Bakgereedschap
- mixer
- hakmolen
- staafmixer
- Keukenmachine met toebehoren
- siliconen bakmat
- rooster
- bakplaat
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 50 graden.
- Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook.
- Leg een siliconen bakmatje op een bakplaat.
Deeg
- Zeef de bloem en Zeeuwse bloem.
- Meng met de basterdsuiker, zout en zachte roomboter.
- Verwarm de melk tot lauwwarm.
- Meng de gist met de melk en eieren tot de gist is opgelost.
- Kneed alle ingrediënten 2 minuten met een deeghaak op lage snelheid.
- Meng nog 6-8 minuten tot een mooi samenhangend deeg.
- Doe het deeg in een ingevette kom, dek af en laat 15 minuten rijzen.
- Verdeel het deeg in 2 delen.
- Rol beide delen uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 30 x 50 centimeter.
Banketbakkersroom
- Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Breng de melk met het vanillestokje, -merg en de helft van de kristalsuiker aan de kook.
- Roer de overige suiker met de eidooier, zout en melk los.
- Roer de custardpoeder erdoor.
- Schenk een beetje kokende melk bij het custardpapje en roer goed door,
- Giet alles terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
- Laat 2 minuten doorkoken tot het indikt.
- Giet in een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen.
Amandelspijs-roommengsel
- Roer de amandelspijs met het ei tot een smeuïge massa.
- Roer de banketbakkersroom door de amandelspijs.
- Verdeel dit mengsel over 2 bakjes.
- Voeg aan een bakje de kardemom en oranjebloesem toe.
Broodjes met abrikoos, kardemom, oranjesbloesem en pistache
- Hak de pistachenootjes in kleine stukjes.
- Snijd de gewelde abrikozen in kleine stukjes van ongeveer 0,5 x 0,5 centimeter.
- Neem een plak deeg.
- Verdeel het amandelspijs-roommengsel met kardemom en oranjebloesem in de lengte over het deeg. Houd aan de lange zijden 5 centimeter vrij.
- Bestrooi de room gelijkmatig met abrikoos en pistachenootjes.
- Bestrijk de vrije rand licht met water.
- Klap het deeg over de breedtetweemaal dubbel.
- Snijd stroken van 5 centimeter uit het deeg, zodat je 6 broodjes overhoudt.
- Maak een snee over de lengte in het midden van de broodjes. Houd 2 centimeter aan de boven- en onderkant over.
- Vorm de broodjes door de onderste rand van het broodje van onderuit naar boven toe door de snede te halen en doe dit ook aan de bovenkant.
- Leg de broodjes op het siliconen bakmatje en laat 20 minuten rijzen in de voorverwarmde oven op 50 graden.
- Zet de pan met gekookt water onderin de oven. Het vocht zorgt ervoor dat de broodjes niet uitdrogen.
Broodjes met abrikozen in liqorcinni likeur
- Pak de andere plak deeg.
- Verdeel het amandelspijs-roommengsel erover op dezelfde manier als je bij de andere broodjes hebt gedaan.
- Verdeel de stukjes abrikoos in liqoricinni likeur erover.
- Vouw het deeg over de breedte dubbel.
- Snijd het deeg in stroken van 5 centimeter breed, zodat je 6 broodjes overhoudt.
- Druk de open uiteinden aan elkaar vast.
- Pak de broodjes bij de uiteinden vast en draai in tegengestelde richting, zodat je een mooi gedraaid koffiebroodje krijgt.
- Leg bij de andere broodjes op het matje en laat 20 minuten rijzen.
Abrikozengelei
- Breng de abrikozen met de suiker en een beetje water aan de kook.
- Laat zachtjes doorkoken en pureer met staafmixer tot een gladde gelei.
Geroosterde amandelen
- Rooster geschaafde amandelen een paar minuten in een koekenpan.
Glazuur
- Roer 1 eetlepel heet water door de poedersuiker totdat er een glazuur ontstaat.
- Voeg eventueel extra water toe.
- Voeg naar smaak oranjebloesemwater toe.
- Doe het glazuur in een klein spuitzakje.
Afbakken
- Haal de broodjes uit de oven en laat ze nog 10 minuten op het aanrecht rijzen.
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Druppel met een klein spuitzakje wat honing over de pistache-kardemom broodjes.
- Bak de broodjes in circa 12 minuten gaar op 220 graden.
- Haal ze uit de oven en laat afkoelen in koeling
- Hak de pistachenootjes fijn en garneer de pistache-kardemom broodjes hiermee.
- Decoreer ze af met eetbare bloemen.
- Bestrijk de andere broodjes met abrikozengelei en spuit er met glazuur een mooi patroontje op.
- Garneer deze broodjes met geroosterd amandelschaafsel.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.