E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mooie pas(sie)vorm

Deze amandeltaart bevat 3 smaken die heel erg goed samen gaan: vanille, passievrucht en aardbeien. En dan is het ook nog eens een plaatje om te zien!

Kim

Recept van
Kim

Taart
(26) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 7 eiwitten
  • 255 gram kristalsuiker
  • 9 eidooiers
  • 125 gram bloem
  • 125 gram amandelmeel
  • 105 gram ongezouten roomboter
  • Rasp van 2 citroenen
  • 2 gram zout

Vanille banketbakkersroom

  • 750 milliliter volle melk
  • 2 vanillestokjes
  • 150 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 55 gram maïzena

Botercrème

  • Vanille banketbakkersroom
  • 50 gram poedersuiker
  • 450 gram ongezouten roomboter

Passievruchtencurd

  • 130 gram passievruchtenpulp 
  • 2 theelepels citroensap
  • 130 gram kristalsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 2 eidooiers
  • 10 gram maïzena

Aardbeien glaçage

  • 8 blaadjes gelatine
  • 120 milliliter bietensap
  • 130 gram aardbeienpuree
  • 400 gram kristalsuiker
  • 300 gram witte chocolade
  • 120 milliliter slagroom

Decoratie

  • 650 gram verse aardbeien

Bereidingswijze

Een aangesneden amandeltaart met vanille, passievrucht en aardbeien van Kim.

De vulling van deze amandeltaart is een van de favorieten van Kim: vanille-botercrème, passievruchtencurd en verse aardbeien. En daar is Robèrt ook over te spreken: “Het is echt heel erg lekker. Vooral die vanille maakt hem wel echt af.” Janny vindt de taart er ‘heel gesoigneerd’ eruit zien.

Bakbenodigdheden

  • Bakvorm (20 centimeter)
  • Bakvorm (18 centimeter)
  • Staande mixer met toebehoren
  • Muffintray
  • Bolvorm (19 centimeter)
  • Mengkom
  • Spatel
  • Zeef
  • Bakplaat
  • Kartelmes
  • Paletmes
  • Acetaatfolie
  • Staafmixer
  • Garde
  • Plasticfolie
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Bakpapier
  • Föhn
  • Rietjes

Voorbereiding voor de amandeltaart

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet de taartvormen en muffintray in.

Vanille banketbakkersroom

  • Giet 650 milliliter melk in een steelpan met de uitgeschraapte vanillestokjes en de vanillemerg. Breng aan de kook.
  • Doe de overige melk met de suiker en eidooiers in een kom. Meng goed door elkaar.
  • Voeg de maïzena toe aan het eimengsel en maak er een glad papje van.
  • Giet de kokende melk bij het eimengsel. Meng kort door en schenk terug in de pan.
  • Breng opnieuw aan de kook en laat 2 minuten staan.
  • Schenk de room in een schaal en dek af met folie.
  • Laat de banketbakkersroom tot kamertemperatuur afkoelen in de koelkast.

Biscuit

  • Klop de eiwitten met 210 gram suiker stijf.
  • Klop in een andere kom de eidooiers met 45 gram suiker en de citroensap luchtig.
  • Spatel het eidooiermengsel door de stijve eiwitten.
  • Zeef de bloem en het amandelmeel en spatel dit door de eieren.
  • Smelt de boter en spatel dit door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de taartvormen en 2 muffintray cupjes.
  • Bak de muffintray in 16 minuten en de taartvormen in 22 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat het vervolgens afkoelen op een rooster.

Passievruchtencurd

  • Verwarm de passievruchtenpulp, citroensap, suiker en boter in een steelpan.
  • Roer in een andere kom de eidooiers en maïzena los.
  • Giet het passievruchtmengsel al roerende bij de eidooiers.
  • Giet terug in de pan en breng aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken.
  • Schenk de curd in een schaal en laat afkoelen.

Botercrème

  • Doe de boter in een kom en voeg de banketbakkersroom en poedersuiker toe.
  • Mix tot een luchtig geheel.
  • Giet de botercrème vervolgens in een spuitzak.

Decoratie

  • Snijd de aardbeien doormidden. Zorg voor genoeg aardbeien om de omtrek van de taart te kunnen bedekken.
  • Houd 8 aardbeien apart.
  • Snijd de rest van de aardbeien in kleine stukjes.

Opbouw van de amandeltaart

  • Snijd alle plakken biscuit horizontaal doormidden. Houd van beide biscuits 1 plak apart.
  • Pak de halve bolvorm en bedek met plasticfolie.
  • Doe een dun laagje botercrème in de vorm.
  • Steek een rondje van 6 centimeter uit het biscuit, snijd de randjes een beetje schuin af en leg in de vorm.
  • Smeer hier een laagje botercrème, passievruchtencurd en verse aardbeien op.
  • Herhaal tot de hele vorm is gevuld. Zet het in de vriezer.
  • Bekleed vervolgens de grote taartring met acetaat folie en leg een plak biscuit erin.
  • Leg de grote aardbeien met de binnenkant naar buiten tegen de rand van de vorm. Vul de binnenkant met een laagje botercrème en spuit tussen de aardbeien ook voldoende botercrème.
  • Leg hier een laag aardbeien en passievruchtencurd op.
  • Snijd een plak biscuit op maat om tussen de aardbeien te passen.
  • Vul de randen op met botercrème en smeer een laag op de plak.
  • Vul met aardbeien en passievruchtencurd. Strijk af met een dun laagje botercrème en zet in de vriezer.

Aardbeien glaçage

  • Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water.
  • Doe de bietensap en suiker in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost.
  • Breek de chocolade in stukken in een kom.
  • Schenk het warme suikermengsel in de kom en laat de chocolade smelten.
  • Doe de slagroom, aardbeienpuree en uitgelekte gelatine erbij.
  • Mix het geheel met een staafmixer en laat afkoelen in de koelkast.

Afwerken van de amandeltaart

  • Zet het kleinste taartje op een rooster en giet de aardbeien glaçage eroverheen.
  • Los de taart uit de halve bolvorm en zet boven op de andere taart. Smeer met een paletmes de kiertjes dicht.
  • Zet dit deel op een rooster en giet de aardbeien glaçage hier overheen.
  • Zet de taarten terug in de vriezer voor 10 minuten.
  • Zet het kleine taartje omgekeerd op de grote taart. Gebruik een rietje om het vast te zetten.
  • Smeer een dun laagje botercrème bovenop en verdeel hier de kleine gesneden aardbeien over.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.