Voorbereiding
- Leg een springvorm klaar met een diameter van ongeveer 22/24 centimeter.
- Leg een schoon bord klaar.
- Gebruik eventueel plastic handschoentjes om de marsepein te kleuren.
Briochedeeg
- Verwarm melk tot lauwwarm en voeg suiker, honing en gist toe. Haal de pan van het vuur en laat de gist in ongeveer 5 minuten oplossen. Let op dat de temperatuur niet boven de 37°C uitkomt, anders kan de gist ‘doodgaan’.
- Meng bloem, zout en geraspte sinaasappelschil in de kom van de mixer. Voeg het warme melkmengsel toe en mix het op een lage stand.
- Voeg eieren toe en mix ongeveer 5 minuten tot het deeg glad en glanzend is.
- Snijd de boter in blokjes en voeg deze beetje bij beetje toe en mix het deeg nogmaals ongeveer 5 minuten.
- Doe het deeg in een geoliede kom en dek de kom af met plasticfolie en een theedoek. Laat 45 minuten rijzen.
- Bestuif de werkbank met bloem en stort het deeg op de werkbank.
- Verdeel het deeg in drieën en maak drie ballen aflopend in grootte.
- Druk de grootste deegbal plat en leg in de bakvorm. Doe hetzelfde met de andere deegballen en stapel in de vorm
- Bedek met een grote plastic zak en laat 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C.
Banketbakkersroom
- Breng in een steelpan melk, vanille, helft van de suiker en geraspte sinaasappelschil aan de kook.
- Klop in een kom eidooiers los met de rest van de suiker en zout.
- Voeg langzaamaan maïzena toe aan de eieren.
- Zodra het melkmengsel begint te koken, roer warme melk door de eieren. Klop even door.
- Schenk het eimengsel terug in de pan bij de melk en breng het opnieuw aan de kook. Laat het al kloppend ongeveer 4-6 minuten doorkoken tot het indikt.
- Stort de banketbakkersroom uit op een bord. Dek af met plasticfolie (om velletjes te voorkomen) en laat afkoelen.
Amandeltopping
- Verwarm boter, suiker, honing, room en het zout in een steelpannetje.
- Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Roer steeds door. Het moet wat donkerder beige van kleur worden, maar geen karamelkleur krijgen.
- Roer vervolgens de amandelen erdoor.
- Haal van het vuur.
Samenstelling
- Wanneer de oven warm is, verdeel de amandeltopping over de bovenkant van het briochedeeg.
- Bak de brioche ongeveer 30 minuten of totdat de binnenkant met een thermometer 88°C meet.
- Haal uit de oven en laat afkoelen op een rek.
- Klop de banketbakkersroom los en vul een spuitzak.
- Snijd de brioche, wanneer deze helemaal koud is, in drie lagen.
- Spuit tussen de lagen banketbakkersroom.
Marsepeine bijen
Marsepein voorbereiden
- Mix in een hakmachine de poedersuiker en de amandelmeel. Voeg de geraspte sinaasappelschil toe en het eiwit (begin met een klein beetje).
- Verdeel de marsepein in twee ongelijke delen. Meng bij het kleine deel de zwarte kleurstof en bij het grote deel de gele kleurstof.
- Verpak de marsepein en laat even rusten in de koelkast.
Marsepein bijen:
- Haal de marsepein uit de koelkast en boetseer de bijen.
- Pak een stuk ter grootte van een duim van de gele marsepein. Rol tot een bal en maak het iets langwerpiger.
- Pak een klein stukje van de zwarte marsepein. Rol tot een lange dunne sliert.
- Snijd de sliert door de helft en doe de slierten om de langwerpige gele bal van marsepeine bij.
- Steek voorzichtig 2 amandelschaafsels (deze zijn de vleugels) in de bij.
- Leg de marsepein bijen, bedekt met plasticfolie, in de koelkast om op te stijven.
- Steek de saté- of cocktailprikkers aan de onderkant in de bijen.
- Steek deze vervolgens in de brioche.
- Laat de honing van de bovenkant naar beneden lopen en leg een aantal bijen naast de plas honing.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.