De vulling van deze amandeltaart is een van de favorieten van Kim: vanille-botercrème, passievruchtencurd en verse aardbeien. En daar is Robèrt ook over te spreken: “Het is echt heel erg lekker. Vooral die vanille maakt hem wel echt af.” Janny vindt de taart er ‘heel gesoigneerd’ eruit zien.
Bakbenodigdheden
- Bakvorm (20 centimeter)
- Bakvorm (18 centimeter)
- Staande mixer met toebehoren
- Muffintray
- Bolvorm (19 centimeter)
- Mengkom
- Spatel
- Zeef
- Bakplaat
- Kartelmes
- Paletmes
- Acetaatfolie
- Staafmixer
- Garde
- Plasticfolie
- Spuitzak
- Spuitmond
- Bakpapier
- Föhn
- Rietjes
Voorbereiding voor de amandeltaart
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Vet de taartvormen en muffintray in.
Vanille banketbakkersroom
- Giet 650 milliliter melk in een steelpan met de uitgeschraapte vanillestokjes en de vanillemerg. Breng aan de kook.
- Doe de overige melk met de suiker en eidooiers in een kom. Meng goed door elkaar.
- Voeg de maïzena toe aan het eimengsel en maak er een glad papje van.
- Giet de kokende melk bij het eimengsel. Meng kort door en schenk terug in de pan.
- Breng opnieuw aan de kook en laat 2 minuten staan.
- Schenk de room in een schaal en dek af met folie.
- Laat de banketbakkersroom tot kamertemperatuur afkoelen in de koelkast.
Biscuit
- Klop de eiwitten met 210 gram suiker stijf.
- Klop in een andere kom de eidooiers met 45 gram suiker en de citroensap luchtig.
- Spatel het eidooiermengsel door de stijve eiwitten.
- Zeef de bloem en het amandelmeel en spatel dit door de eieren.
- Smelt de boter en spatel dit door het beslag.
- Verdeel het beslag over de taartvormen en 2 muffintray cupjes.
- Bak de muffintray in 16 minuten en de taartvormen in 22 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
- Laat het vervolgens afkoelen op een rooster.
Passievruchtencurd
- Verwarm de passievruchtenpulp, citroensap, suiker en boter in een steelpan.
- Roer in een andere kom de eidooiers en maïzena los.
- Giet het passievruchtmengsel al roerende bij de eidooiers.
- Giet terug in de pan en breng aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken.
- Schenk de curd in een schaal en laat afkoelen.
Botercrème
- Doe de boter in een kom en voeg de banketbakkersroom en poedersuiker toe.
- Mix tot een luchtig geheel.
- Giet de botercrème vervolgens in een spuitzak.
Decoratie
- Snijd de aardbeien doormidden. Zorg voor genoeg aardbeien om de omtrek van de taart te kunnen bedekken.
- Houd 8 aardbeien apart.
- Snijd de rest van de aardbeien in kleine stukjes.
Opbouw van de amandeltaart
- Snijd alle plakken biscuit horizontaal doormidden. Houd van beide biscuits 1 plak apart.
- Pak de halve bolvorm en bedek met plasticfolie.
- Doe een dun laagje botercrème in de vorm.
- Steek een rondje van 6 centimeter uit het biscuit, snijd de randjes een beetje schuin af en leg in de vorm.
- Smeer hier een laagje botercrème, passievruchtencurd en verse aardbeien op.
- Herhaal tot de hele vorm is gevuld. Zet het in de vriezer.
- Bekleed vervolgens de grote taartring met acetaat folie en leg een plak biscuit erin.
- Leg de grote aardbeien met de binnenkant naar buiten tegen de rand van de vorm. Vul de binnenkant met een laagje botercrème en spuit tussen de aardbeien ook voldoende botercrème.
- Leg hier een laag aardbeien en passievruchtencurd op.
- Snijd een plak biscuit op maat om tussen de aardbeien te passen.
- Vul de randen op met botercrème en smeer een laag op de plak.
- Vul met aardbeien en passievruchtencurd. Strijk af met een dun laagje botercrème en zet in de vriezer.
Aardbeien glaçage
- Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water.
- Doe de bietensap en suiker in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost.
- Breek de chocolade in stukken in een kom.
- Schenk het warme suikermengsel in de kom en laat de chocolade smelten.
- Doe de slagroom, aardbeienpuree en uitgelekte gelatine erbij.
- Mix het geheel met een staafmixer en laat afkoelen in de koelkast.
Afwerken van de amandeltaart
- Zet het kleinste taartje op een rooster en giet de aardbeien glaçage eroverheen.
- Los de taart uit de halve bolvorm en zet boven op de andere taart. Smeer met een paletmes de kiertjes dicht.
- Zet dit deel op een rooster en giet de aardbeien glaçage hier overheen.
- Zet de taarten terug in de vriezer voor 10 minuten.
- Zet het kleine taartje omgekeerd op de grote taart. Gebruik een rietje om het vast te zetten.
- Smeer een dun laagje botercrème bovenop en verdeel hier de kleine gesneden aardbeien over.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.