Benodigdheden
- Steelpan
- Garde
- Staande mixer
- Spatel
- Bakplaat
- Bakpapier
- Spuitzakken
- Rond spuitmondje
- Gekarteld of sultan spuitmondje
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Soezen
- Breng het water en de melk met de boter in een pan aan de kook.
- Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe en roer goed!
- Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
- Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag over in een mengkom.
- Klop eerst de ergste hitte van het beslag af.
- Voeg vervolgens één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
- Doe het beslag in de spuitzak met rond spuitmondje en spuit een aantal kleine bolletjes van circa ø 2 centimeter en een aantal grote bolletjes van circa ø 5 centimeter op de bakplaat met bakpapier.
- Bak de soezen in zo’n 20 minuten gaar.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Chocolade banketbakkersroom
- Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg er uit.
- Breng de melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
- Klop de eigelen goed los met de suiker.
- Voeg ook de roompoeder of maizena toe en meng tot een geheel.
- Giet de helft van de kokende melk voorzichtig bij de eigelen.
- Meng met de garde tot een geheel.
- Giet alles terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
- Kook door tot het begint in te dikken.
- Schep ongeveer 100 gram apart voor de botercrème en laat dit, afgedekt met folie, afkoelen.
- Hak de chocolade in kleine stukjes.
- Giet de rest van de room in de kom van de staande mixer en verwijder het vanillestokje.
- Klop rustig op terwijl je beetje bij beetje de chocolade toevoegt.
- De chocolade zal vanzelf smelten door de warmte van de room.
- Klop tot de chocolade volledig is opgenomen en het mengsel is afgekoeld.
- Voeg dan de boter in blokjes toe en mix nog ongeveer 3 minuten op maximale snelheid.
- Doe de room in een spuitzak.
Opbouw I
- Maak met een scherp mesje een kleine inkeping in de onderkant van je soezen.
- Vul de soezen met de chocolade banketbakkersroom.
- Zet ze koud weg en ga verder met de volgende stappen.
Chocolade ganache
- Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een hittebestendige kom.
- Verwarm de slagroom tot het kookpunt.
- Giet de slagroom over de chocolade en laat voor een moment staan.
- Roer door tot het een geheel wordt.
- Laat de ganache een beetje afkoelen, maar zorg dat hij nog wel vloeibaar blijft.
Botercrème
- Klop de boter met de basterdsuiker tot een luchtig geheel.
- Voeg de afgekoelde 100 gram banketbakkersroom toe en mix tot een gladde crème op lage snelheid; laat de machine gerust 10 minuten draaien.
- Als de crème wit uitslaat, is hij goed.
- Doe de crème in een spuitzak met een gekarteld, of sultan, spuitmondje.
Opbouw II
- Haal de soezen uit de koeling en doop de bovenkant in de ganache.
- Laat uitharden.
- Zet de grote soezen onderop, spuit er een mooie kraag botercrème bovenop en zet er een klein soesje bovenop.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.