E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Balinese Broodjes

Traditioneel deeg met een verrassende vulling: dat zijn deze Balinese worstenbroodjes. De zelfgemaakte boemboe geeft dit worstenbroodje extra pit. Dat is dus extra genieten!

Susan

Recept van
Susan

Hartig
Brood
(27) reviews

Ingrediënten

Worstenbroodjes deeg

  • 140 gram melk
  • 250 gram bloem
  • 13 gram gist
  • 5 gram zout
  • 3 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram ongezouten roomboter

Paneermeel

  • Half oud stokbrood
  • Olijfolie
  • Snufje zout

Boemboe Bali

  • 75 gram sjalot
  • 25 gram knoflook
  • 25 gram rode peper
  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken
  • 7,5 gram kurkumapoeder
  • 10 gram gember
  • 5 gram galangawortel
  • 1 citroengras
  • 1 kefir-limeblaadjes
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Soezendeeg

  • 50 gram melk
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram bloem
  • Snufje zout
  • 50 gram ei
  • Snufje kristalsuiker

Worstenbroodjes vulling

  • 375 gram half om half gehakt
  • 3 eetlepels boemboe Bali
  • 1 ei
  • 37,5 gram paneermeel
  • 60 gram soezendeeg
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Opmaak

  • 1 ei
  • Nigellazaad

Bereidingswijze

Balinese broodjes - worstenbroodjesDeze Balinese worstenbroodjes zorgen voor een verrassende combinatie. Janny: “Ik zou zelf nooit bedacht hebben dat zoiets pittigs past bij een broodje, maar ik vind het eigenlijk heel lekker!”

Bakbenodigdheden

  • Kommen
  • Staande mixer met toebehoren
  • Deeghaak
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Olie
  • Blender
  • Foodprocessor
  • Snijplank
  • Kwast

Voorbereiding van de worstenbroodjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Worstenbroodjes deeg

  • Verwarm de melk in een steelpan en tot 20 graden.
  • Meng de bloem, gist, suiker, boter en verwarmde melk in een kom in 3 minuten tot een soepel deeg. 
  • Voeg het zout toe en meng dit in 5 minuten, op een hoge snelheid, tot een soepel deeg. 
  • Verdeel het deeg in porties van 40 gram en bol ze direct op.
  • Laat de deegbollen 30 minuten rusten in een met bloem bestoven kom.

Paneermeel

  • Maal een half stokbrood fijn in een foodprocessor.
  • Verdeel de broodkruimels over een beklede bakplaat en besprenkel het met olijfolie en een snufje zout.
  • Bak het paneermeel krokant in 7 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Boemboe bali

  • Snijd de sjalot, knoflook, rode peper, gember, galangwortel en citroengras in grove stukken en doe dit in een foodprocessor. 
  • Doe de chilivlokken, kurkumapoeder, kefir-limeblaadjes, een snufje zout en een snufje peper in een foodprocessor en maal dit grof.
  • Roer de 2 mixen door elkaar voor het maken van de boemboe.

Soezenbeslag

  • Verwarm de boter en de melk in een steelpan tot de boter gesmolten is.
  • Haal de steelpan van het vuur, voeg de bloem en een snufje zout toe en roer dit goed door.
  • Voeg het snufje suiker toe.
  • Zet de steelpan terug op het vuur en blijf goed roeren tot de bloem gaar is.
  • Haal de steelpan van het vuur, doe het beslag in een kom en roer dit goed door tot het beslag is afgekoeld.
  • Voeg een ei toe aan het beslag.

Worstenbroodjes vulling

  • Doe de Balinese boemboe, gehakt, ei en paneermeel in een kom.
  • Voeg 60 gram soezenbeslag toe aan het gehaktmengsel en kneed dit goed door.
  • Weeg porties van 40 gram gehaktvulling af en rol hier worstjes van.

Opbouw van de worstenbroodjes

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Rol de deegballen uit tot ovale plakjes.
  • Vouw de worstjes in het deeg en zorg ervoor dat de naden goed op elkaar aansluiten.
  • Rol van het overgebleven deeg reepjes en leg die op de worstenbroodjes. 
  • Bestrijk de worstenbroodjes met het losgeklopte ei.
  • Verdeel nigellazaadjes over de reepjes deeg.
  • Laat de worstenbroodjes 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Bak de worstenbroodjes gaar in 10 tot 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.