E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

12 dagen van kerst

Beth

Recept van
Beth

Taart
(10) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 300 gram boter
  • 500 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gram kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 1 theelepel vanillepasta
  • 375 gram tarwebloem
  • 0.5 theelepel bakpoeder
  • 230 gram melk
  • 130 gram pecannoten

Karamelbotercrème

  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 60 milliliter water
  • 80 milliliter slagroom
  • 1 theelepel vanillepasta
  • 0.5 theelepel zout
  • 160 gram gezouten boter
  • 200 gram poedersuiker

Baileys truffels

  • 75 gram ongezouten boter
  • 135 gram Pure chocolade, minimaal 75% cacao
  • 75 gram slagroom
  • 50 milliliter Baileys
  • 50 gram cacaopoeder

Gekarameliseerde pecannoten

  • 130 gram pecannoten
  • 15 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 0.25 theelepel kaneel (gemalen)

Chocolade ganache

  • 250 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 200 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 165˚C.
  • Vet drie springvormen in met een diameter van 20 centimeter.

Cake

  • Doe boter, bruine basterdsuiker en kristalsuiker in een kom en klop licht en luchtig.
  • Voeg een voor een de eieren al kloppend toe en blijf mengen tot alles goed gemengd is. Roer er als laatste de vanillepasta door.
  • Zeef bloem en bakpoeder en voeg 1/4 van de bloem en een scheutje melk toe aan het botermengsel. Roer goed door tot een egaal beslag. Herhaal tot ¾ van de bloem en alle melk in het beslag zitten.
  • Roer de noten door de overige bloem en vouw dit voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de drie bakblikken en bak ze 25 minuten in de oven.
  • Laat de cakes afkoelen op een rooster.

Karamelbotercrème

  • Laat suiker en water karamelliseren in een pan met dikke bodem: laat de suiker langzaam smelten, aan de kook komen en pruttelen tot het een mooie karamelkleur krijgt.
  • Haal de pan van het vuur, voeg slagroom, vanillepasta en zout toe. Roer goed door tot een egale karamelsaus.
  • Klop in een mixer de boter en poedersuiker luchtig.
  • Voeg vervolgens karamel toe en meng tot een egale botercrème.
  • Doe in een spuitzak.

Baileys truffels

  • Doe boter en chocolade in een kom en smelt au bain-marie.
  • Zodra chocolade en boter gesmolten zijn, haal de pan van het vuur en voeg slagroom en baileys toe.
  • Klop het mengsel tot een egale massa en laat een uur opstijven in de vriezer.
  • Haal uit de koeling, draai 12 kleine truffels en rol deze door cacaopoeder.
  • Zet weg in de koelkast tot gebruik.

Gekarameliseerde pecannoten

  • Doe pecannoten, boter, suiker en kaneel in een koekenpan en zet op middelhoog vuur.
  • Laat boter en suiker smelten en haal de pan van het vuur zodra het een karamelkleur heeft.
  • Roer de pecannoten door de karamel, schenk het mengsel op een vel bakpapier en laat afkoelen.
  • Zodra het is afgekoeld, hak de noten in grove stukken.

Chocolade ganache

  • Doe slagroom en suiker in een pan en breng aan de kook.
  • Breek de chocolade in kleinere stukken en doe in een schaal.
  • Schenk de warme slagroom over de chocolade. Wacht rustig tot de chocolade is gesmolten en klop het vervolgens tot een egale, glanzende crème. Laat afkoelen.

Samenstellen

  • Leg een cake op de werkbank en spuit hier een laag botercrème op. Bedek met een laagje gekarameliseerde pecannoten.
  • Bedek met een laag cake en spuit ook hier een laag botercrème en laag gekarameliseerde pecannoten op. Dek af met de derde cake.
  • Bedek de volledige taart met een laagje botercrème en smeer af met chocolade ganache.
  • Decoreer met de truffels.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.