E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het beste van twee werelden

Deze taart bestaat uit 2 klassiekers: een Hollandse appeltaart en een lemon meringue. De appeltaart is bedekt met een citroencremeux, Italiaanse meringue en gedecoreerd met 3 bloemen gemaakt van appel.

Anne

Recept van
Anne

Taart
(36) reviews

Ingrediënten

Appeltaart

  • 300 gram tarwebloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram ei
  • 1 eetlepel water
  • 4 Elstar appels
  • 40 gram rozijnen
  • 50 milliliter rum
  • 100 gram koekkruimels
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 15 gram kaneel
  • 16 gram vanillesuiker
  • Snufje zout

Crumble

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 190 gram bloem
  • 30 gram fijn geraspte kokos
  • Snufje zout

Citroencremeux

  • 120 milliliter citroensap
  • 100 gram kristalsuiker
  • 110 gram ei
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • Rasp van 1 citroen

Italiaanse meringue

  • 90 gram eiwit
  • 150 gram kristalsuiker
  • 30 milliliter water

Decoratie

  • 2 appels

Bereidingswijze

Janny en Robèrt zijn beide heel enthousiast over de smaken in deze taart. Janny is te spreken over de lemon meringue, die is fris en zuur en Robèrt vindt de romige citroencremeux ontzettend lekker! Appeltaart met citroencremeux en Italiaanse meringue van Anne

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Taartvorm met een diameter van 23 centimeter
  • Mengkom
  • Garde
  • Spatel
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Mandoline
  • Steelpan
  • Vershoudfolie
  • Keukenthermometer

Voorbereiding voor de appeltaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Appeltaart

  • Meng de bloem, suiker en zout in een kom goed door.
  • Voeg de boter, ei en water toe aan de droge ingrediënten en meng dit tot een soepel deeg.
  • Maak een platte schijf van het deeg, verpak het in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg vervolgens uit tot een dunne plak.
  • Bedek de bodem en de randen van de taartvorm met deeg.
  • Verdeel de koekkruimels over de bodem van de taart.
  • Snijd de appels, met behulp van een mandoline, in dunne plakjes.
  • Snijd de gedroogde abrikozen fijn.
  • Meng de appels, rozijnen, rum, gedroogde abrikozen, kaneel en vanillesuiker goed door elkaar.
  • Doe de appelvulling in de taartvorm en druk dit stevig aan.

Crumble

  • Meng de boter, suiker, bloem, kokos en zout in een ruime kom tot een kruimelig deeg.
  • Bedek de appels in de taartvorm met een laagje crumble.
  • Bak de appeltaart in 60 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Citroencremeux

  • Doe de suiker, ei, citroensap en -rasp in een steelpan.
  • Laat de citroencrème, al roerend, 3 minuten koken.
  • Snijd de boter in kleine blokjes.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg de boter toe. Roer goed door, tot alle boter volledig gesmolten is.
  • Zet de cremeux in de koelkast om op te stijven.

Italiaanse meringue

  • Verwarm het water met de suiker in een steelpan tot 121 graden.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Giet de suikersiroop langzaam bij de eiwitten en mix dit door op de hoogste stand.
  • Klop de Italiaanse meringue stijf en zorg ervoor dat de meringue afkoelt.

Opbouw van de appeltaart

  • Verdeel de citroencremeux over de taart.
  • Spuit de Italiaanse meringue in toefjes op de taart en brand dit af met een gasbrander.
  • Snijd de appels in dunne plakjes en maak hier een roos van.
  • Decoreer de taart met 3 appelroosjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.