De abrikozenbroodjes
- Zeef de bloem, kleinbroodpoeder, suiker en zout in een kom.
- Verwarm de melk en margarine tot lauwwarm en roer hier de gist door tot een glad papje ontstaat.
- Voeg dit samen met het ei en amandel-extract bij de droge ingrediënten en kneed tot een glad deeg.
- Doe het deeg in een ingevette schaal, dek af met plastic folie en laat het rijzen tot het tweemaal zo groot is geworden.
- Vet twee bakplaten in.
- Doe de abrikozen en water in een pannetje en kook afgedek 15 minuten op laag vuur tot de vruchten zacht zijn.
- Pureer in een blender en klop suiker erdoor tot dit geheel is opgelost. Laat de abrikozenvulling afkoelen.
- Keer het deeg om op een met bloem bestoven werkblad en kneed het licht door.
- Verdeel het in tweeën.
- Rol een van de stukken deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van circa 50 x 25 centimeter en smeer het in met gesmolten boter.
- Spreid de helft van de vulling erover uit tot 1 centimeter van de kant en rol het deeg vanaf de lange kant op. Druk de kanten op elkaar.
- Snijd de rol in kleine plakjes van zo’n 3 centimeter en leg deze op de ingevette bakplaat.
- Doe hetzelfde met de tweede deegbal.
- Dek de broodjes af en laat ze op kamertemperatuur rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
- Kluts een ei en smeer de broodjes in met een dun laagje ei.
- Bak de broodjes ongeveer 20 minuten in de warme oven.
- Laaf afkoelen op een rooster.
De kruidenbroodjes
- Vet een bakblik in.
- Doe bloem, zout, gist, suiker, peper en olie in een kom.
- Voeg het water toe en kneed alles zeker tien minuten tot een mooi elastisch deeg.
- Hak de kruiden fijn en kneed ze door het deeg.
- Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met huishoud folie en laat op een warme plaats rijzen tot tweemaal het oorspronkelijke volume.
- Stort het deeg vervolgens op een bestoven werkbank en sla het deeg terug.
- Verdeel het deeg in kleine balletjes van 50-60 gram en bol ze op.
- Leg ze in het bakblik en snijd de bovenkant met een scherp mes kruislings 1 centimeter diep in.
- Laat de broodjes opnieuw op een warme plaats rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 185°C.
- Kluts het ei met een eetlepel water en bestrijk de broodjes hiermee.
- Bak de broodjes af in 25 minuten.
De preibroodjes
Ga als de kruidenbroodjes te werk. Vullen met de prei, kaas en peper.
- Vet een bakblik in.
- Doe bloem, zout, gist, suiker, peper en olie in een kom.
- Voeg het water toe en kneed alles zeker tien minuten tot een mooi elastisch deeg.
- Hak de prei fijn en kneed dit samen met de kaas door het deeg.
- Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met huishoud folie en laat op een warme plaats rijzen tot tweemaal het oorspronkelijke volume.
- Stort het deeg vervolgens op een bestoven werkbank en sla het deeg terug.
- Verdeel het deeg in kleine balletjes van 50-60 gram en bol ze op.
- Leg ze in het bakblik en snijd de bovenkant met een scherp mes kruislings 1 centimeter diep in.
- Laat de broodjes opnieuw op een warme plaats rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 185°C.
- Kluts het ei met een eetlepel water en bestrijk de broodjes hiermee.
- Bak de broodjes af in 25 minuten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.