E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Klinkt als bavarwah

Deze bavaroistaart met aardbeiencompote en grapefruit bavarois is een lust voor het oog én een feestje voor de smaakpapillen. De eetbare bloemen in de geleilaag zorgen voor een vrolijke afwerking, waardoor je meteen zin krijgt om 'm aan te snijden.

Anne

Recept van
Anne

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Banketbakkersroom

  • 150 milliliter melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 milliliter slagroom
  • 2 eidooiers
  • 90 gram kristalsuiker
  • 25 gram maïzena

Sloffendeeg

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 0,5 ei
  • Rasp van 1 limoen
  • 265 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 15 gram cacao
  • 2 theelepels oploskoffie espresso
  • Snufje zout

Aardbeiencompote

  • 500 gram aardbeien
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels water
  • Rasp van 1 citroen

Grapefruit bavarais

  • 5 gelatineblaadjes
  • 500 milliliter grapefruitsap
  • 500 milliliter slagroom
  • Rasp van 1 grapefruit
  • 200 gram kristalsuiker

Gelei

  • 2 gelatineblaadjes
  • 175 milliliter water
  • 25 milliliter citroensap
  • 40 gram kristalsuiker

Decoratie

  • 4 eetbare bloemen
  • Grapefruit

Bereidingswijze

Bavaroistaart met aardbeiencompote en grapefruit van AnneHeb je ooit aan de combinatie van koffie en grapefruit gedacht? Nee? Dan is deze bavaroistaart echt de moeite waard om eens te proberen!

Bakbenodigdheden

  • Taartvorm met een diameter van 23 centimeter
  • Sinaasappelpers
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Staande mixer met toebehoren
  • Mengkom
  • Garde
  • Acetaatfolie
  • Steelpan
  • Zeef

Voorbereiding van de bavaroistaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de taartvorm in en bekleed het met bakpapier.

Banketbakkersroom

  • Verwarm de melk, vanillemerg en de helft van het vanillestokje in een steelpan.
  • Doe de slagroom, eidooiers en suiker in een kom en meng dit tot een egaal geheel.
  • Voeg de maïzena toe aan de slagroom.
  • Giet de warme melk bij de slagroom en meng dit goed door elkaar.
  • Giet de room terug in de steelpan en kook dit tot er een dikkere structuur ontstaat.
  • Laat de banketbakkersroom vervolgens afkoelen.

Sloffendeeg

  • Meng de boter, suiker, ei, zout en limoenrasp in een kom tot een romig geheel.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en cacao boven de kom en meng dit kort door.
  • Voeg de oploskoffie toe en kneed het sloffendeeg tot een bal.
  • Bestuif het werkblad met een laagje bloem en rol het sloffendeeg uit tot een rechthoek.
  • Pak het sloffendeeg in met vershoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verdeel het sloffendeeg over de taartvorm en spuit daarop een laagje banketbakkersroom.
  • Bak de slof in 30 tot 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de sloffenbodem afkoelen tot de opbouw van de bavaroistaart.

Aardbeiencompote

  • Snijd de aardbeien in stukjes en doe deze in een steelpan.
  • Voeg het vanillemerg, water en suiker toe en breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel 10 minuten op laag vuur doorkoken.
  • Voeg de citroenrasp toe aan de steelpan en laat het mengsel afkoelen tot de opbouw van de bavaroistaart.

Grapefruit bavarois

  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
  • Pers de grapefruits uit en giet het sap door een zeef.
  • Doe de helft van het grapefruitsap in een steelpan.
  • Voeg de gelatineblaadjes toe aan het grapefruitsap en verwarm het geheel tot de gelatineblaadjes zijn opgelost.
  • Voeg de andere helft van het grapefruitsap toe aan de steelpan en roer dit goed door.
  • Doe in een andere kom de slagroom, grapfruitrasp en suiker en klop dit lobbig.
  • Giet het steelpannetje leeg bij de slagroom, roer voorzichtig door en laat de bavarois volledig opstijven in de vriezer.

Gelei

  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
  • Verwarm het water, citroensap en de suiker in een steelpan tot de suiker is opgelost.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg de gelatineblaadjes toe.
  • Zet de gelei in de koelkast, laat het opstijven en roer het af en toe even door.

Opbouw van de bavaroistaart

  • Smeer de aardbeiencompote over het sloffendeeg.
  • Giet de grapefruit bavarois over de aardbeiencompote.
  • Zet de slof in de koelkast en laat het opstijven.
  • Leg de eetbare bloemen op de bavarois.
  • Giet de doorzichtige gelei over de slof heen.
  • Zet de bavaroistaart in de koelkast en laat het opstijven.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.