Benodigdheden
- Keukenmachine met toebehoren
- Folie
- Mandoline
- Steelpan
- 6 Bakringen met gaatjes van ø 7 centimeter
- Ronde deeguitsteker van ø 7 centimeter
- Deegroller
- Spuitzak
- Appelboor
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet de taartringen in.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Amandelboterdeeg
- Mix de boter met het ei, amandelpoeder, zout, basterdsuiker en citroenrasp kort tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
- Voeg de bloem toe en mix op middelmatige snelheid tot een samenhangend deeg.
- Haal het deeg uit de kom en kneed het nog kort met de hand door.
- Verpak het deeg in folie en laat tenminste een half uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit.
- Steek met de uitsteker 6 bodempjes uit het deeg.
- Snijd dunne stroken van het deeg die even breed zijn als de hoogte van je taartringen.
- Fonceer de taartringen. Druk het deeg met je vingers in de hoeken en snijd het overtollige deeg weg met een mesje. Probeer het deeg zou koud mogelijk te houden.
- Zet eventueel de gefonceerde taartringen in de koeling tot gebruik.
Gele room
- Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit.
- Klop het poeder met een scheutje melk tot een custardpapje.
- Verwarm de overige melk met de vanille en de suiker.
- Voeg een scheut warme melk toe aan het custardpapje en roer goed door.
- Schenk alles terug in de pan, breng aan de kook en laat inkoken tot dikke room.
- Stort op een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen in de koelkast tot gebruik.
Abrikozenjam
- Verwarm de abrikozenpulp met de suiker.
- Laat een aantal minuten doorkoken tot het de structuur van jam krijgt. Blijf tussendoor roeren.
- Laat afkoelen tot gebruik.
Zoete bouillon
- Verwarm alle ingrediënten in een pannetje.
- Laat even pruttelen, zet het vuur daarna uit en laat intrekken tot gebruik.
Vulling en decoratie
- Schil 1 appel en verwijder het klokhuis.
- Snijd in kleine blokjes van circa 1,5 centimeter.
- Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
- Meng de appel met de abrikozen, sinaasappelrasp, rozijnen en het kaneelsuiker.
- Verkruimel de amandelspijs en mix het met de helft van de gele room tot er geen klontjes meer in zitten.
- Schep de amandelroom in een spuitzak.
- Steek met de deeguitsteker 6 cirkels uit de amandelcake.
Opbouw 1
- Pak je gefonceerde bakringen erbij.
- Leg de amandelcake cirkeltjes erin en druk ze een klein beetje aan.
- Spuit er een laagje amandelroom op.
- Verdeel hierover een beetje van het appelmengsel en druk aan.
- Bak de taartjes in 20 minuten gaar en goudbruin.
- Laat afkoelen op een rek.
Appelroosjes
- Was de overige 2 appels.
- Verwijder het klokhuis.
- Leg de appels op hun zijkant en snijd ze in flinterdunne plakjes met de mandoline.
- Doe de plakjes in de zoete bouillon en laat ze 8 minuten op laag vuur zacht worden.
- Leg 12 plakjes verticaal, half overlappend, in een lange rij naast elkaar.
- Rol de appels op.
- Snijd het rolletje doormidden, zodat je 2 appelroosjes krijgt.
- Herhaal dit nog 2 keer.
Opbouw 2
- Pak je afgekoelde taartjes erbij.
- Spuit een toef gele room in het midden.
- Zet de appelroosjes op de taartjes.
- Bestrijk ze met een beetje abrikozenjam.
- Bestrooi met wat fijngehakte pistachenootjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.