E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Echt verbinden

Deze bruidstaart is gegarandeerd een showstopper voor al je gasten! Binnenin vind je een heerlijke combinatie van sesambotercrème, aardbei-rabarbercompote en verrukkelijke kumquatjam. En als kers op de taart? Een feestelijke decoratie van rozen en een witte chocolade topper.

Tim

Recept van
Tim

Taart
(49) reviews

Ingrediënten

Vanillebiscuit

  • 1341 gram eiwit
  • 972 gram fijne kristalsuiker
  • 888 gram eidooiers
  • 67 gram maïzena
  • 940 gram patentbloem
  • 6 gram zout
  • Vanille-extract

Olijfoliecake

  • 286 gram ei
  • 571 gram kristalsuiker
  • 680 gram patentbloem
  • 23,5 gram bakpoeder
  • 17,4 gram baking soda
  • 6 gram zout
  • 408 gram olijfolie
  • 351 gram karnemelk
  • 3 eetlepels citroenrasp
  • 109 gram citroensap

Aardbei-rabarbercompote

  • 400 gram kristalsuiker
  • 8 eetlepels aardappelzetmeel
  • 4 citroenen
  • 1000 gram aardbeien
  • 800 gram rabarber

Kumquatjam

  • 636 gram sinaasappelpuree
  • 636 gram kumquat
  • 13 gram agar agar
  • 192 kristalsuiker
  • 2 citroenen

Roomvulling

  • 500 gram slagroom
  • 120 gram poedersuiker
  • 1000 gram mascarpone
  • Vanille-extract

Sesam botercrème

  • 636 gram kristalsuiker
  • 130 gram water
  • 243 gram eiwit
  • 1 theelepel cream of tartar
  • 1548 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels geroosterde sesamolie
  • 206 gram tahin
  • 6 gram zout

Showstuk

  • 800 gram pure chocolade
  • Rode cacaoboterspray
  • Witte cacaoboterspray

Decoratie

  • Verse bloemen
  • 3700 gram wit fondant

Bereidingswijze

Deze bruidstaart is een goed huwelijk tussen de keuken van Europa en die van het Midden-Oosten”, aldus Janny. De combinatie van de bitterzoete smaken en de Tajine kruiden zijn heel gewaagd, maar werken zeker volgens de jury.

Bakbenodigdheden Tim - Echt verbinden - bruidstaart

  • Chocolade stencil
  • 2 taartringen met een diameter van 18 centimeter
  • 2 bakplaten
  • 2 springvormen met een diameter van 20 centimeter
  • 2 springvormen met een diameter van 23 centimeter
  • 2 springvormen met een diameter van 26 centimeter
  • 2 springvormen met een diameter van 30 centimeter
  • Acetaatfolie
  • Bloementape
  • Kommen
  • Spatel
  • Vershoudfolie
  • Cakeboard met een diameter van 20 centimeter
  • Cakeboard met een diameter van 22 centimeter
  • Cakeboard met een diameter van 25 centimeter
  • Cakeboard met een diameter van 28 centimeter
  • Cakeboard met een diameter van 32 centimeter
  • Taartstandaard
  • Icespray
  • Staafmixer
  • Foodprocessor
  • Staande mixer met toebehoren

Voorbereiding van de bruidstaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Zet een mengkom en een garde van een staande mixer in de vriezer.

Vanillebiscuit

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten op in een kom.
  • Voeg de fijne kristalsuiker toe en klop de eiwitten stijf.
  • Voeg een paar druppels vanille-extract toe.
  • Doe de eidooier en het zout in een kom en klop dit los.
  • Spatel het eidooiermengsel voorzichtig door de eiwitten.
  • Zeef de patentbloem en maïzena boven het beslag en spatel dit er doorheen.
  • Verdeel het beslag over 2 bakplaten, 2 taartringen met een diameter van 18 centimeter, 2 springvormen met een diameter van 23 centimeter en 2 springvormen met een diameter van 30 centimeter.
  • Bak de cakes in de springvormen van 18 centimeter in 23 tot 27 minuten gaar.
  • Bak de cakes in de springvormen van 23 centimeter in 26 tot 30 minuten gaar.
  • Bak de cakes in de springvormen van 30 centimeter in 30 tot 34 minuten gaar.
  • Haal de cakes uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.
  • Bak de cakes op de bakplaten in 9 tot 12 minuten gaar.
  • Haal de cakes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster tot de opbouw van de bruidstaart.

