Benodigdheden
- Stukje touw voor boeket
- Frituurpan
- Zeef
- Staafmixer met hoge smalle kom
- Staande mixer met deeghaak
- Bakplaat
- Bakpapier
- Kwastje
- Huishoudfolie
Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Verwarm de frituurpan op 180 graden
- Week de gelatine in koud water.
Bouillon
- Breng het vlees met de kippenbouillonblokjes, peperkorrels en koud water aan de kook.
- Maak een boeket garni van de wortel, bleekselderij, prei en tijm.
- Voeg het samen met wat maggie toe en laat koken tot het vlees gaar is.
- Haal van het vuur en laat afkoelen.
- Haal het vlees uit het water en snijd in blokjes.
- Zeef de bouillon, houd 500 milliliter over.
Kroket
- Smelt de boter, laat het niet bruin worden.
- Roer de bloem door de boter en laat 2 minuten doorgaren tot het loslaat van de pan.
- Giet beetje bij beetje de bouillon bij de roux en laat de gemaakte ragout (al roerend) 3 minuten doorkoken.
- Roer de uitgeknepen gelatine door de ragout.
- Voeg de slagroom, eierdooiers, sambal, limoen en mosterd toe.
- Breng op smaak met peper.
- Voeg als laatste de bladpeterselie en kip toe aan de ragout.
- Laat het afgedekt in de koeling afkoelen.
Paneren
- Vul een breed bakje met paneermeel en een bakje met panko.
- Klop een eiwit los in een ander bakje en roer er bloem doorheen.
- Haal de ragout uit de koeling en maak er bolletje van 75 gram van.
- Rol het bolletje eerst door de paneermeel, vervolgens door het eiwitmengsel en als laatste door de panko.
- Frituur de kipkroketten in 4 – 5 minuten in olie op 180 graden.
Witte bolletjes
- Los de verse gist op in een beetje lauwe melk.
- Meng alle droge ingrediënten voor het deeg.
- Voeg 50 gram boter, gist en melk in kleine beetjes toe en kneed het tot een goed en soepel deeg.
- Verdeel het deeg in ongeveer 12 gelijke stukjes en bol ze glad op.
- Dek af met plasticfolie en laat ze 20 minuten rijzen.
- Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en bol ze weer op.
- Leg de bolletjes op de bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei.
- Laat ze 60 minuten rijzen in een vochtige en warme omgeving.
- Bak de bolletjes in 8 tot 12 minuten af op 240 graden.
- Haal de bolletjes uit de oven en bestrijk ze met gesmolten boter.
Mosterdmayonaise
- Breek het ei in de hoge smalle kom van de staafmixer.
- Voeg de overige ingrediënten toe en klop het zo’n 20 seconden.
- Beweeg de mixer langzaam van de bodem naar de rand.
Garnering
- Snijd de broodjes open.
- Leg de kroketten op de broodjes.
- Voeg op iedere kroket een takje bladpeterselie toe.
- Besprenkel de kroketten met het sap van een limoen.
- Serveer met de mosterdmayonaise.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.