E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bijentuin

Een lekker kruidige focaccia met gorgonzola en walnoten. In dit tuintje vind je bloemetjes én bijtjes.

Yannis

Recept van
Yannis

Brood
(0) reviews

Ingrediënten

Focacciadeeg

  • 750 gram patentbloem
  • 10,5 gram instant gist
  • 90 milliliter olijfolie (+ extra) 
  • 500 milliliter lauwwarm water
  • 20 gram zout
  • Snuf knoflookpoeder
  • 120 gram gorgonzola
  • 30 gram walnoten

Decoratie

  • 1¼  gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 1½  oranje paprika
  • 1 kleine rode snackpaprika
  • ½ rode ui
  • 8 rode kerstomaatjes
  • 8 oranje kerstomaatjes
  • 5 gele kerstomaatjes
  • 15 zwarte olijven
  • 5 groene olijven
  • 20 takjes verse bieslook 
  • 10 takjes verse rozemarijn
  • 12 takjes verse tijm 
  • 1 theelepel zoutvlokken

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakvorm van 30 x 35 centimeter
  • Vershoudfolie

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet een grote kom in met olijfolie. 
  • Vet de bakplaat goed in met olijfolie. 

Focacciadeeg

  • Snijd een deel van de gele en rode paprika in stukjes. 
  • Meng de bloem, gist, zout, water, 45 milliliter olijfolie, een handvol gele en rode paprika en de walnoten.
  • Kneed de ingrediënten voor zo’n 10 minuten tot er een plakkerig deeg ontstaat.
  • Leg het deeg in de kom en laat afgedekt op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Snij de ui in hele ringen, de overige paprika’s in lange plakjes en de kerstomaatjes en de olijven doormidden. Leg de groente apart.
  • Stort het deeg in de bakvorm en maak het plat.
  • Verdeel de gorgonzola over het deeg en vouw het deeg een keer in de lengte en een keer in de breedte.
  • Leg het deeg terug in de afgedekte kom en laat het nog eens 15 minuten rijzen.
  • Plaats het deeg in de bakvorm en druk met je vingers deukjes in het deeg. 
  • Decoreer de focaccia met de gesneden groente als bloemen, de tomaten en olijven als bijen en de takjes verse kruiden als bloemstengels.
  • Meng de overige 45 milliliter olie met een eetlepel water, knoflookpoeder en zout. 
  • Bestrijk het deeg met de olie en strooi en er nog enkele zoutvlokken over.
  • Bak de focaccia in ongeveer 20 min af in een voorverwarmde oven. Als hij nog niet goed gaar is: omdraaien en nog 7 – 10 minuten bakken. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.