Voorbereiding
- Vet een bakvorm in met een diameter van 25 centimeter. Bedek de bodem met bakpapier en bestuif de wanden met bloem.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
Cake
- Mix boter en suiker totdat het zacht en luchtig is.
- Voeg de sinaasappelrasp en het vanille-extract toe.
- Klop in een andere kom de eieren luchtig.
- Voeg de opgeklopte eieren al roerende toe aan de boter.
- Zeef de bloem minimaal drie keer en roer de bloem in drie delen door het boter-eimengsel.
- Voeg 1 eetlepel heet water en 2 eetlepels sinaasappelsap toe aan het beslag.
- Verdeel het beslag gelijkmatig in het bakblik.
- Bak de cake circa 25-30 minuten. Controleer na de baktijd de gaarheid van de cake door met een satéprikker in het midden de prikken. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is de cake gaar.
- Haal de cake uit de oven, laat nog 5 minuten in de bakvorm zitten en stort de cake op een rooster om verder af te koelen.
Lemon-blood orange curd
- Rasp de schillen van de citroenen en bloedsinaasappels.
- Pers het sap uit de citroenen en bloedsinaasappels.
- Smelt de boter au bain-marie en voeg de suiker toe.
- Voeg de rasp en het sap van de citroenen en bloedsinaasappels toe.
- Klop de eieren op en schenk de eieren al roerende met een houten lepel bij het mengsel.
- Verwarm het op een middelmatig vuur en blijf roeren totdat het dik wordt (circa 8-10 minuten).
- Let op: laat het niet warmer worden dan 75 graden, anders gaat het schiften.
- Zeef de lemon-blood orangecurd voor eventuele stukjes ei.
- Giet de curd op een bakplaat, leg plasticfolie op de curd en laat het afkoelen (dit voorkomt velletjes).
Topping
- Klop de slagroom tot het stevig is.
- Voeg de poedersuiker, het vanille-extract, de kleurstof en de rasp en het sap van de (bloed)sinaasappels toe.
- Klop in een andere kom de mascarpone wat op.
- Spatel de mascarpone door de slagroom.
- Dek de topping af en laat het opstijven in de koelkast.
Gesuikerde (bloed)sinaasappelschillen
- Snijd de (bloed)sinaasappels in 8 parten en ontdoe ze van de schil.
- Snijd de schil in dunne reepjes (het vruchtvlees kunt u bewaren).
- Verhit het water en de suiker in de pan tot de suiker opgelost is.
- Doe de reepjes in het water en kook ze.
- Doe de reepjes daarna in een ijsbak en laat ze afkoelen. Herhaal dit twee keer.
- Kook op hoog vuur het water en de suiker in een pan en voeg de sinaasappel toe. Laat dit 5-10 minuten koken.
- Verlaag de temperatuur naar middelhoog en laat het ongeveer 30 minuten koken. Draai de schillen zo nu en dan om.
- Zodra het water in siroop verandert, zet de temperatuur lager. Blijf koken totdat de reepjes doorschijnend zijn, maar nog wel intact!
- Let op: niet de te lang, anders verbrandt de suiker.
- Haal de pan van het vuur en laat de reepjes 10 minuten afkoelen in de pan.
- Haal ze uit de pan en laat ze verder afkoelen op bakpapier.
Samenstellen
- Snijd de afgekoelde cake door de helft. U heeft nu twee lagen.
- Smeer de lemon-blood orangecurd op een cakelaag.
- Doe de andere cakelaag erbovenop.
- Smeer de topping over de hele cake.
- Leg de gesuikerde (bloed)sinaasappelschillen op en rondom de cake.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.