E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zuurdesemstarter maken? Zo doe je dat!

Zuurdesembrood is populairder dan ooit. Wil je er ook mee aan de slag? Wij leggen uit hoe je zelf een desemstarter maakt! En we kunnen je alvast verklappen: dat is super simpel.

zuurdesemstarter

Zuurdesembrood is populairder dan ooit. In de coronacrisis grepen veel thuisbakkers de uitdaging aan om zelf aan de slag te gaan met dit eeuwenoude brood. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Handig dus, om een lockdown mee door te komen. Maar zuurdesembrood bleek een blijvertje. De zelfgecreëerde desemstarter is niet meer weg te denken uit de keuken van menig thuisbakker. Wil je er ook zelf mee aan de slag? Wij leggen uit hoe je heel makkelijk zelf een desemstarter maakt!

Wat is zuurdesembrood?

Zuurdesembrood is brood dat je maakt met een basis van meel en water. Instant gist hoef je niet toe te voegen, want met een zuurdesemstarter zorg je zelf voor het gistproces. Die desemstarter ontstaat door het meel en water op kamertemperatuur te fermenteren. Vervolgens giet je een deel van de desemstarter bij vers water en bloem om er vervolgens een zuurdesembrood van te maken. Van zuurdesembrood wordt gezegd dat het extra gezond is, omdat het op een natuurlijke manier fermenteert. Hierdoor komen er stoffen vrij die voor het lichaam makkelijker op te nemen zijn.

Wat is een desemstarter?

Voor een eigen desemstarter heb je in de basis maar 3 dingen nodig: water, bloem en tijd. Volgens klassieke verhalen is zuurdesem ooit ontstaan in het oude Egypte. Een mengsel van water en bloem werd opgebakken tot een soort vroege vorm van flatbread. Er bleef toen wel eens wat van het mengsel over en dat bleef een tijdje staan. Na verloop van tijd ging het mengsel fermenteren en ontstond er gist. Graan was kostbaar, dus het was zonde om het mengsel weg te gooien. Het werd toch maar opgebakken en spontaan ontstond er een mooi gerezen baksel, met dat kenmerkende zuurtje van een zuurdesembrood. Het baksel werd zo populair dat de bakkers besloten het door te ontwikkelen. En zo ontstond een brood wat lijkt op het zuurdesembrood zoals we het nu kennen.

Hoe maak je een desemstarter?

Dit heb je nodig

  • Gelijke delen water (tussen de 30 en 40 graden) en bloem

Zo maak je het

  • Meng 250 milliliter water met 250 gram bloem goed door. Voeg een klein beetje extra water toe om de desemstarter iets af te slappen.
  • Giet het mengsel in een ruime weckpot en zet de pot op een plek buiten de koeling. Dit stimuleert de aanmaak van gist.
  • Na een week is het gistingsproces gestart. Maak de weckpot voorzichtig open en haal ongeveer de helft van de desemstarter uit de pot.
  • Meng 50 gram bloem met 50 milliliter water in een aparte kom en voeg het mengsel toe aan de starter.
  • Zet de weckpot weg in de koelkast. Laat de weckpot vervolgens af en toe in de paar dagen buiten de koeling staan, om zo het rijsproces te bevorderen.
  • Herhaal de laatste 3 stappen regelmatig om de desemstarter te onderhouden en te blijven voeden.

Desem klaar? Brood bakken maar!

Het gedeelte van je desem dat je net uit de pot hebt gehaald, kan je gebruiken om brood mee te bakken. Let wel op de verhouding. Voeg maar maximaal 30% van het gewicht van je bloem toe aan het deeg. Gebruik je een kilo bloem? Dan voeg je dus maximaal 300 gram van de desemstarter toe aan het deeg.

Meer tips van Robèrt?

Robèrt laat je stap-voor-stap zien hoe je een desemstarter maakt. Dat doet hij met gegist water, voor extra smaak!

Bekijk het hier

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.