Deze bruidstaart is een goed huwelijk tussen de keuken van Europa en die van het Midden-Oosten”, aldus Janny. De combinatie van de bitterzoete smaken en de Tajine kruiden zijn heel gewaagd, maar werken zeker volgens de jury.
Bakbenodigdheden
- Chocolade stencil
- 2 taartringen met een diameter van 18 centimeter
- 2 bakplaten
- 2 springvormen met een diameter van 20 centimeter
- 2 springvormen met een diameter van 23 centimeter
- 2 springvormen met een diameter van 26 centimeter
- 2 springvormen met een diameter van 30 centimeter
- Acetaatfolie
- Bloementape
- Kommen
- Spatel
- Vershoudfolie
- Cakeboard met een diameter van 20 centimeter
- Cakeboard met een diameter van 22 centimeter
- Cakeboard met een diameter van 25 centimeter
- Cakeboard met een diameter van 28 centimeter
- Cakeboard met een diameter van 32 centimeter
- Taartstandaard
- Icespray
- Staafmixer
- Foodprocessor
- Staande mixer met toebehoren
Voorbereiding van de bruidstaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zet een mengkom en een garde van een staande mixer in de vriezer.
Vanillebiscuit
- Splits de eieren.
- Klop de eiwitten op in een kom.
- Voeg de fijne kristalsuiker toe en klop de eiwitten stijf.
- Voeg een paar druppels vanille-extract toe.
- Doe de eidooier en het zout in een kom en klop dit los.
- Spatel het eidooiermengsel voorzichtig door de eiwitten.
- Zeef de patentbloem en maïzena boven het beslag en spatel dit er doorheen.
- Verdeel het beslag over 2 bakplaten, 2 taartringen met een diameter van 18 centimeter, 2 springvormen met een diameter van 23 centimeter en 2 springvormen met een diameter van 30 centimeter.
- Bak de cakes in de springvormen van 18 centimeter in 23 tot 27 minuten gaar.
- Bak de cakes in de springvormen van 23 centimeter in 26 tot 30 minuten gaar.
- Bak de cakes in de springvormen van 30 centimeter in 30 tot 34 minuten gaar.
- Haal de cakes uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje.
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.
- Bak de cakes op de bakplaten in 9 tot 12 minuten gaar.
- Haal de cakes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster tot de opbouw van de bruidstaart.
Olijfoliecake
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bekleed 2 springvormen met een diameter van 20 centimeter en 2 springvormen met een diameter van 26 centimeter met bakpapier.
- Doe het ei en de kristalsuiker in een kom en klop dit luchtig.
- Rasp de citroenen en pers ze uit.
- Doe de karnemelk, olijfolie, de citroensap en citroenrasp in een kom en meng dit goed door.
- Voeg 226 gram patentbloem, 8 gram bakpoeder, 5,8 gram baking soda en 2 gram zout toe aan het eimengsel.
- Voeg de helft van het melkmengsel toe aan het eimengsel en herhaal dit tot alle ingrediënten gebruikt zijn.
- Verdeel het beslag over springvormen.
- Bak de cakes in de springvormen van 20 centimeter in 28 tot 32 minuten gaar.
- Bak de cakes in de springvormen van 26 centimeter in 34 tot 38 minuten gaar.
- Haal de cakes uit de oven, verwijder de springvorm en laat ze afkoelen.
- Snijd de bovenkant van de cakes af, zodat die plat is.
Aardbei-rabarbercompote
- Snijd de rabarber in blokjes van 1 bij 1 centimeter.
- Snijd de aardbeien door de helft.
- Pers de citroenen uit en weeg 60 gram citroensap af.
- Doe de rabarber, aardbeien en het citroensap in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Haal een beetje vocht uit de steelpan en doe dit in een kom.
- Voeg de aardappelzetmeel toe aan het kookvocht.
- Voeg het aardappelzetmeelmengsel toe aan het aardbei-rabarbermengsel en blijf 5 minuten roeren.
- Giet de aardbei-rabarbercompote op een bakplaat, dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen.
Kumquatjam
- Doe de kumquat in een foodprocessor en hak dit grof.
- Doe de sinaasappelpuree en de kumquat in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Doe de kristalsuiker en agar agar in een kom en meng dit goed door.
- Voeg de rasp van 1,5 citroen toe aan het sinaasappelmengsel en meng dit goed door.
- Kook de kumquat tot het zacht is, voeg dan het suikermengsel toe en meng dit goed door.
- Breng de jam aan de kook en laat het minimaal 2 minuten doorkoken.
- Giet de kumquatjam op een bakplaat en laat het afkoelen.
- Doe de kumquatjam in een hoge beker en pureer het glad met een staafmixer.
- Doe de kumquatjam in een spuitzak.
Roomvulling
- Haal de mengkom en garde van een staande mixer uit de vriezer.
- Doe de slagroom en poedersuiker in de kom en klop dit lobbig.
- Doe de mascarpone en een paar druppels vanille-extract in een kom en klop dit los.
- Spatel 1/3 van de slagroom voorzichtig door de mascarpone.
- Spatel de rest van de slagroom voorzichtig door de mascarpone.
- Doe de roomvulling in een spuitzak.
Sesam botercrème
- Doe het water en de kristalsuiker in een steelpan en verwarm dit. Roer niet meer als het water en de suiker samenkomt.
- Splits de eieren.
- Doe het eiwit, cream of tartar en zout in een kom. Zet de mixer aan als de suikersiroop 113 graden is.
- Giet de suikersiroop langzaam bij de eiwitten als de suikersiroop 116 graden is.
- Klop dit mengsel tot een meringue.
- Voeg de ongezouten roomboter toe en meng dit goed door.
- Voeg de geroosterde sesamolie toe en meng dit goed door.
- Voeg de tahin toe en meng dit goed door.
- Doe de sesambotercrème in een spuitzak.
Bruidstaart showstuk
- Tempereer de pure chocolade en schenk dit over de stencils.
- Leg de stencil op een marmeren plaat om uit te harden.
- Haal de chocolade van de stencils af en leg dit voor 3 minuten in de vriezer.
- Spray de chocolade in met een laagje cacaoboter.
- Plak de onderdelen aan elkaar vast door een dun lijntje op de cirkel te spuiten en dit af te koelen met icespray.
Opbouw van de bruidstaart
- Steek uit elk vanillebiscuit drie cirkel met de taarting.
- Zet de taartring op een cakeboard en leg hier een laag biscuit in.
- Verdeel een laag roomvulling over het biscuit.
- Verdeel een laag aardbei-rabarbercompote over de roomvulling, strijk dit glad en leg hier een laag biscuit op.
- Herhaal bovenstaande stappen totdat de taart uit 3 lagen biscuit bestaat.
- Verwijder de taartring en smeer de buitenkant van de taart in met een laagje room.
- Leg een laag olijfoliecake op een draaibaar plateau en spuit hier een laag sesambotercrème op.
- Verdeel een laag kumquatjam over de sesambotercrème, strijk dit glad en leg hier een laag olijfoliecake op.
- Herhaal bovenstaande stappen totdat de taart uit 4 lagen olijfoliecake bestaat.
- Smeer de buitenkant van de taart in met een laagje sesambotercrème en strijk dit glad.
- Bekleed de taart met fondant en steek een gat uit, in het midden van de taart, voor de taartstandaard.
- Decoreer de taarten met verse bloemen en zet de showtopper op de bovenste taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.