Benodigdheden
- Hittebestendige spatel
- Garde
- Spuitzak
- Bakplaat
- Bakpapier
- Paletmes (optioneel)
- Bolmatje (optioneel)
- Mixer
- Plasticfolie
- Steelpan
- Koker om de croquembouche tegenaan te bouwen
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bekleed bakplaat met bakpapier.
Soezen
- Breng het water en de melk met de boter in een pan aan de kook.
- Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe en roer goed!
- Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
- Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag over in een mengkom.
- Klop eerst de ergste hitte van het beslag af.
- Voeg vervolgens één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
- Doe het beslag in de spuitzak en spuit het in doppen van gewenste grootte op de bakplaat.
- Voor identieke soesjes kun je het beslag ook in een bolmatje spuiten; smeer het beslag dan netjes af met een paletmes.
- Bak de soezen op 180-190 °C, ongeveer. 20 minuten.
- Laat ze afkoelen.
Banketbakkersroom
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
- Breng in een pan 450 gram melk met het vanillemerg en -stokje en 50 gram suiker aan de kook.
- Roer de eidooiers met de rest van de suiker, melk en het zout los en roer de custardpoeder erdoor.
- Schenk een scheutje hete melk over het eimengsel en roer met een garde goed door.
- Schenk alles terug in de pan en roer alles meteen weer goed door elkaar.
- Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 2 minuten garen.
- Stort de banketbakkersroom op een plat bord en bedek met plasticfolie.
- Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.
- Doe in een spuitzak.
- Knip kleine gaatjes onderin in de koude soesjes en vul ze met de room.
Karamel
- Maak al roerend een suikerstroop van de suiker en het water en voeg de glucose(stroop) toe.
- Houd de wand van het pannetje schoon met een nat kwastje.
- Haal de pan van het vuur als de stroop een temperatuur heeft van 155°C.
- Zet de pan 1 seconde in een laagje koud water om het kookproces te stoppen.
- Zet de pan in een bak met heet water en doop 1 voor 1 alle soesjes in de stroop en plak deze vlak naast elkaar tegen de koker aan en vorm een toren.
- Maak, zodra de stroop verder is afgekoeld, met behulp van 2 vorken suikerdraden rondom de croquembouche.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.