E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Aziatisch Brabants

Het Brabantse worstenbroodje, maar dan net iets anders. Dat zijn deze Aziatische worstenbroodjes. In het deeg van de broodjes zitten Japanse furikake kruiden en de vulling bestaat uit gehakt, zwarte knoflook en zelfgemaakte Sambal Manis.

Sandra

Recept van
Sandra

Hartig
Brood
(1) reviews

Ingrediënten

Worstenbroodjes deeg

  • 250 gram tarwebloem
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 4 gram gedroogde gist
  • 3 gram kristalsuiker
  • 5 gram zout
  • 140 gram melk
  • 1 ei
  • 2 eetlepels furikake kruiden

Sambal Manis

  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 1 citroen 
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Worstenbroodjes deeg

300 gram half-om-halfgehakt.

30 gram panko

30 gram ei

Sambal manis (zelfgemaakt)

1 theelepel zout

2 knoflooktenen

2 tenen zwarte knoflook

1 stuk gember

Koriander

1 eetlepel sojasaus

1 eetlepel teriyakisaus

Soezenbeslag

  • 100 gram melk
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram tarwebloem
  • Snufje zout
  • 100 gram ei

Bereidingswijze

Aziatisch Brabants - worstenbroodjesLaat je verrassen door de Aziatische smaken in dit heerlijke worstenbroodje. Houd je wel van een beetje pit? Voeg dan extra pepers toe aan de Sambal Manis.

Bakbenodigdheden

  • Steelpan
  • Kommen
  • Staande mixer met toebehoren
  • Verhoudfolie
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Houten pollepel 
  • Foodprocessor
  • Rasp
  • Deegroller
  • Kwast
  • Plastic zak

Voorbereiding voor de worstenbroodjes

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.

Worstenbroodjes deeg

  • Doe de melk in een steelpan en verwarm dit tot ongeveer 20 graden. 
  • Meng de tarwebloem, boter, gist, suiker, zout en furikake kruiden in een kom op de laagste stand goed door.
  • Voeg de warme melk toe aan het bloemmengsel en mix dit voor 3 minuten op middelhoge snelheid. 
  • Mix het deeg daarna voor 6 minuten op een hogere snelheid. 
  • Kneed het deeg nog even kort door met de hand. 
  • Verdeel het deeg in bolletjes van 40 gram en bol ze op.
  • Dek de bolletjes af met verhoudfolie en laat ze 20 minuten rijzen.

Soezenbeslag

  • Breng de melk met de boter in een steelpan aan de kook.
  • Haal de steelpan van het vuur, voeg gelijk de bloem en een snufje zout toe.
  • Zet de steelpan terug op het vuur en blijf goed roeren tot het deeg gaar is. 
  • Haal de steelpan van het vuur, doe het beslag in een kom en laat het afkoelen. 
  • Voeg beetje bij beetje het ei toe en laat het beslag verder afkoelen.

Sambal Manis

  • Verwijder de zaadjes uit de rode peper.
  • Maal de peper, knoflook, rode ui, suiker en een snufje zout in een foodprocessor fijn. 
  • Verwarm de zonnebloemolie, citroensap en ketjap manis in een steelpan.
  • Voeg het pepermengsel toe aan het zonnebloemoliemengsel en bak dit tot het vocht is verdampt.

Worstenbroodjes vulling

  • Rasp de gember en snijd de witte en zwarte knoflooktenen fijn.
  • Voeg sojasaus en teriyakisaus naar smaak toe aan de gember en knoflook.
  • Voeg het zout toe.
  • Doe het half-om-halfgehakt, ei, paneermeel en 60 gram van het afgekoelde soezenbeslag in een kom en meng dit goed door.
  • Voeg de Sambal Manis, naar smaak, toe. 
  • Verdeel de vulling in porties van 40 gram.
  • Rol worstjes van de vulling van ongeveer 12 centimeter lang.

Opbouw van de worstenbroodjes

  • Druk de deegbolletjes plat en rol ze uit tot ongeveer 15 centimeter lang. 
  • Verdeel de vulling over het deeg.
  • Vouw het uiteinde van het deeg naar binnen en sluit de naad.
  • Rol de worstenbroodjes egaal.
  • Leg de worstenbroodjes, met de naad naar beneden, op een bakplaat.
  • Bestrooi de worstenbroodjes met furikake kruiden.
  • Laat de worstenbroodjes 30 minuten rijzen, met een beker gekookt water, in een plastic zak.
  • Bak de worstenbroodjes gaar in 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.