E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bella Limoncella

Een frisse citroen tiramisu met citroen, die open wordt opgebouwd. Op de koekjesbodem komt een mascarponecrème, lemoncurd, een biscuit met citroensiroop, lange vingers in koffiesiroop van gemalen koffie én een crumble. Janny vindt hem lekkerder dan de klassieke tiramisu, kun je nagaan.

Daniel

Recept van
Daniel

Taart
(70) reviews

Ingrediënten

Koekjesbodem

  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram boter
  • 150 gram tarwebloem
  • 1 eidooier
  • 0.25 theelepel bakpoeder
  • 0 rasp van 1 citroen
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • 0.25 theelepel zout

Crumble

  • 20 gram boter
  • 25 gram havermout
  • rasp van 1 citroen

Lange vingers

  • 3 eieren
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram tarwebloem
  • 15 gram maïzena
  • 0.25 theelepel zout
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • 0.25 theelepel cream of tartar

Lemoncurd

  • 3 citroenen
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 55 gram boter
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel water
  • 75 gram gecondenseerde melk

Mascarpone-crème

  • 500 gram mascarpone (koud)
  • 500 gram slagroom (koud)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 citroenen (rasp)
  • 2 theelepels maïzena
  • 0.25 theelepel zout

Biscuit

  • 5 eieren
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 110 gram tarwebloem
  • 15 gram maïzena
  • 5 gram oploskoffie
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • 0.25 theelepel zout

Koffiesiroop

  • 100 gram koffie
  • 25 gram fijne kristalsuiker

Citroensiroop

  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram water
  • 65 gram Limoncello
  • rasp van 1 citroen

Garnering

  • 20 gram koffiebonen
  • 2 citroenen
  • 150 gram fijne kristalsuiker

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Garde
  • Bakplaten
  • Bakpapier
  • Huishoudfolie
  • Liniaal
  • Kwast
  • Rasp
  • Spuitzak
  • Koffiefilter en koffiefilterhouder

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden conventioneel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier (4x).

Koekjesbodem

  • Meng alle ingrediënten in een kom, kneed kort met de hand door.
  • Neem 2/3e van het deeg en laat een half uur in de koelkast rusten. De rest van het deeg gebruik je voor de crumble.
  • Rol de deeg uit tot een dikte van 3 millimeter.
  • Snijd een plak van 12 x 25 centimeter uit.
  • Prik met een vork gaatje in het deeg.
  • Leg het deeg op de bakplaat.
  • Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen.

Crumble

  • Meng het koekjesdeeg met havermout, boter en citroenschil.
  • Kruimel tot klontjes.
  • Stort op een bakplaat en bak af tot het lichtbruin is.
  • Laat afkoelen.

Lange vingers

  • Splits de eieren.
  • Klop de eidooiers met 45 gram suiker en het vanille extract schuimig.
  • Klop de eiwitten met de rest van de suiker en cream of tartar stijf.
  • Spatel de eidooiers door de opgeklopte eiwitten.
  • Zeef de bloem, maizena en zout erboven en spatel door tot een egale massa.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Knip een mondje van ongeveer 1 centimeter doorsnede af.
  • Spuit rollen van 12 centimeter lang op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
  • Laat afkoelen.

Lemoncurd

  • Meng het water en de maïzena in een kom.
  • Rasp de citroenen en knijp het sap uit.
  • Meng de suiker en de rasp van 1 citroen in een pan.
  • Voeg 90 gram citroensap en de boter toe en breng aan de kook.
  • Laat al roerend ongeveer 5 minuten koken.
  • Voeg vervolgens het maizena-water mengsel toe en kook al roerend nog zachtjes 3 minuten door.
  • Haal van het vuur en meng met de gecondenseerde melk.
  • Giet op een bordje en laat bedekt met huishoudfolie in de koelkast afkoelen.

Mascarpone-crème

  • Meng alle ingrediënten en klop stijf.
  • Doe in een spuitzak.

Biscuit

  • Verwarm de oven naar 200 graden conventioneel.
  • Klop de eieren met de suiker en vanille au bain-marie ongeveer 5 minuten.
  • Haal van de au bain-marie en klop verder tot kamertemperatuur.
  • Voeg de oploskoffie toe.
  • Zeef de rest van de ingrediënten erboven en spatel door.
  • Stort het beslag op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Laat afkoelen.
  • Snijd 2 plakjes van 12 x 25 centimeter uit.

Koffiesiroop

  • Maak filterkoffie en meng met de suiker.
  • Stort in een diep bord.

Citroensiroop

  • Breng de suiker en water aan de kook.
  • Haal van het vuur en voeg de rest van de ingrediënten toe.
  • Laat afkoelen.

Garnering

  • Snijd dunne plakjes van een citroen.
  • Kook 20 minuten zachtjes in een mengsel van 100 gram suiker en 100 gram water. Laat drogen.
  • Rol de plakjes door de overige suiker.

Opbouw

  • Leg de koekjesbodem op de bodem en bestrijk met een laag lemoncurd.
  • Plaats er een biscuitlaag op en trempeer met de citroensiroop.
  • Spuit hierop een laag mascarponecrème.
  • Dip de lange vingers in de koffiesiroop en plaats op de room.
  • Spuit lemon curd tussen de lange vingers.
  • Verdeel hier weer een laag room overheen.
  • Herhaal vanaf de biscuitlaag.
  • Decoreer de bovenkant met crumble en schijfjes citroen.
  • Leg de rest van de citroenen en koffiebonen naast de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.