Voorbereiding
- Vet een springvorm in met een diameter van ongeveer 24 centimeter. Leg een stukje bakpapier op de bodem.
- Warm de oven voor op 200°C.
Deeg
- Verkruimel en wrijf de boter met het suiker, de citroenrasp en een mespunt zout tot een egale massa.
- Voeg 1 eetlepel water toe aan het botermengsel.
- Zeef het bakmeel 3 keer.
- Roer het bakmeel door het botermengsel.
- Laat het deeg rusten in de koelkast.
Appelvulling
- Wel de rozijnen en de krenten in heet water.
- Schil de appels en snijd in stukken. (Houd 2 appels in halve partjes apart!)
- Meng de appels met de rozijnen, krenten, cranberries, noten en suiker.
- Voeg de kaneel, de five spice kruiden, de custardpoeder en een scheut cognac toe.
- Roer goed door elkaar en laat staan tot gebruik.
Amandelspijs
- Verhit de amandelen in een pan tot ze geuren.
- Laat ze afkoelen en vermaal de amandelen.
- Voeg de suiker toe en vermaal nogmaals tot een stevige spijs.
- Kneed er een bal van en laat het rusten.
Samenstellen
- Haal het deeg uit de koelkast.
- Kneed het deeg soepel op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg uit tot een lap en leg het in de bakvorm.
- Doe de bakvorm in de koelkast.
- Doe de spijsbal terug in de keukenmachine en maal de eidooier er doorheen zodat het soepeler wordt.
- Haal de bakvorm uit de koelkast en spreid het amandelspijs over de bodem.
- Verdeel de abrikozenjam erover en bedek vervolgens met de appelvulling.
- Leg de halve appelpartjes aan de rand van de taart.
- Bak de appeltaart in circa 50 minuten gaar.
- Haal de appeltaart uit de oven en laat afkoelen.
- Verhoog de oventemperatuur naar 215°C.
Appelroosjes
- Snijd de appels in dunne partjes.
- Kook de appelpartjes in de ginger ale totdat ze glazig worden.
- Laat ze uitdrogen in een zeef.
- Snijd het bladerdeeg in dunne repen.
- Verdeel de appelpartjes over de dunne repen; leg hierbij de bolle kant (met schil) naar boven en het snijvlak op het bladerdeeg.
- Rol het bladerdeegreepje op zodat er een roosje ontstaat.
- Zet de roosjes op een met bakpapier bekleden bakplaat en bak tot goudbruin.
- Blijf goed opletten dat ze niet verbranden.
- Laat goed afkoelen op een rooster en decoreer de appeltaart hiermee.
Cognacroom
- Klop de slagroom luchtig.
- Voeg suiker toe en klop stijf.
- Schenk als laatste de cognac erdoor en roer goed door.
- Serveer bij de appeltaart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.