Dit is de favoriete cake van Anne! Met knapperige palmierkoekjes, kaneelstroop, een amandelcake, bramen-botercrème, slagroom en gekarameliseerde hazelnoten. Robèrt noemt de biscuit ‘zeer smaakvol’ en Janny vindt hem heel lekker: “Vooral dat frisse van de pruimen erin.”
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Mengkom
- Bakplaat
- Bakmat
- Deegroller
- Kleine tulband
- Grote tulband
- Taartvorm klein
- Steelpan
- Garde
- Spatel
- Paletmes
- Spuitzak
- Spuitmond (9 millimeter)
- Bakspray
- Piepschuim
- Zwaar materiaal (boek)
- Satéprikker
Voorbereiding voor de amandelcake
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet de tulbanden en taartvorm in.
- Bestuif de tulbanden met wat bloem.
Palmierkoekjes
- Doe de bloem, het zout en de boter in een grote mengkom en meng dit voorzichtig door.
- Voeg het water toe en meng kort tot het deeg een bal vormt.
- Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lange rechthoek.
- Vouw de 4 hoeken van het deeg naar binnen als een envelop en rol het nog eens uit.
- Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
- Herhaal het proces van het vouwen en uitrollen van het deeg.
- Voeg de suiker toe door het te besprenkelen over de boven- en onderkant van het deeg. Ga hier met de deegroller overheen.
- Rol beide zijdes 3 centimeter naar binnen. Rol naar het midden en klap het op elkaar. De rol heeft nu vanaf de voorkant gezien de vorm van een vlinder.
- Leg het bladerdeeg vervolgens 10 minuten in de vriezer.
- Snijd vanaf de bovenkant plakjes van 1 centimeter om de vlindervorm in de koekjes te behouden en leg ze op een bakplaat.
- Leg hier volgens een bakpapiertje en bakplaat op om ze plat te houden.
- Bak de palmierkoekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Kaneelstroop
- Laat de boter smelten in een steelpan.
- Voeg de suiker, zout, kaneel en kardemom toe. Meng dit op laag vuur goed door elkaar.
- Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten staan.
- Voeg de eieren toe en meng goed door met een garde.
- Zet de stroop apart, maar zorg dat het warm genoeg blijft om te kunnen schenken.
Amandelcake
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix de boter en de suiker in een mengkom tot een luchtige massa.
- Voeg één voor één de eieren toe. Voeg de volgende pas toe als de vorige volledig is opgenomen.
- Doe de citroen- en sinaasappelrasp, vanille-extract en amandelextract bij het beslag en meng goed door.
- Zeef in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, baking soda en zout.
- Zet de mixer op de laagste stand.
- Voeg de droge ingrediënten afwisselend met de zure room toe.
- Verdeel het beslag over de tulbanden en taartvorm.
- Snijd de pruimen tot kleine blokjes.
- Besprenkel het deeg met een laagje amandelmeel en leg hier de pruimen op.
- Giet de kaneelstroop over de pruimen heen. Verdeel gelijk over alle vormen.
- Bak de amandelcake in ongeveer 60 tot 70 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Bramen-botercrème
- Kook de lichte suikerstroop en suiker in een pan op laag vuur tot de suiker is opgelost.
- Doe de eiwitten in een mengkom en mix tot er kleine pieken ontstaan.
- Laat de suikersiroop doorkoken tot 121 graden. Giet de siroop in gelijkmatig tempo bij de eiwitten. Laat dit 10 minuten mixen.
- Voeg de boter blokje voor blokje toe als de buitenkant van de kom niet meer warm voelt. Blijf mengen tot er een fijne, lichte crème ontstaat.
- Doe de bramen, citroensap en vanillesuiker in een pan en verwarm tot er een puree-achtige massa ontstaat.
- Pureer de bramen met de staafmixer, haal door een zeef en laat even afkoelen.
- Spatel de bramen door de botercrème.
Slagroom
- Klop de slagroom met de suiker stijf.
Gekarameliseerde hazelnoten
- Prik de hazelnoten op een satéprikker.
- Leg het piepschuim op je werkbank met wat zwaars erop, zodat het uitsteekt.
- Doe de suiker met een scheutje water in een steelpan. Blijf koken tot het gaat karamelliseren.
- Haal de hazelnoten door de karamel heen en prik in het piepschuim. Het is de bedoeling dat er slierten aan de hazelnoten komen te hangen.
Opbouw van de taart
- Besmeer de taarten met de bramen-botercrème. Zorg dat elk stuk goed bedekt is.
- Plak de palmierkoekjes in een patroon schuin omhoog tegen de taart aan.
- Maak met de slagroom toefjes bovenop de taart als een soort ketting. Plaats hier de hazelnoten in, als de parels van de ketting.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.