Bakgereedschap voor de appel bombe
- Staande mixer
- Handmixer
- Chopper
- Flambeerbrander
- Thermometer
- Kom ø16 cm
- Bakring ø16cm
- Huishoudfolie
- Bakpapier
- Koelplaat
- Saint Honoré spuitmond
- Spuitzak
- Koekenpan
- Kommen
- Vergiet
- Cakestander
Voorbereiding
- Bekleed de bavaroisvorm met huishoudfolie en zet in de vriezer.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vet de ring van ø 16 centimeter in.
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
Deeg
- Kneed alle ingrediënten, behalve de hazelnoten, tot je er een samenhangende bal van kunt maken.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Rooster de hazelnoten 8 minuten op een bakplaat.
- Hak ze grof in een chopper.
- Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter.
- Druk met de ingevette ring een passende deegplak uit het deeg.
- Plaats het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak het deeg van de appel bombe in 23 tot 28 minuten gaar.
Bavarois
- Klop het eigeel samen met de suiker op.
- Verhit de melk en voeg deze geleidelijk al kloppend toe aan het eimengsel.
- Giet terug in de pan en verhit tot 84 graden.
- Voeg de gelatine, de chocolade en de Calvados toe en roer door tot een egale banketbakkersroom.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de slagroom op.
- Spatel door de banketbakkersroom.
Appelvulling
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
- Smelt de boter in een koekenpan en voeg de suiker toe.
- Karameliseer even en voeg de appelblokjes toe.
- Bruin de appelstukjes een paar minuten tot ze goudkleurig zijn.
- Voeg de Calvados toe en flambeer deze met een brander.
- Doe de appels in een vergiet en laat ze afkoelen.
Opbouw van de appel bombe
- Giet een deel van de bavarois in de vorm.
- Verdeel de helft van de appelstukjes over de room en vul verder met de room.
- Verdeel de rest van de appelstukjes en eindig met room.
- Strooi de gehakte hazelnoten over de room.
- Sluit af met de deegcirkel en zet de vorm in de vriezer.
Meringue
- Verhit het water en de suiker tot 118 graden.
- Begin met het opkloppen van de eiwitten als de suikersiroop 114 graden is.
- Giet de suikersiroop van 118 graden in een dunne straal bij de eiwitten en klop op hoge snelheid door tot kamertemperatuur.
- Doe de meringue in een spuitzak met Saint Honoré spuitmondje.
- Spuit de meringue rondom de bavarois.
- Kleur de meringue met een brander.
- Strooi wat limoenrasp over de appel bombe.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.