Bibberspiraal van amandelkoek
Spannend om te bakken en spannend om te spelen: met deze bibberspiraal van amandelkoek en gevuld speculaas ben je zeker een hele dag zoet!
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bakvorm gevulde speculaas
- Koeksteker botvorm
- Lampjes
- Foodprocessor
- Rolstok marsepein
- Bol voor lampje
Voorbereiding voor het bibberspiraal
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
Pain d’amande
- Zeef de bloem samen met de kaneel boven een kom.
- Breng het water met de roomboter, donkere basterdsuiker en de lichte basterdsuiker aan de kook.
- Kook het mengsel tot de suiker is opgelost.
- Giet het kokende mengsel op het bloemmengsel en roer tot een gladde massa.
- Laat afkoelen tot handwarm en voeg het bakpoeder toe.
- Voeg de amandelen toe.
- Maak een rechthoekig blok en laat rusten in de koelkast voor 2 uur.
- Snijd dunne plakjes en rol alles aan elkaar tot een plak.
- Snijd de hond, het stokje en de botjes eruit.
- Bak de pain d’amande af in 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat afkoelen en zet weg tot de opbouw van het bibberspiraal.
Speculaasdeeg
- Doe alle specerijen in een kom en meng goed door.
- Meng de boter, de suiker en het zout met de mixer.
- Voeg de karnemelk en sinaasappelrasp toe.
- Meng de bloem, specerijen en baking soda erdoorheen.
- Kneed door elkaar en laat het deeg rusten in de koelkast.
Amandelspijs
- Doe de amandelen, suiker en de citroenrasp in de foodprocessor met hakmessen.
- Hak de noten fijn.
- Voeg het ei toe en maak een samenhangend mengsel.
- Voeg als het nodig is het water toe om een mengsel te krijgen.
Gevuld speculaas
- Rol tweederde van het speculaasdeeg uit in een met bakpapier beklede en ingevette bakvorm.
- Vul met spijs en dek af met deeg.
- Bestrijk met ei en versier met amandelen.
- Bak in 35 tot 40 minuten af in de oven op 180 graden.
- Laat afkoelen en zet weg tot de opbouw van het bibberspiraal.
Isomalt
- Verhit de isomalt tot 170-180 graden.
- Laat vervolgens weer afkoelen tot 120-125 graden.
- Maak er een bol van.
Karamel
- Doe de suiker, het water en de glucosestroop in de pan en houd de zijkant van het pannetje schoon met een kwastje.
- Verwarm de suikersiroop tot 155 graden.
- Zet de onderkant van de pan één seconde in een bak met koud water om het kookproces te stoppen.
Opbouw van het bibberspiraal
- Zet de pan met karamel op laag vuur om de karamel vloeibaar te houden en bouw het koekenspel op.
- Leg de gevulde speculaas neer en zet de hondvorm erop.
- Zorg dat het stokje waarmee je om de koek moet bewegen om het pootje zit.
- Maak een bakje van 4 hondenbot-koekjes en leg hier de koekjes in.
- Maak van isomalt een lampenkapje om daar het lampje onder te leggen.
- Vouw marsepein op sommige plekken om de koek heen als ruststukken voor het bibberspiraal.
- Maak het lampje van isomalt.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.