E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Abrikozenbroodjes, kruidenbroodjes en preibroodjes

Jolanda

Recept van
Jolanda

Brood
(0) reviews

Ingrediënten

De abrikozenbroodjes

  • 450 gram patentbloem
  • 67 gram kleinbroodpoeder
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 250 milliliter lauwwarme melk
  • 100 gram margarine
  • 15 gram verse gist
  • 1 ei
  • 2 theelepels amandelextract
  • 225 gram gedroogde abrikozen
  • 6 deciliter water
  • 175 gram suiker
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1 losgeklopt ei

De kruidenbroodjes

  • 500 gram patentbloem
  • 2 theelepels zout
  • 1 pakje gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • zwarte peper (gemalen)
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • 250 milliliter lauw water
  • 1 eetlepel dille
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1 eetlepel bieslook
  • 1 ei

De preibroodjes

  • 500 gram patentbloem
  • 1 pakje gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • zwarte peper (gemalen)
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • 250 milliliter lauw water
  • 2 preien
  • 200 gram geraspte kaas
  • 1 ei

Bereidingswijze

De abrikozenbroodjes

  • Zeef de bloem, kleinbroodpoeder, suiker en zout in een kom.
  • Verwarm de melk en margarine tot lauwwarm en roer hier de gist door tot een glad papje ontstaat.
  • Voeg dit samen met het ei en amandel-extract bij de droge ingrediënten en kneed tot een glad deeg.
  • Doe het deeg in een ingevette schaal, dek af met plastic folie en laat het rijzen tot het tweemaal zo groot is geworden.
  • Vet twee bakplaten in.
  • Doe de abrikozen en water in een pannetje en kook afgedek 15 minuten op laag vuur tot de vruchten zacht zijn.
  • Pureer in een blender en klop suiker erdoor tot dit geheel is opgelost. Laat de abrikozenvulling afkoelen.
  • Keer het deeg om op een met bloem bestoven werkblad en kneed het licht door.
  • Verdeel het in tweeën.
  • Rol een van de stukken deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van circa 50 x 25 centimeter en smeer het in met gesmolten boter.
  • Spreid de helft van de vulling erover uit tot 1 centimeter van de kant en rol het deeg vanaf de lange kant op. Druk de kanten op elkaar.
  • Snijd de rol in kleine plakjes van zo’n 3 centimeter en leg deze op de ingevette bakplaat.
  • Doe hetzelfde met de tweede deegbal.
  • Dek de broodjes af en laat ze op kamertemperatuur rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Kluts een ei en smeer de broodjes in met een dun laagje ei.
  • Bak de broodjes ongeveer 20 minuten in de warme oven.
  • Laaf afkoelen op een rooster.

De kruidenbroodjes

  • Vet een bakblik in.
  • Doe bloem, zout, gist, suiker, peper en olie in een kom.
  • Voeg het water toe en kneed alles zeker tien minuten tot een mooi elastisch deeg.
  • Hak de kruiden fijn en kneed ze door het deeg.
  • Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met huishoud folie en laat op een warme plaats rijzen tot tweemaal het oorspronkelijke volume.
  • Stort het deeg vervolgens op een bestoven werkbank en sla het deeg terug.
  • Verdeel het deeg in kleine balletjes van 50-60 gram en bol ze op.
  • Leg ze in het bakblik en snijd de bovenkant met een scherp mes kruislings 1 centimeter diep in.
  • Laat de broodjes opnieuw op een warme plaats rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 185°C.
  • Kluts het ei met een eetlepel water en bestrijk de broodjes hiermee.
  • Bak de broodjes af in 25 minuten.

De preibroodjes

Ga als de kruidenbroodjes te werk. Vullen met de prei, kaas en peper.

  • Vet een bakblik in.
  • Doe bloem, zout, gist, suiker, peper en olie in een kom.
  • Voeg het water toe en kneed alles zeker tien minuten tot een mooi elastisch deeg.
  • Hak de prei fijn en kneed dit samen met de kaas door het deeg.
  • Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met huishoud folie en laat op een warme plaats rijzen tot tweemaal het oorspronkelijke volume.
  • Stort het deeg vervolgens op een bestoven werkbank en sla het deeg terug.
  • Verdeel het deeg in kleine balletjes van 50-60 gram en bol ze op.
  • Leg ze in het bakblik en snijd de bovenkant met een scherp mes kruislings 1 centimeter diep in.
  • Laat de broodjes opnieuw op een warme plaats rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 185°C.
  • Kluts het ei met een eetlepel water en bestrijk de broodjes hiermee.
  • Bak de broodjes af in 25 minuten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.