Bakgereedschap
- Springvorm van ø 30 centimeter (2x)
- Springvorm van ø 18 centimeter (2x)
- Staande mixer met toebehoren
- Handmixer
- Spuitzakken
- Suikerthermometer
- Taartkarton ø 18 centimeter
- Dowels
- Spuitmondje rond van ø 1 centimeter
- 3 siliconen halve bolvormen ø van 4, 5 en 6 centimeter
- Bakplaat
- Taartzaag
- Rasp
- Garde
- Gasbrander
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden conventioneel.
- Bekleed de springvormen met bakpapier, vet ze in en bestuif met bloem.
- Zet een plaatje en mengkom in de koelkast.
- Zet een ondiepe bakplaat met ijswater klaar.
Biscuit
- In verband met de hoeveelheid is het raadzaam om dit beslag in 2 keer te maken.
- Splits de eieren.
- Smelt de boter in een steelpan, laat niet te heet worden.
- Klop de eiwitten stijf met de suiker.
- Klop de dooiers los.
- Spatel de eidooiers door het eiwit.
- Zeef maizena, bloem en zout en spatel door het eimengsel.
- Verdeel het beslag over de springvormen.
- Bak in ongeveer 25 minuten gaar.
- Leg de biscuits na het bakken direct op een taartrooster en laat afkoelen.
Sinaasappel botercrème
- Breng de melk met het sinaasappelsap en de suiker aan de kook.
- Klop de custardpoeder los met een scheutje melk.
- Giet een scheutje warme melk bij de custard, roer goed door.
- Giet alles terug in de pan en breng al roerend met een garde weer aan de kook.
- Laat de sinaasappelroom goed indikken en giet het dan op het koude plaatje uit de koelkast.
- Dek af met folie en laat afkoelen.
- Klop de boter luchtig.
- Voeg de lepel voor lepel de sinaasappelroom toe en draai tot de crème mooi luchtig is.
- Bewaar het mengsel koel tot gebruik.
Grapefruitcurd
- Rasp de schil van de grapefruits en citroen.
- Pers ze daarna uit. Zorg voor 400 milliliter grapefruitsap.
- Breng het sap met de rasp, ongeveer de helft van de suiker en het water aan de kook.
- Klop de eierdooiers los met de maïzena en andere helft van de suiker.
- Giet een scheutje van het warme sap bij de eidooiers en roer goed door.
- Giet alles terug en verwarm het mengsel au bain-marie tot het dikker begint te worden.
- Meng de boter in klontjes door het mengsel tot het is gesmolten.
- Koel de curd terug.
Trempeersiroop
- Breng het water met de suiker aan de kook tot alle suiker opgelost is.
- Blus af met sterke drank en koel terug.
Witte chocoladeroom
- Klop de slagroom stijf met zachte pieken in de koude kom uit de koelkast.
- Smelt de witte chocolade au-bain marie.
- Spatel de chocolade rustig, maar goed door de slagroom.
- Zet koud tot gebruik.
Italiaanse meringue
- Verwarm de suiker met het water tot 121 graden.
- Klop, zodra de suikerstroop 114 graden is, in een schone kom de eiwitten stijf op de hoogste stand.
- Schenk de siroop van 121 graden langzaam bij de eiwitten, zet de mixer lager.
- Klop daarna op hoge stand door tot de meringue kamertemperatuur is.
- Doe de meringue in een spuitzak met spuitmondje.
Karamel bollen
- Verwarm de suiker, glucosestroop en water in een schone steelpan.
- Laat karamelliseren (tot ongeveer 175 graden) en zet het vuur uit.
- Giet de karamel in de halve bollen, vul ze ongeveer tot de helft.
- Draai, als de karamel nog vloeibaar is, de karamel een aantal malen door de bollen heen zodat de hele bol bedekt is met karamel.
- Leg de bolvorm voorzichtig in het ijswater (zorg dat er geen water in de bollen komt).
- Haal de halve bollen uit de vorm en plak aan elkaar met warme karamel.
- Je kan de zijkanten van de halve bollen voor het plakken eventueel ‘bijknippen’ met een schaar.
Opmaak
- Snijd de biscuits eenmaal door.
- Trempeer alle lagen, behalve de onderste.
- Bedek de eerste laag biscuit met curd.
- Leg de tweede biscuit erop en spuit daarop een dijkje botercreme.
- Vul het midden met witte chocoladeroom.
- Leg de derde biscuit erop en vul deze weer met curd.
- Sluit af met de laatste biscuit.
- Smeer de taart af met botercreme.
- Herhaal voor de kleine taart.
- Zet de kleine taart, net uit het midden, op de grote taart.
- Gebruik dowels en een taartkarton ter ondersteuning.
- Spuit de taart op met meringue.
- Brand af met een gasbrander.
- Plaats de karamel bollen op de taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.