Voorbereidingen
- Wel de rozijnen in de rum (voor de slagroom-mascarponecrème)
- Verwarm de (hete lucht-)oven voor op 175 graden.
Bakbenodigdheden
- 2 ronde springvormen (Ø 20 centimeter)
- taartring (Ø 18 centimeter)
- taartrooster
- 2 spuitzakken
- 2 spuitmondjes met grote opening (er moet een rozijn door kunnen)
Groene cake (kaneel)
- Klop de boter met behulp van de keukenmachine los.
- Voeg al kloppende de suiker beetje bij beetje toe.
- Voeg al kloppende de eieren (één voor één) toe.
- Voeg al kloppende 10 gram groene kleurstof (in poedervorm) toe.
- Meng het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder in een kom.
- Zeef het meel en het bakpoeder door het beslag en klop het totdat er een homogeen beslag is ontstaan.
- Doe in het ene beslag de kaneel en in het andere de anijs.
- Verdeel het beslag over twee ingevette ronde springvormen met een diameter van 20 centimeter en bak beide cakes in 25 minuten af.
- Snijd met behulp van een taartzaag uit iedere cake een dikke plak.
- Snijd met behulp van een taartring met een doorsnede van 18 centimeter uit iedere plak een ronde schijf.
- Laat de ronde schijven op een rooster afkoelen.
Gekarameliseerde appels
- Schil de appels, verwijder de klokhuisjes en snijd de appels in dunne schijven.
- Doe de appels in een koekenpan, voeg een scheutje water en de poedersuiker toe en bak de appels totdat ze zacht zijn en de suiker licht gekarameliseerd is.
- Spreid de gekarameliseerde appels over een platte schaal uit en laat ze afkoelen.
Gele cake (vanille)
- Verwarm de (hete lucht-)oven voor op 175 graden.
- Klop de boter met behulp van de keukenmachine los.
- Voeg al kloppende de suiker beetje bij beetje toe.
- Voeg al kloppende de eieren (één voor één) toe.
- Voeg het vanille-extract of het merg van een vanillestokje en de rasp toe.
- Doe het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder in een kom en meng ze.
- Zeef het meel met de bakpoeder door het beslag en klop het totdat er een homogeen beslag is ontstaan.
- Stort het beslag in een ingevette ronde springvorm en bak de cake in 25 minuten af.
- Snijd met behulp van een taartzaag uit de cake een dikke plak.
- Snijd met behulp van een taartring met een doorsnede van 18 centimeter uit de plak cake een ronde schijf.
- Laat de ronde schijf, eventueel op een rooster afkoelen.
Garnering (appel)
- Snijd de appel in vieren.
- Verwijder van ieder kwart het klokhuis.
- Snijd de kwarten in de onderstaande vorm en besprenkel ze met citroensap.
- Je hebt in totaal dus vier van deze vormen.
Garnering
- Kook de suiker en het water.
- Voeg de honing toe, wanneer de suiker kookt.
- Plaats de pan in koud water, wanneer de suiker goudgeel is.
- Vorm op het bakpapier vier plakken karameldecoratie.
Slagroom-mascarponecrème
- Klop de slagroom met de suiker stijf.
- Voeg de mascarpone en eventueel nog wat extra suiker toe.
- Klop de crème tot een homogeen mengsel is ontstaan.
- Bewaar een aantal eetlepels crème.
- Dep de gewelde rozijnen droog.
- Spatel ze door de rest van de crème.
- Doe de crème in een spuitzak met een spuitmondje met een grote opening (er moet een rozijn door de opening kunnen).
Samenstelling
- Leg een plak groene cake op een verplaatsbare vlakke bodem.
- Leg in het midden van deze cake de helft van de gekarameliseerde appels.
- Spuit een cirkel crème langs de rand van de cake en vul de rest van de plak cake ook met crème.
- Leg de plak gele cake hier op.
- Leg in het midden van de gele cake de andere helft van de gekarameliseerde appels.
- Spuit ook hier weer een cirkel crème langs de rand van de cake en vul de rest van de plak cake ook met crème.
- Leg de tweede plak groene cake erop.
- Spuit met behulp van een spuitzak en een spuitmondje met een grote opening noppen van room op de taart en strijk deze uit met een paletmes. Doe dat met de room zonder rozijnen.
- Leg de in vorm gesneden appels op de taart.
- Plaats tussen de appels een schijf karameldecoratie.
- Etenswaardigheidje: De naam verwijst naar een nieuw soort appeltaart, maar ook naar de Nederlandse stroming De Stijl, die zich kenmerkt door strakke lijnen. Het strakke lijnenspel zie je terug in de taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.