E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Boerenjongensvlaai

Aat

Recept van
Aat

Taart
(5) reviews

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 200 gram patentbloem
  • 185 gram fijne kristalsuiker
  • 100 milliliter volle melk
  • 30 gram ongezouten boter
  • 11 gram gedroogde gist
  • 1 eidooier
  • 5 gram zout

Boerenjongens bavarois

  • 12 gram gelatine
  • 2 vanillestokjes
  • 400 milliliter volle melk
  • 150 gram slagroom
  • 100 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 0.5 potje Boerenjongens

Garnering

  • 200 gram witte chocolade
  • rode kleurstof
  • blauwe kleurstof
  • 500 gram slagroom
  • 75 gram suiker
  • 100 gram mascarpone
  • 0.5 potje Boerenjongens

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een vlaaivorm met een diameter van 22 centimeter en hoogte van 3 centimeter in met boter en bestuif met bloem.
  • Zet drie schaaltjes klaar.
  • Leg een vel bakpapier klaar.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Vlaaibodem

  • Zeef de bloem boven een mengkom en mix samen met de suiker.
  • Schenk de melk in een steelpannetje en verwarm tot lauwwarm op laag vuur.
  • Schenk de lauwwarme melk bij het bloemmengsel samen met de boter, gist en eidooier.
  • Kneed even goed door.
  • Voeg het zout toe en kneed tot een egaal deeg.
  • Laat een half uur rijzen.
  • Rol het deeg uit tot een ronde plaat en bekleed de bakvorm ermee.
  • Bak de bodem 20 tot 25 minuten in de oven tot gaar.
  • Laat in de vorm afkoelen op een rooster.

Boerenjongens bavarois

  • Week de gelatine in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  • Schenk melk en room in de pan, voeg het vanillemerg en –stokje toe samen met 50 gram suiker en breng aan de kook.
  • Klop eidooiers en de overige suiker tot een witte massa.
  • Schenk bij de warme melk en klop het geheel goed door. Voeg de gelatine toe en blijf kloppen tot gelatine is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur, roer de boerenjongens door de bavaroise en laat dit circa 1 uur opstijven in de koelkast.

Garnering

  • Smelt chocolade au bain-marie. Zorg dat de chocolade niet warmer wordt dan 30°C.
  • Verdeel over de drie schaaltjes en kleur een deel chocolade met rode kleurstof en een ander deel met blauwe kleurstof.
  • Doe de chocolade in kleine spuitzakjes en spuit op bakpapier kleine Nederlandse vlaggetjes.
  • Klop slagroom met suiker lobbig en voeg de mascarpone toe.
  • Schep in een spuitzak.
  • Haal de opgesteven bavarois uit de koeling en vul de taart.
  • Spuit toefjes mascarponeslagroom langs de rand van de taart en decoreer met de vlaggetjes.
  • Verdeel de boerenjongens over het midden van de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.