Benodigdheden
- hittebestendige spatel
- spuitzak
- bakplaat, bekleed met bakpapier of een siliconen matje
- paletmes (optioneel)
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180/190 graden.
Basisrecept soezendeeg
- Breng het water en de melk met de boter in een pan aan de kook.
- Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe en roer goed!
- Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
- Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag over in een mengkom.
- Klop eerst de ergste hitte van het beslag af.
- Voeg vervolgens één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
- Doe het beslag in de spuitzak en spuit het in doppen van gewenste grootte op de bakplaat.
- Wil je lekker grote soezen met veel volume? Dan kun je ook nog een beetje stoom toevoegen bij het bakken. Dat geeft uitstel van korstvorming, waardoor de soes langer de tijd krijgt om te rijzen.
- Voor identieke soesjes kun je het beslag ook in een bolmatje spuiten; smeer het beslag dan netjes af met een paletmes.
- Bak de soezen op 180-190 °C, ongeveer. 20 minuten; de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de soezen.
- Laat ze afkoelen.
Recept voor Parijse soezen
Deze soezen van Janny bak je onder een blikje, zo creëer je stoom en dat geeft die perfecte Parijse soesstructuur.
Gezondere klassieke soezen
Gezonder aan de bak? Dit is het recept voor volkoren, suikervrije en lactosevrije soezen.
Klassieke soezen in een gezond jasje
Recept voor roze soezen
Bekijk ook het recept voor vrolijke roze soezen, die je bijvoorbeeld maakt voor Pasen of in de lente.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.