Amandeltaart met likeur en sinaasappel
Deze amandeltaart wordt gevuld met een botercrème met likeur en sinaasappelcurd. Stapel alles op en maak bovenop een zonnebloem voor een schilderachtig resultaat.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Rond bakblik met een diameter van 18 centimeter
- Bakplaten
- Bakpapier
- Spuitzakjes
- Platte spuitmondjes
- Huishoudfolie
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Amandelspijs
- Voeg alle ingrediënten toe aan de kom van de staande mixer en meng goed door elkaar met de menghaak.
Amandelspijs-cake
- Doe de amandelspijs met de helft van de suiker in de staande mixer.
- Zet de mixer op een lage stand en mix de amandelspijs voor ongeveer 10 minuten los met de menghaak.
- Klop één voor één de eidooiers erdoor en klop het mengsel voor 1 minuut.
- Voeg de kardemom, sinaasappelrasp en het vanille-extract toe en blijf kloppen tot een romige massa ontstaat.
- Klop de eiwitten met de cream of tartar en de rest van de suiker op matige snelheid tot zachte pieken in ongeveer 2 minuten.
- Spatel een kwart van de opgeklopte eiwitten door het amandelbeslag om het beslag luchtig te maken.
- Spatel daarna de rest van de eiwitten door het beslag.
- Zeef de bloem, de maizena en het bakpoeder boven een andere kom en voeg dit in delen toe aan het mengsel tot uiteindelijk alles is opgenomen.
- Doe het beslag in het bakblik en bestrooi het beslag met poedersuiker en bak dit in 17 minuten gaar.
- Leg een vel bakpapier of een theedoek op het aanrecht en bestrooi met poedersuiker.
- Haal de cake uit de oven en draai deze om op het bakpapier of de theedoek.
- Dek af met bakpapier en laat afkoelen.
- Steek 3 taartringen met een diameter van 18 centimeter uit het deeg.
- Zet de oven terug naar 160 graden.
Victoriabeslag
- Doe het amandelschaafsel samen met de zonnebloempitten in een kom en voeg de fijne suiker en het eiwit toe.
- Meng dit door elkaar zodat het schaafsel is bedekt met een laagje suiker.
- Plaats het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak het victoriabeslag in 15 tot 25 minuten gaar.
- Schep het mengsel 1 tot 3 keer om voor een mooi gelijkmatig beslag.
Sinaasappel-botercrème
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Doe de melk samen met het merg in een pan en voeg de vanillepeul toe.
- Breng de melk langzaam aan de kook.
- Meng het custardpoeder, de suiker met een beetje lauwe melk tot een papje.
- Voeg het custardpapje toe aan de melk zodra de melk kookt
- Kook het geheel voor 3 minuten zachtjes door.
- Doe de banketbakkersroom op een bord, dek af met folie en laat tot kamertemperatuur afkoelen.
- Klop de boter samen met de basterdsuiker in 10 minuten tot een witte luchtige massa.
- Voeg de afgekoelde banketbakkersroom toe en klop dit tot een mooie luchtige crème.
- Voeg een klein beetje sinaasappellikeur toe.
Sinaasappelcurd
- Doe de eidooiers, suiker, sinaasappelrasp en het sinaasappelsap in een pan en roer dit door elkaar.
- Zet de pan op een middelhoog vuur en kook al roerend voor 5 minuten.
- Voeg de laatste minuut de boter toe tot deze is gesmolten
- Haal de pan van het vuur, giet de curd in een hittebestendige kom en laat afkoelen.
Opbouw
- Leg de amandelspijscake op een schaal.
- Spuit een laagje botercrème op de rand van de amandelspijscake en herhaal dit bij alle drie de lagen.
- Spuit op de onderste en middelste laag aan rand van botercrème zodat de sinaasappelcurd niet uit de taart loopt.
- Doe de sinaasappelcurd op de onderste laag en leg de middelste laag erbovenop.
- Besmeer ook deze laag weer met de sinaasappelcurd en leg de bovenste laag erbovenop.
- Smeer met een paletmes de taart met botercrème
- Plak het victoriabeslag aan de buitenkant van de taart.
- Spuit met de botercrème zonnebloemblaadjes van buiten naar binnen.
- Laat het midden vrij voor het hart.
- Gebruik voor het hart van de zonnebloem het victoriabeslag en bestrooi met cacaopoeder en groene dust.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.