Zo maak je zelf marshmallows
Tijdens lange zwoele zomeravonden is het heerlijk om de dag af te sluiten bij een (zelfgemaakt) vuurtje. Wat het feest natuurlijk helemaal compleet maakt is een schaaltje marshmallows om aan een prikker te steken, te smelten boven het vuur, tussen 2 biscuitjes te drukken en vervolgens op te smikkelen. En die marshmallows kun je heel goed zelf maken! Volg dit stappenplan.
Marshmallows maken
Marshmallows kennen we allemaal uit zo’n grote zak van de supermarkt, maar wist je dat je ze best makkelijk zelf kunt maken? Nog leuker ook!
Marshmallows kun je op 2 manieren maken, met en zonder eiwit. In dit artikel hebben we een recept uitgewerkt zonder eiwit. Er gaat wel golden syrup in. Grote kans dat je dat niet zomaar hebt liggen, maar tegenwoordig is dat best goed verkrijgbaar. Je kunt het vinden bij de groothandel, toko, online of bij de bakspeciaalzaak.
We hebben gekozen voor een vanille-marshmallow, maar je kunt natuurlijk lekker experimenteren met smaak als je de techniek onder de knie hebt. Voeg bijvoorbeeld helder vruchtensap of thee toe in plaats van water. Of vervang het vanille extract door een ander smaakextract.
Verder heb je nodig: een vierkante bakvorm, een suikerthermometer, bakpapier, spatel, mes en eventueel een koekjesuitsteker.
Ingrediënten
- 15 gelatineblaadjes
- 410 gram kristalsuiker
- 160 milliliter golden syrup
- 125 milliliter koud water + extra voor de
- gelatine
- Snufje zout
- 2 theelepels vanille extract
- Optioneel: kleurstof
- Olie om in te vetten
- Poedersuiker
Recept
- Vet je bakvorm in met olie en bekleed hem met bakpapier.
- Week de gelatine in water.
- Breng de suiker, 125 milliliter water en de golden syrup aan de kook.
- Knijp de gelatine uit en los deze op in de suikersiroop.
- Laat het mengsel door koken tot een temperatuur van tenminste 130 graden.
- Giet het mengsel over in een grote kom en klop het met een handmixer op de hoogste stand door tot het wit en luchtig begint te worden.
- Voeg ook het snufje zout en het vanille extract toe.
- Klop door tot het mengsel in volume is verdubbeld.
- Als je kleurstof wilt gebruiken, dan kun je dat nu toevoegen en even meekloppen.
- Vet een spatel in en giet het mengsel in de bakvorm.
- Strijk glad met de spatel.
- Laat de marshmallow 2-4 uur op een koele plek rusten om op te stijven. Dat hoeft niet perse in de koelkast te zijn.
- Haal de marshmallow uit de vorm en bestuif je mes/uitsteker met wat poedersuiker.
- Snijd de marshmallow in vierkante blokjes of steek ze uit met de koekjesuitsteker.
- Wentel de marshmallow eventueel nog door de poedersuiker.
Je marshmallows zijn klaar! Rest je nog 1 ding te doen: bouw een kampvuur, steek je marshmallows aan een prikker en je kunt grillen en smullen!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.