Bakgereedschap
- keukenmachine (deeghaak en mixer)
- 1 rechthoekige bakvorm/ovenschaal van zo’n 30 x 45 centimeter
- 1 bakplaat
- bakpapier
- plastic folie
- spuitzakken
- 1 weegschaal
- keukenpapier
Kaneelbroodjes
- Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Als de boter goudbruin is: zeef de boter en laat hem afkoelen.
- Verwarm de melk in een steelpan tot die lauwwarm is. Voeg hier 5 eetlepels van de afgekoelde boter aan toe en roer dit door elkaar.
- Stort in de kom van de mixer 3/4 van de bloem met de gist, 70 gram kristalsuiker en een snuf zout – mix kort door.
- Voeg nu het ei en de lauwwarme melk toe en kneed het geheel met de deeghaak tot een nat deeg.
- Voeg de overige 100 gram bloem toe en kneed het deeg nog eens 5 minuten door tot het zacht en soepel is. Laat het deeg afgedekt met folie 20 minuten rijzen.
- Het deeg na het rijzen op een – licht met olie ingevet – werkblad met een deegroller uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 45 x 60 centimeter.
- Bestrijk het deeg met wat van de beurre noisette (niet te dik, er is nog boter nodig hierna).
- Meng 75 gram kristalsuiker met de basterdsuiker en kaneel in een kommetje en strooi dit uit over het deeg – druk het een beetje aan. (De helft van het deeg redelijk goed bestrooien, de andere helft wat minder dik: hier komt straks de appelvulling op).
Appelvulling
- De noten grof hakken en 8 à 9 minuten in de oven roosteren op 175 graden.
- Snij de appels in plakken, laat samen met de overige ingrediënten in een pan karamelliseren.
- Stort ze vervolgens op een bakpapier om ze te laten koelen en uitharden.
- De appels in kleine blokje snijden en met de geroosterde noten op één helft van het deeg leggen.
Deeg
- Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht).
- Rol de deeglap vanaf de lange kant op tot een dikke rol. Snijd de zijkantjes er strak af en snijd de rol in 12 gelijke stukken.
- Leg die stukken met de ronde spiraalkant naar boven in de ingevette ovenschaal. Laat wat ruimte tussen de broodjes.
- Besmeer de zijkanten van de rolletjes rondom dun met wat boter. Dek de ovenschaal af met plastic folie en laat het deeg 30 minuten verder rijzen.
- Bestrijk de gerezen broodjes wat met de overgebleven beurre noisette en bak ze in 20 minuten goudbruin.
- Besmeer ze na het bakken kort met de rest van de boter.
Caramel pomme au beurre salé
- Suiker tot karamel koken in steelpan en appelsap toevoegen – haal de pan van het vuur en voeg de boter toe.
- Als het geheel goed gemengd is, de slagroom voorzichtig toevoegen. Roer de karamel nu tot een gladde saus. Eventueel een snufje zout erbij en af laten afkoelen.
- Schep de karamel in een spuitzak, knip het kleinste puntje eraf en spuit zigzag in dunne lijntjes over de kaneelbroodjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.