E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo voorkom je een flater bij de Franse bakker

Wat is er leuker dan op vakantie je ontbijtje halen bij de lokale Franse bakker? Niets toch?! Maar let op wat je bestelt, want een foutje is snel gemaakt...

Pain au Chocolat of chocolatine vers uit de oven bij de Franse Bakker

Het is de vaste prik in de zomer en wellicht stap jij binnenkort ook wel in de auto. Over de route de soleil naar een zonnige bestemming in het zuiden van Frankrijk. Na een lange rit kom je aan, pak je je koffers uit en kan de vakantie beginnen. Je wil je onderdompelen in de cultuur en begint direct goed: een traditioneel Frans ontbijtje van de lokale boulangerie. In je beste Frans bestel je wat je wil hebben: “Une baguette, 4 croissants et (het is tenslotte vakantie) 2 pain au chocolat s’il vous plaît.” De sfeer slaat om en de bakker kijkt je vreemd aan. Wat gaat er mis? Wij helpen je een flater bij de Franse bakker te voorkomen.

Taaldiscussie in Frankrijk

Rondreis door Europa - Etalage van een Franse bakkerijWaar we in Nederland de patat-friet-discussie hebben, bestaat er in Frankrijk een soortgelijke strijd over een echte Franse klassieker. Het croissantje gevuld met chocolade kennen we in Nederland vooral als een pain au chocolat, maar deze lekkernij wordt in een deel van Frankrijk chocolatine genoemd. En waag het niet om die 2 namen door elkaar te halen, want dan kun je in sommige bakkerijen fluiten naar je ontbijtje…

Pain au chocolat vs. chocolatine

Maar hoe zit het nu? Wanneer is het broodje een pain au chocolat en wanneer is het een chocolatine? Over het algemeen loopt in deze discussie de ‘grens’ in het zuidwesten van Frankrijk. In het gebied rondom Bordeaux tot Toulouse en de Spaanse grens doe je er goed aan om een chocolatine te bestellen. In de rest van Frankrijk kun je het beste om een pain au chocolat vragen. Via deze Franse website is te zien welke voorkeur de inwoners van de departementen hebben. Check de kaart dus goed voor je op pad gaat naar de Franse bakker! En waarschijnlijk zijn de Fransen wel wat coulanter voor toeristen, zodat jij kunt genieten van je bladerdeegbroodje met chocolade.

Wil je weten hoe je het beste croissantje kan bestellen in Frankrijk? MAX vakantieman zocht het uit!

Haal de Franse bakker naar huis

Zin gekregen in al dat lekkers van de Franse bakker, maar zit in vakantie naar het zuiden er dit jaar niet in? Geen zorgen! Met deze recepten haal je het ultieme bourgondische gevoel zo in huis.

Croissants

Gevouwen croissants voordat ze de oven in moeten.Zeg je Frankrijk, dan zeg je croissant! Natuurlijk mag deze Franse vriend dus ook niet ontbreken in dit rijtje. Ga deze vakantie de uitdaging aan en maak je eigen croissantjes helemaal zelf!

Zo doe je dat!

Frans broodmandje

Le panier du boulangerEen broodmandje waar zelfs Franse bakkers geen ‘non, merci’ tegen zouden zeggen. Goed gevuld met fougasses, pretzels en petit pains. Perfect voor een heerlijk ontbijtje.

Naar het recept

Brioche

10 Brioche Feuilletée op een broodplank in de Heel Holland Bakt jurytent.Briochebrood ken je misschien wel, een beroemd Frans, zoet brood dat rijk is aan eieren en boter. Robèrt laat je zien hoe je zelf briochebroodjes maakt, waarmee je ook nog eens de blits op de socials kan maken. Een heerlijk ontbijtje én een perfect vakantiekiekje.

Dat wil je!

Eclairs

Eclairs makenBen je een gevorderde thuisbakker en heb je zin om de mouwen op te stropen? Probeer dan eens om zelf eclairs te maken! Robèrt laat je stap-voor-stap zien hoe het moet en daarna kun je je eigen eclairs helemaal naar eigen smaak vullen en decoreren.

Zelf eclairs maken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.