E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kunstwerk met passie

Een echte zonnebloementaart. Zowel in het uiterlijk als in de smaak. De amandelcake met passievrucht is namelijk versierd met meringue zonnebloemen én zonnebloempitten.

Ben

Recept van
Ben

Taart
(5) reviews

Ingrediënten

Amandelcake

  • 5 eieren
  • 2 eidooiers
  • 275 gram suiker
  • 300 gram amandelmeel
  • 125 gram maizena
  • 25 gram poedersuiker
  • 175 gram boter, gebruind en gekoeld
  • 3 eiwitten

Passievruchtcrèmeux

  • 250 gram passievruchtpuree
  • 5 eieren
  • 75 gram suiker
  • 150 gram boter
  • 2 blaadjes koosjere/halal gelatine

Oranjebloesemroom

  • 700 gram crème fraîche
  • 350 gram slagroom
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 theelepel slagroomversteviger
  • 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels oranjebloesemwater

Zonnebloemgranola

  • 200 gram zonnebloempitten
  • 20 gram maple syrup
  • 20 gram zonnebloemolie
  • Snufje zout
  • Snufje kaneel

Meringue-zonnebloemen

  • 100 gram eiwit 
  • 180 gram suiker
  • 40 milliliter water
  • Groene en gele Kleurstof

Bereidingswijze

Amandelcake met passievrucht

Deze Van Gogh taart met passievruchtcremeux is gemaakt van een granola van zonnebloempitten. Dat geeft een mooie crunch en past ook nog eens goed bij het thema.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Taartvorm met een diameter van 24 centimeter
  • Taartvorm met een diameter van 22 centimeter
  • 4 spuitzakken met verschillende mondstukjes
  • Thermometer

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Week de gelatineblaadjes.
  • Bruin de boter voor de amandelcake.
  • Bekleed de taartvorm met een diameter van 24 centimeter met bakpapier.

Amandelcake bereiden

  • Verwarm de oven op 170 graden.
  • Doe de eieren, eidooiers en 225 gram van de suiker in de kom van de staande mixer en mix het 6 minuten.
  • Voeg de droge ingrediënten toe en vouw dit rustig door het eimengsel.
  • Roer de gebruinde boter erdoorheen.
  • Klop, in een andere kom, de eiwitten op en voeg in 2 stappen de rest van de suiker toe tot het een mooie glanzende meringue vormt.
  • Vouw de meringue door het overige beslag.
  • Doe het beslag in de taartvorm met een diameter van 24 centimeter en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar.
  • Haal de cake uit de oven zodra de bovenkant mooi terugveert.

Passievruchtcrèmeux

  • Doe de passievruchtpuree en de eieren in een steelpan en verwarm dit al roerend tot 80 graden.
  • Haal van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine en de boter door het beslag tot alles goed gemengd is.
  • Bekleed de taartvorm met een diameter van 22 centimeter met vershoudfolie en stort de crèmeux uit in de taartvorm.
  • Laat de passievruchtcrèmeux afkoelen.

Oranjebloesemroom

  • Klop de crème fraîche op samen met de slagroomversteviger, poedersuiker en het merg van het vanillestokje.
  • Voeg de slagroom in delen toe aan de crème fraîche.
  • Klop op half hoge snelheid door tot de room mooie golven vormt, doe dit niet langer dan een minuut.
  • Roer de oranjebloesem en de kleurstof door het beslag tot het goed gemengd is.
  • Zet de oranjebloesemroom koel weg.

Zonnebloempitten

  • Meng de zonnebloempitten samen met de maple syrup, zonnebloemolie, het zout en kaneel.
  • Rooster de pitten ongeveer 10-11 minuten in de oven.
  • Koel af en breek het in kleine stukken zodat het mooi over de taart gestrooid kan worden.
  • Zet apart tot de samenstelling.

Meringue-zonnebloemen

  • Verwarm de suiker en het water in een steelpannetje.
  • Begin met het kloppen van de eiwitten zodra de siroop een temperatuur van 113 graden heeft bereikt.
  • Haal de pan van het vuur en stop het kookproces door de onderkant van de pan in een laagje water te zetten.
  • Voeg de siroop langzaam, maar geleidelijk toe aan de eiwitten en klop door op hoge snelheid.
  • Klop door tot de meringue mooi glanst, dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Verdeel de meringue in twee gelijke porties.
  • Kleur 1 portie geel en 1 portie groen.
  • Doe de gele meringue in een spuitzak met een spuitmondje om blaadjes op te spuiten.
  • Doe de groene meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje om de takken en bladeren van de takken op te spuiten.

Opbouw

  • Snijd de amandelcake doormidden.
  • Smeer hier de passievruchtcrèmeux op.
  • Bedek de passievruchtcrèmeux met een deel van de oranjebloesemroom.
  • Leg hier de bovenste helft van de cake bovenop.
  • Bedek de rest van de taart met oranjebloesemroom.
  • Zet een ronde steker bovenop de taart en giet hier de zonnebloempitten in.
  • Herhaal dit 4 of 5 keer.
  • Maak zonnebloemblaadjes van de oranjebloesemroom rondom de zonnebloempitten.
  • Spuit  op de zijkant van de taart takken voor de zonnebloemen en spuit hier blaadjes bij.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.