Voorbereiding
- Wel de abrikozen voor de abrikozenvulling een nacht in water met een flinke scheut hazelnootlikeur.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een vlaaivorm met een diameter van ongeveer 22 centimeter in en bestuif met bloem.
- Leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
Hazelnoottopping
- Meng het eiwit met de suiker in een kommetje.
- Voeg de hazelnoten toe en stort op een bakplaat met bakpapier.
- Bak in de oven in 15 minuten krokant.
- Laat afkoelen op een rooster en hak vervolgens grof.
Deeg
- Verwarm de melk op laag vuur tot lauwwarm.
- Voeg de gist toe en laat dit oplossen in de melk.
- Doe alle overige ingrediënten in een mengkom en voeg het warme melkmengsel toe.
- Meng goed door elkaar en kneed vervolgens met de hand tot een soepel deeg.
- Bestuif een schone schaal met wat bloem, leg het deeg er in en laat dit afgedekt met folie ongeveer 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven tot 190°C.
Zwitserse room
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
- Breng in een pannetje de melk met de vanille en helft van de suiker aan de kook.
- Klop de eierdooiers met de rest van de suiker romig en roer de bloem erdoor.
- Meng een scheutje hete melk door de eidooiers, klop even door, schenk alles in de pan en klop goed door. Laat al kloppend in ongeveer 5 minuten garen.
- Giet de banketbakkersroom op een bord en laat afgedekt met plasticfolie goed afkoelen.
- Zodra de banketbakkersroom koud is, klop de slagroom stijf en spatel de banketbakkersroom erdoor.
Abrikozenvulling
- Kook de gewelde abrikozen met de suiker en het welwater tot er een siroopje ontstaat.
- Giet de abrikozen af in een zeef. Laat ze even staan om af te koelen.
- Snijd in stukjes.
Samenstellen en garnering
- Haal het deeg uit de koeling en rol dit uit ter grootte van de vlaaivorm.
- Bedek de vorm met het deeg en druk netjes aan. Snijd overhangend deeg af.
- Strooi de paneermeel over de bodem.
- Bedek de bodem met wat abrikozenstukjes, maar bewaar wat voor de garnering.
- Bak de vlaaibodem gaar in ongeveer 20 minuten in de warme oven.
- Laat de vlaai afkoelen op een rooster.
- Vul de vlaai vervolgens met de Zwitserse room en maak af met de krokante hazelnoten, poedersuiker en abrikozen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.