Olijfoliecake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed 2 springvormen met een diameter van 20 centimeter en 2 springvormen met een diameter van 26 centimeter met bakpapier.
  • Doe het ei en de kristalsuiker in een kom en klop dit luchtig.
  • Rasp de citroenen en pers ze uit.
  • Doe de karnemelk, olijfolie, de citroensap en citroenrasp in een kom en meng dit goed door.
  • Voeg 226 gram patentbloem, 8 gram bakpoeder, 5,8 gram baking soda en 2 gram zout toe aan het eimengsel.
  • Voeg de helft van het melkmengsel toe aan het eimengsel en herhaal dit tot alle ingrediënten gebruikt zijn.
  • Verdeel het beslag over springvormen.
  • Bak de cakes in de springvormen van 20 centimeter in 28 tot 32 minuten gaar.
  • Bak de cakes in de springvormen van 26 centimeter in 34 tot 38 minuten gaar.
  • Haal de cakes uit de oven, verwijder de springvorm en laat ze afkoelen.
  • Snijd de bovenkant van de cakes af, zodat die plat is.

Aardbei-rabarbercompote

  • Snijd de rabarber in blokjes van 1 bij 1 centimeter.
  • Snijd de aardbeien door de helft.
  • Pers de citroenen uit en weeg 60 gram citroensap af.
  • Doe de rabarber, aardbeien en het citroensap in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Haal een beetje vocht uit de steelpan en doe dit in een kom.
  • Voeg de aardappelzetmeel toe aan het kookvocht.
  • Voeg het aardappelzetmeelmengsel toe aan het aardbei-rabarbermengsel en blijf 5 minuten roeren.
  • Giet de aardbei-rabarbercompote op een bakplaat, dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen.

Kumquatjam

  • Doe de kumquat in een foodprocessor en hak dit grof.
  • Doe de sinaasappelpuree en de kumquat in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Doe de kristalsuiker en agar agar in een kom en meng dit goed door.
  • Voeg de rasp van 1,5 citroen toe aan het sinaasappelmengsel en meng dit goed door.
  • Kook de kumquat tot het zacht is, voeg dan het suikermengsel toe en meng dit goed door.
  • Breng de jam aan de kook en laat het minimaal 2 minuten doorkoken.
  • Giet de kumquatjam op een bakplaat en laat het afkoelen.
  • Doe de kumquatjam in een hoge beker en pureer het glad met een staafmixer.
  • Doe de kumquatjam in een spuitzak.

Roomvulling

  • Haal de mengkom en garde van een staande mixer uit de vriezer.
  • Doe de slagroom en poedersuiker in de kom en klop dit lobbig.
  • Doe de mascarpone en een paar druppels vanille-extract in een kom en klop dit los.
  • Spatel 1/3 van de slagroom voorzichtig door de mascarpone.
  • Spatel de rest van de slagroom voorzichtig door de mascarpone.
  • Doe de roomvulling in een spuitzak.

Sesam botercrème

  • Doe het water en de kristalsuiker in een steelpan en verwarm dit. Roer niet meer als het water en de suiker samenkomt.
  • Splits de eieren.
  • Doe het eiwit, cream of tartar en zout in een kom. Zet de mixer aan als de suikersiroop 113 graden is.
  • Giet de suikersiroop langzaam bij de eiwitten als de suikersiroop 116 graden is.
  • Klop dit mengsel tot een meringue.
  • Voeg de ongezouten roomboter toe en meng dit goed door.
  • Voeg de geroosterde sesamolie toe en meng dit goed door.
  • Voeg de tahin toe en meng dit goed door.
  • ­­­Doe de sesambotercrème in een spuitzak.

Bruidstaart showstuk

  • Tempereer de pure chocolade en schenk dit over de stencils.
  • Leg de stencil op een marmeren plaat om uit te harden.
  • Haal de chocolade van de stencils af en leg dit voor 3 minuten in de vriezer.
  • Spray de chocolade in met een laagje cacaoboter.
  • Plak de onderdelen aan elkaar vast door een dun lijntje op de cirkel te spuiten en dit af te koelen met icespray.

Opbouw van de bruidstaart

  • Steek uit elk vanillebiscuit drie cirkel met de taarting.
  • Zet de taartring op een cakeboard en leg hier een laag biscuit in.
  • Verdeel een laag roomvulling over het biscuit.
  • Verdeel een laag aardbei-rabarbercompote over de roomvulling, strijk dit glad en leg hier een laag biscuit op.
  • Herhaal bovenstaande stappen totdat de taart uit 3 lagen biscuit bestaat.
  • Verwijder de taartring en smeer de buitenkant van de taart in met een laagje room.
  • Leg een laag olijfoliecake op een draaibaar plateau en spuit hier een laag sesambotercrème op.
  • Verdeel een laag kumquatjam over de sesambotercrème, strijk dit glad en leg hier een laag olijfoliecake op.
  • Herhaal bovenstaande stappen totdat de taart uit 4 lagen olijfoliecake bestaat.
  • Smeer de buitenkant van de taart in met een laagje sesambotercrème en strijk dit glad.
  • Bekleed de taart met fondant en steek een gat uit, in het midden van de taart, voor de taartstandaard.
  • Decoreer de taarten met verse bloemen en zet de showtopper op de bovenste taart.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.