E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ammali vlaai

Filiz

Recept van
Filiz

Taart
(22) reviews

Ingrediënten

Vlaaideeg

  • 1 ei
  • 100 milliliter melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 220 gram tarwebloem
  • snufje zout
  • 30 gram ongezouten boter (plus extra voor het invetten)

Amandelvulling

  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 1 citroen
  • 125 gram blanke amandelen
  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker

Mascarpone

  • 1 ei
  • 200 milliliter slagroom
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 300 gram mascarpone
  • 1 limoen
  • 4 eetlepels Limoncello

Garnering

  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 limoenen (rasp)
  • 1 sinaasappels (rasp)
  • 1 citroen (rasp)
  • 50 gram pistachenoten
  • 1 blik abrikozen
  • 10 blaadjes (bloed)sinaasappels
  • 10 blaadjes munt

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175˚C.
  • Vet een vlaaivorm van 28 centimeter met losse bodem in met boter.

Vlaaideeg

  • Scheidt eidooier en eiwit en bewaar beiden apart in een schoon kommetje.
  • Ei scheiden en bewaar dooier en eiwit apart in bakjes
  • Verwarm melk op laag vuur in een steelpan tot lauwwarm (37˚C).
  • Voeg gist en suiker toe en roer goed door tot beiden zijn opgelost.
  • Doe bloem in een mengkom en maak een kuiltje in het midden.
  • Maak een kuiltje in het midden van de bloem in de mengkom.
  • Strooi het zout over de rand van het bloem.
  • Schenk de lauwwarme melk in het kuiltje.
  • Voeg boter en eierdooier toe en meng dit door het melkmengsel.
  • Roer door met de hand en voeg steeds een beetje bloem erbij tijdens het kneden.
  • Blijf kneden tot een soepel deeg. Voeg een beetje extra bloem toe als het deeg te nat blijft.
  • Dek het deeg af met huishoudfolie en laat 30 minuten rijzen.

Amandelvulling

  • Scheidt eidooiers en eiwitten en bewaar beiden apart in vetvrije kommetjes. Er mag geen eidooier bij het eiwit zitten. Een beetje eiwit bij de dooier is niet erg.
  • Was de citroen en rasp de schil. Zet de citroenrasp apart.
  • Hak amandelen fijn in een keukenmachine. Zet apart in een kommetje.
  • Roer de boter tot een zachte massa. Dit kan in de keukenmachine of met een garde.
  • Meng suiker, vanillesuiker, eierdooiers, citroenrasp en gemalen amandelen door de zachte boter.
  • Mix met een handmixer de eiwitten stijf in een schone en vetvrije kom. Dit is belangrijk omdat de eiwitten anders niet stijf worden. Het is stijf genoeg, wanneer stijve pieken gevormd kunnen worden en het eiwit niet loskomt van de kom zodra de kom ondersteboven gehouden wordt.
  • Schep het eiwit voorzichtig door het amandelsuikermengsel. Blijf omscheppen tot een egaal geheel, maar voorkom dat u teveel lucht uit de eiwitten slaat.

Vlaai

  • Bestuif het werkblad met wat bloem.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 5 millimeter dik en bekleed de vlaaivorm hiermee.
  • Snijd overtollige randen deeg weg.
  • Prik de deegbodem een paar keer in met een vork.
  • Vul de vorm met de amandelvulling en strijk glad met een paletmes.
  • Zet de vlaai op een rooster in het midden van de oven en bak in 30 tot 40 minuten gaar. De vulling moet stevig zijn.
  • Haal de vlaai uit de oven. Verwijder de vorm en laat afkoelen op een taartrooster.

Mascarpone

  • Was de limoen goed. Rasp de schil boven een schaaltje.
  • Scheidt ei en zorg er weer voor dat eiwit schoon blijft. Zet eidooiers apart.
  • Klop het eiwit met een handmixer stijf in een schone, vetvrije kom.
  • Spoel de mixer af.
  • Doe slagroom in een mengkom en klop stijf samen met poedersuiker.
  • Voeg eiwit, eigeel, mascarpone en limoncello toe aan de slagroom en meng goed door tot een glad en egaal mengsel.
  • Meng het limoenrasp erdoor.
  • Breng de mascarpone op smaak met het sap van een halve limoen.
  • Snij de limoen doormidden en gebruik het sap van een halve limoen nog naar smaak toe indien nodig.
  • Verdeel het mascarponemengsel op de afgekoelde vlaai en strijk glad met een (palet)mes.

Garnering

  • Rooster het amandelschaafsel kort in een dikke koekenpan op middelhoog vuur.
  • Was limoen, sinaasappel en citroen goed. Rasp de schil van alle drie de vruchten.
  • Maal pistachenoten fijn in een vijzel.
  • Laat abrikozen uitlekken en snijd in kleine stukjes.
  • Spoel muntblaadjes schoon en dep droog met keukenpapier.
  • Maak de vlaai op met al deze ingrediënten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.