E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bloesem uit eigen tuin

Deze macarontaart is gemaakt met vlierbloesem uit eigen tuin in combinatie met mandarijn. Van het goudpoeder op de macarons is Robèrt erg gecharmeerd.

Jan

Recept van
Jan

Taart
Koekjes
(10) reviews

Ingrediënten

Macaron

  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram poedersuiker
  • Gele poederkleurstof
  • Snuf zout
  • 150 gram eiwit
  • 55 milliliter water
  • 200 gram suiker

Mandarijnen-gelei

  • 8 mandarijnen
  • 400 gram geleisuiker

Mandarijnen-gelei

  • Vlierbloesemsiroop
  • 100 gram slagroom
  • 250 gram witte chocolade

Slagroom

  • 500 gram slagroom
  • 90 gram poedersuiker
  • Merg van een vanillestokje

Bereidingswijze

Macarontaart met vlierbloesem en manderijn

Een prachtige macarontaart met de kleur én smaak van mandarijn. Tip van Janny: met nog iets meer vlierbloesem is de taart nóg lekkerder.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Ronde bakring met een diameter van 18-20 centimeter
  • Bakpapier
  • Deegkrabber
  • Suikerthermometer
  • Spuitzakken
  • Diverse spuitmondjes voor decoratie
  • Spuitjes 10 millimeter rond
  • St. honoré spuitmondje van 18 millimeter

Voorbereiding voor de macarontaart

  • Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht.
  • Teken op een stuk bakpapier 2 cirkels van 18 à 20 centimeter en draai het bakpapier om.

Macarons

  • Doe de poedersuiker, kleurstof, het amandelmeel en ongeveer 75 gram van het eiwit in een kom en meng goed door.
  • Doe nu het water en de suiker in een pan en breng aan de kook. 
  • Voeg de overige eiwitten toe aan de kom van de staande mixer en klop samen met een snuf zout en 1 eetlepel suiker stijf. 
  • Begin met mixen als de siroop een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 112 graden. 
  • Haal de siroop van het vuur als het 118 graden heeft bereikt en voeg het in één beweging toe aan het eiwitmengsel.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en klop net zolang totdat het lauw-warm is. 
  • Meng ongeveer eenderde van het eiwitmengsel met het amandelmengsel en roer goed door. 
  • Voeg daarna de rest van het eiwitmengsel toe en roer vluchtig door zodat het luchtig blijft.
  • Doe het macaron-mengsel in de spuitzak die voorzien is van een gladde spuitmond en spuit twee cirkels op de plaat.
  • Bak de macarons direct af in ongeveer 20 minuten.
  • Spuit van het overgebleven macaron-mengsel kleine macarons en bak ze af in ongeveer 15 minuten.
  • Laat ze vervolgens afkoelen voor de opbouw van de macarontaart.

Mandarijnen-gelei

  • Pel ondertussen de mandarijnen en weeg ze af.
  • Voeg in gram net zo veel geleisuiker toe als de mandarijnen wegen.  
  • Doe de geleisuiker en de mandarijnen in een pan en kook in 4 tot 8 minuten in.
  • Haal alles door een zeef en zet koud weg.

Vlierbloesemganache

  • Breng de slagroom samen met de vlierbloesemsiroop.
  • Haal van het vuur en voeg 250 gram witte chocolade toe.
  • Roer goed en zet koud weg voor gebruik.

Slagroom

  • Klop de slagroom stijf met de suiker en het merg van een vanillestokje.

Opbouw van de macarontaart

  • Vul de kleine macarons met mandarijnen-gelei en leg ze apart voor gebruik.
  • Verdeel de vlierbloesemganache over de onderste plak.
  • Breng de slagroom op smaak met de overige mandarijnen-gelei.
  • Spuit nu mooie krullen op de macarontaart en zet tussen elke krul een macaron.
  • Decoreer de macarontaart met wat room, mandarijn en een macaron.

Zien hoe Robèrt macarons maakt?

Bekijk de instructievideo

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.