poeder kleurstof met wat wodka om eetbare verf te maken. Schilder hiermee de lippen en blosjes op de wangen.
- Teken de ogen met eetbare stift.
- Zet tot slot het brilletje op neus van de taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.