Amandelcake met aardbeienjam en rozenwater
Deze amandelcake is, naast aardbeienjam en rozenwater ook nog gevuld met met amandelsiroop en mascarpone crème. Een verfijnd taartje zowel in de binnen- als de buitenkant.
Bakbenodigdheden
- 2 vierkante bakvormen van 20 bij 20 centimeter
- Vierkante taartring van 20 bij 20 centimeter
- Handmixer
- Kwast
- Spuitmond bloemblaadje nummer 104
- Staafmixer
- Kwastjes
- Kleurstof in diverse kleuren
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bekleed 2 vierkante bakvormen van 20 centimeter met bakpapier.
Cake
- Doe de eieren, suiker en het vanillemerg in een mengkom en mix dit in ongeveer 10 minuten schuimig.
- Voeg het bakmeel, amandelmeel, de boter, citroenrasp en de amaretto-siroop toe en spatel het er voorzichtig door.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de 2 vierkante bakvormen.
- Strooi het amandelschaafsel over het beslag en zet de cakes in de oven voor 20-25 minuten.
- Laat de cakes volledig afkoelen in de vorm.
Aardbeienjam
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien en spoel ze kort af.
- Doe dit niet te lang zodat de aardbeien niet te veel vocht opzuigen.
- Doe de aardbeien samen met de suiker, citroenrasp en het citroensap in een pan.
- Zet de pan op hoog vuur en breng het mengsel aan de kook.
- Schuim af zodra de eerste bellen verschijnen en laat het mengsel 5 minuten doorkoken en schuim weer af.
- Laat de jam op hoog vuur koken maar roer regelmatig.
- Laat de jam verder koken totdat de jam de juiste consistentie heeft.
- Voeg tenslotte het rozenwater aan toe en laat de jam afkoelen.
Marsepein
- Maal de blanke amandelen en de witte basterdsuiker in een keukenmachine fijn.
- Doe dit door de machine steeds te pulsen, zo voorkom je dat er te veel olie loskomt en het een te glad mengsel wordt.
- Voeg de citroenrasp en de boter toe en kneed dit rustig met de hand.
- Vorm een bal van de marsepein en zet het in de koelkast zodat de smaken beter mengen.
- Rol de bol marsepein uit, doe dit tussen twee vellen bakpapier als de marsepein te plakkerig is.
- Maak een dunne plak van de marsepein en steek hier met de vierkante taartring een vierkant van 20 bij 20 centimeter uit.
- Laat tot gebruik in de koelkast liggen.
Mascarponecrème
- Doe de slagroom, vanille, het poedersuiker en de mascarpone in een kom.
- Mix eerst op een lage stand tot de mascarpone is opgenomen en zorg dat het mengsel klontvrij is.
- Mix alles op een hoge stand tot het mengsel stijf is.
- Zet de mascarponecrème in de koelkast.
Suikersiroop
- Doe alle ingrediënten in de pan en zet de pan het op het vuur.
- Laat het een aantal minuten inkoken tot er een wat vloeibaar siroop overblijft.
- Zet opzij en laat de siroop afkoelen.
Royal icing
- Maak ondertussen de royal icing door alle ingrediënten samen te mixen.
- Voeg een paar druppels water toe als de icing te stevig is.
- Mix de kleurstof door de icing.
Opbouw
- Zet de eerste laag van de cake in de vierkante taartring
- Smeer de siroop over de cakelaag met een kwast.
- Besmeer vervolgens de cake met de mascarponecrème.
- Voeg daarna een laag jam toe en vervolgens weer een laag mascarponecrème.
- Smeer de tweede laag cake in met de siroop en leg deze op de eerste laag.
- Haal de taartring eraf en besmeer de bovenkant met mascarponecrème.
- Versier de randen met de overgebleven mascarponecrème.
- Zet de taart in de koeling zodat de crème wat opstijft.
- Haal de plak marsepein uit de koeling, leg deze op de taart en beschilder met de royal icing.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.