E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je zelf palmier koekjes (vlinderkoekjes) én de hartige kaasvlinders

Lekker knapperige bladerdeegkoekjes met suiker, dat zijn palmier koekjes. Ze komen van oorsprong uit de Franse patisserie. In Nederland noemen we ze ook wel vlinderkoekjes, zwijnenoor of olifantenoor. Niet zo gek als je kijkt naar hoe de koekjes eruit zien. Van makkelijk tot moeilijk, zo maak je ze zelf!

palmier-koekjes-shutterstock_2591694627-1920x1080

Hoe je de koekjes ook noemt, we bedoelen er allemaal hetzelfde mee. Bladerdeeg en suiker gecombineerd en dat opgerold zodat je die mooie krulvorm krijgt. Je kunt ze zelf dus heel gemakkelijk maken, want heel veel ingrediënten heb je niet nodig. Maar je kunt het ook uitdagender maken voor jezelf. Dan maak je zelf bladerdeeg!

De makkelijke versie van palmier koekjes

Wil je snel en makkelijk dit lekkere koekje maken? Zorg dan dat je koelvers bladerdeeg hebt, een klein beetje bloem om te bestuiven en wat suiker. Strooi wat bloem over je werkblad en rol het bladerdeeg uit tot een dunne rechthoek. Bestrooi met wat suiker. Rol met je deegroller het suiker een beetje in het bladerdeeg. Draai het deeg om en bestrooi deze kant met dezelfde hoeveelheid suiker. Rol ook dit in met een deegroller.

Vouw de lange zijkanten van je deeg een paar centimeter naar binnen, doe dit aan beide zijden. Vouw dit nog een keer naar binnen, net zolang je in het midden gelijke delen hebt. Doe het opgevouwen deeg in wat plastic folie en laat een half uurtje in de koelkast rusten. Haal er daarna weer uit en snijd in plakjes van 1 centimeter dik. Bak 15 tot 20 minuten op 200 graden in de oven.

De moeilijkere versie van palmier koekjes

Wil je ook zelf het bladerdeeg maken? Dat kan natuurlijk ook. De smaak van de krokante bladerdeegkoekjes wordt dan volgens kenners nóg lekkerder.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram bloem
  • 4 gram zout
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 100 milliliter water
  • 100 gram kristalsuiker
  • Bloem voor bestuiven

Spektakelstuk Anne - amandelcake met Palmier koekjes.Zo ga je te werk

  • Doe de bloem, het zout en de boter in een grote mengkom en meng dit voorzichtig door.
  • Voeg het water toe en meng kort tot het deeg een bal vormt.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lange rechthoek.
  • Vouw de 4 hoeken van het deeg naar binnen als een envelop en rol het nog eens uit.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Herhaal het proces van het vouwen en uitrollen van het deeg.
  • Voeg de suiker toe door het te besprenkelen over de boven- en onderkant van het deeg. Ga hier met de deegroller overheen.
  • Rol beide zijdes 3 centimeter naar binnen. Rol naar het midden en klap het op elkaar. De rol heeft nu vanaf de voorkant gezien de vorm van een vlinder.
  • Leg het bladerdeeg vervolgens 10 minuten in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd vanaf de bovenkant plakjes van 1 centimeter om de vlindervorm in de koekjes te behouden en leg ze op een bakplaat.
  • Leg hier volgens een bakpapiertje en bakplaat op om ze plat te houden.
  • Bak de palmier koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

De hartige variant: kaaskoekjes of kaasvlinders

kaaskoekjesBen je meer van de hartige hapjes? Dan kun je ook een hartige versie maken van de palmier koekjes, dat zijn namelijk kaaskoekjes. Ze worden ook wel kaasvlinders genoemd. In plaats van suiker op het deeg te strooien, maak je een kaasbotercrème. Ons eigen jurylid Robèrt van Beckhoven deelt zijn ultieme kaaskoekjes recept!

Kaaskoekjes van Robèrt

Wil je liever zien hoe Robèrt te werk gaat? Dat kan hier.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.