E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Anise year

Met appel, citroen, anijs en champagne is dit een frisse en sprankelende taart. Bovendien kun je al je creativiteit kwijt in het schilderwerk aan de buitenkant. Een leuke techniek met een nog leuker resultaat! Meng wat kleurpoeder met een beetje likeur en schilderen maar.

Aline

Recept van
Aline

Taart
(6) reviews

Ingrediënten

Gepocheerde appel

  • 4 stuks Elstar appels
  • 500 milliliter champagne

Citroen-anijs biscuit

  • 8 eieren
  • 160 gram suiker
  • 210 gram bloem
  • 40 gram maïzena
  • 90 gram roomboter
  • 90 milliliter gecondenseerde melk
  • 1 rasp van citroen
  • 3 eetlepels anijszaad
  • 2 theelepels gemalen anijszaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0.5 theelepel zout

Champagne botercrème

  • 160 gram eiwit
  • 280 gram suiker
  • 40 milliliter champagne
  • 480 gram boter
  • 4 eetlepels Ingekookte champagne

Champagne-citroen cremeux

  • 4 blaadjes gelatine
  • 120 gram suiker
  • 1.5 rasp van citroen
  • 115 milliliter citroensap
  • 95 milliliter champagne
  • 2 eieren
  • 3 eidooiers
  • 150 gram boter

Verf

  • anijslikeur
  • goudpoeder
  • zilverpoeder
  • Bronspoeder

Opbouw

  • sterretjes
  • gouden pareltjes
  • 3 appels (elstar)
  • 20 stuks satéprikkers

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet de springvorm(en) van ø 20 centimeter en ø 15 centimeter in.
  • Rasp de citroenen.
  • Week de gelatine in koud water.

Gepocheerde appel

  • Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
  • Halveer en snijd de appels in dunne partjes.
  • Kook de appels voor 10 minuten met de champagne.
  • Haal de appels uit de pan.
  • Laat de champagne vervolgens inkoken tot 4 eetlepels voor de botercrème.

Citroen-anijs biscuit

  • Klop de eieren met de suiker en het zout ongeveer 15 min schuimig.
  • Smelt de boter.
  • Zeef de maïzena met de bloem en het bakpoeder boven het eimengsel en schep voorzichtig door.
  • Voeg de boter, gecondenseerde melk, citroenrasp, anijszaad en gemalen anijs toe en schep voorzichtig door.
  • Verdeel het beslag in 6 delen.
  • Verdeel de appelpartjes op de bodem van de ø 15 en de ø 20 centimeter springvorm.
  • Giet per springvorm 1 deel beslag over de appelpartjes.
  • Bak het biscuit in 20 minuten gaar.
  • Herhaal dit tot je alle cakes hebt gebakken. Je hebt in totaal 3 cakes van ø 15 en 3 cakes van ø 20 centimeter nodig.

Champagne botercrème

  • Verwarm de champagne met de suiker tot 120 graden.
  • Doe de eiwitten met het zout in een kom.
  • Begin met het opkloppen van de eiwitten op de hoogste stand, als het suikermengsel 100 graden is.
  • Zet de mixer lager als het suikermengsel 120 graden is.
  • Giet voorzichtig het suikermengsel bij de eiwitten.
  • Klop het nog 10 minuten door op de hoogste stand.
  • Voeg beetje bij beetje de boter en de ingekookte champagne toe en klop het geheel nog 15 minuten door.
  • Doe de botercrème in een spuitzak.

Champagne-citroen cremeux

  • Verwarm het sap van de citroenen met de champagne, suiker, eidooiers en eieren tot 85 graden. Blijf goed roeren.
  • Haal van het vuur en zeef het mengsel.
  • Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer door.
  • Laat het mengsel afkoelen tot 55 graden en voeg de boter toe.
  • Mix goed door met de staafmixer.
  • Giet de cremeux in een platte schaal en zet 10-15 minuten in de diepvries.
  • Klop de cremeux voor gebruik goed door.

Verf

  • Vermeng de poeders elk met wat anijslikeur totdat je de juiste consistentie hebt (zoals verf).

Opbouw

  • Leg 2 biscuits van ø 20 centimeter en 2 biscuits van ø 15 centimeter met de appelstukjes naar boven op het werkblad.
  • Spuit bij deze 4 biscuits een cirkel botercrème op de buitenste rand en vul de rest op met de cremeux.
  • Leg de lagen van 20 centimeter op elkaar. Leg de bovenste laag met de stukjes appel naar beneden. Doe hetzelfde met de cake van 15 centimeter.
  •  Besmeer beide taarten met de overige botercrème.
  • Schilder met de verf vrolijke vuurwerk strepen in de botercrème.
  • Schil de appels en snijd overdwars in dikke plakken.
  • Steek de plakken appel uit met de stervormige uitstekers.
  • Verf de appels goud en brons met de verf en steek ze vervolgens met een satéstokje in de taart.
  • Werk af met goud pareltjes en flikkersterretjes.

Bakgereedschap

  • Appelboor
  • Springvorm ø 20 centimeter (3x)
  • Springvorm ø 15 centimeter (3x)
  • Garde
  • Rasp
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Kwasten
  • Paletmes
  • Spuitzakken
  • Staafmixer
  • Stervormige uitsteker van ø 7 centimeter
  • Thermometer
  • Taartrooster

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.