Bakgereedschap
- Appelboom patroon
- Bakvorm(en) van 30 x 20 centimeter (2x)
- Ronde uitsteker op de afmeting van je trifleschaal (+/- ø 20 centimeter)
- Grote kartelspuitmond
- Spuitzak
- Grove rasp
- Handmixer
- Keukenmachine met toebehoren
- Roosters
- Thermometer
- Patroon appelboompjes
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg een aantal vellen bakpapier klaar.
- Teken of print een appelboom patroon van ongeveer 8 centimeter hoog.
- Vet bakblik(ken) van 30 x 20 centimeter in.
- Zet een trifleschaal met rechte zijkant klaar.
Gebrande noten
- Rooster de noten op de met bakpapier beklede bakplaat voor 15 minuten.
- Roer tussendoor om.
- Laat afkoelen tot gebruik en hak grof.
Appelhavermoutkoek
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
- Smelt de roomboter.
- Voeg de basterdsuiker toe.
- Roer de havermout erdoor.
- Meng de bloem en het bakpoeder erdoor tot een mooi beslag.
- Verdeel het beslag in 2 delen.
- Verdeel 2/3e van elk deel over de bodem van een bakblik van 30 x 20 centimeter.
- Rasp de appels en meng met de kaneel.
- Verdeel de geraspte appel over het beslag en druk goed aan.
- Verkruimel het overige beslag over de appels en druk licht aan.
- Bak de koek(en) in 30-40 minuten gaar.
- Steek uit iedere koek 2 cirkels in het formaat van je trifleschaal.
- Snijd de restanten in stukjes en laat afkoelen.
Decoratiebeslag
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.
- Klop de boter met de poedersuiker zacht en romig.
- Voeg het eiwit toe.
- Zeef de bloem en meng door het beslag.
- Verdeel het beslag in 3 delen.
- Geef elk deel een andere kleur: groen, rood en bruin.
- Doe het beslag in spuitzakken.
- Spuit 6x het appelboom patroon in rijen op bakpapier.
- Laat 30 minuten opstijven in de vriezer.
Gezouten karamelsaus
- Verwarm de suiker met het water tot 180 graden.
- Verwarm de slagroom tot het bijna kookt.
- Voeg de slagroom toe aan de karamel.
- Haal de pan van de warmtebron, laat even pruttelen en roer goed door.
- Voeg de boter toe en roer door.
- Breng op smaak met grof zeezout.
- Laat afkoelen.
- Doe in een kleine spuitzak voor gebruik.
Jocondebiscuit
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden.
- Meng de boter, de helft van de suiker, het ei en amandelmeel door elkaar.
- Voeg de bloem toe aan het beslag.
- Klop het eiwit op tot stijve pieken.
- Voeg de overige suiker beetje bij beetje toe.
- Spatel het eiwit in tenminste 3 delen door het beslag.
- Voeg het amandelextract toe en roer door.
- Smeer het beslag uit over het decoratiebeslag.
- Bak het overgebleven beslag los af op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak het beslag in 8 tot 10 minuten af.
- Bestrooi het deeg na het bakken met poedersuiker en keer ze om.
- Snijd stroken van 10 centimeter hoogte uit de plak met decoratiebeslag.
- Steek uit het andere deeg cirkels ter grootte van de trifleschaal.
Gebakken fruit
- Schil en snijd de appels in stukjes.
- Maak de ananas schoon en snijd in stukjes.
- Verwarm de boter in een koekenpan en bak het fruit.
- Voeg de suiker toe.
- Breng op smaak met kaneel en likeur.
- Laat afkoelen tot gebruik.
Kaneelroom
- Klop de mascarpone en suiker door elkaar.
- Klop de slagroom stijf.
- Vouw de slagroom door de mascarpone.
- Breng de room op smaak met kaneel, citroensap en likeur.
- Doe 5/6e deel in een spuitzak en leg koel tot gebruik.
- Doe 1/6e in een spuitzak met gekarteld spuitmondje voor decoratie.
Opbouw
- Zet de stroken decoratiebeslag onder in de trifleschaal tegen de zijkant aan.
- Leg een appelhavermoutkoek op de bodem.
- Vul met een laag kaneelroom.
- Verdeel een deel van het gebakken fruit en de gebrande noten hierover.
- Leg hier weer een appelhavermoutkoek op.
- Vul weer met een laag kaneelroom en het gebakken fruit en gebrande noten.
- Herhaal weer met een plak appelhavermoutkoek.
- Leg hier een plak jocondebiscuit op.
- Herhaal weer met kaneelroom, gebakken fruit en gebrande noten.
- En herhaal dit tot je alles hebt opgebruikt.
- Giet de karamelsaus bovenop de triffle.
- Decoreer met toeven kaneelroom, stukjes appelhavermoutkoek, gebakken fruit en gebrande noten.
Presentatie
- Hoge trifleschaal van +/- ø 20 centimeter
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.